Posljednji put provjereno : 07/05/2018

Putne isprave za državljane trećih zemalja

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Ujedinjena Kraljevina trenutačno je punopravna država članica EU-a te se prava i obveze i dalje u potpunosti primjenjuju u Ujedinjenoj Kraljevini i na nju:

  • Pitanja i odgovori na temelju Zajedničkog izvješća pregovaračâ Europske unije i Ujedinjene Kraljevine od 8. prosinca 2017en
  • Publikacije EU-a o Brexitu
  • Informacije i smjernice Vlade UK-a o Brexituen

Pravila o putovnicama i vizama

Ako ste državljanin zemlje izvan EU-a i želite posjetiti EU ili putovati unutar njega, trebat ćete putovnicu:

i, po potrebi, vizu. Prijavite se za vizu u konzulatu ili veleposlanstvu zemlje koju namjeravate posjetiti. Ako vašu vizu izdaje zemlja iz „schengenskog područja", automatski vam je dozvoljeno putovati i po ostalim zemljama schengenskog područja. Važeća boravišna dozvola u jednoj od tih zemalja jednako vrijedi kao i viza. Za zemlje izvan schengenskog područja bit će vam možda potrebna viza za tu zemlju.

Možda će službenici na granicama u državama članicama od vas zatražiti druge popratne dokumente poput pozivnog pisma, potvrdu o osiguranom smještaju ili povratnu kartu. Za pojedinosti obratite se lokalnim konzularnim službama dotične države članice.

Nekoliko je zemalja čiji državljani ne trebaju vizu za posjet EU-u u trajanju od tri ili manje mjeseci. Popis zemalja čiji državljani trebaju vizu za Ujedinjenu Kraljevinu ili Irsku neznatno se razlikuje od onog za ostale države članice.

Uvjeti ulaska u Ujedinjenu Kraljevinu ili Irsku temelje se na njihovom nacionalnom pravu i razlikuju se od propisa EU-a.

Ostali dokumenti

Nemojte zaboraviti ponijeti svoju putnu ispravu, karticu zdravstvenog osiguranja i/ili potvrdu o osiguranju automobila.

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: