Poslovanje
Posljednji put provjereno: 02/01/2023

Dokumenti i postupci za registriranje automobila

U načelu u EU-u morate registrirati svoj automobil u zemlji u kojoj imate stalno boravište.

Ne postoji propis o registraciji vozila na razini EU-a. U nastavku su predstavljene prakse u mnogim zemljama EU-a.

Možete provjeriti koja se pravila primjenjuju u vašoj zemlji i zemlji u koju se selite.

Odaberite svoju državu

Kako biste registrirali automobil, potreban vam je niz dokumenata:

Potvrda o tehničkoj ispravnosti i dokaz o tehničkoj ispravnosti

Kao vlasnik automobila odgovorni ste za održavanje tehničke ispravnosti svojeg automobila te ga morate podvrgnuti ispitivanju tehničke ispravnosti četiri godine od prve registracije i svake dvije godine nakon toga.

Ako se selite u drugu zemlju EU-a i želite ondje ponovno registrirati svoj automobil, morate nadležnim tijelima dokazati da je vaš automobil uspješno prošao tehnički pregled u zemlji u kojoj ste imali boravište.

Napomena

Učestalost pregleda može se znatno razlikovati među zemljama.

Dokaz o tehničkoj ispravnosti trebao bi biti vidljivo istaknut na automobilu i uključivati rezultate ispitivanja, identifikaciju vozila i datum sljedećeg ispitivanja. Valjanost potvrde o tehničkoj ispravnosti trebala bi se uvažiti čak i ako se promijeni vlasnik vozila.

Potvrda o registraciji

Kada registrirate automobil u EU-u, nadležna tijela izdat će vam potvrdu o registraciji. Potvrda o registraciji sastoji se od jednog ili dva dijela, što ovisi o nacionalnim pravilima u vašoj zemlji. Kada putujete ili se preselite u drugu zemlju EU-a, ostale zemlje EU-a moraju priznati potvrdu o registraciji vašeg automobila. Ako trebate ponovno registrirati svoj automobil u drugoj zemlji EU-a, morat ćete podnijeti izvornik potvrde o registraciji automobila nadležnim tijelima u toj novoj zemlji. Ako se potvrda sastoji od dva dijela, morate podnijeti oba dijela. Nadležna tijela nekih zemalja EU-a mogu zahtijevati dodatne dokumente za ponovnu registraciju automobila pa provjerite točne zahtjeve u svojoj novoj zemlji.

Kada automobilom putujete ili se selite u inozemstvo, trebali biste ponijeti potvrdu o registraciji vašeg automobila. Ako dokument ima dva dijela, dovoljan je prvi dio.

Dokaz o vlasništvu

Možda ćete trebati dokazati da ste zakoniti vlasnik vozila. Na računu za kupnju vozila treba biti jasno naveden porezni broj trgovca automobilima.

Dokaz o plaćenom PDV-u

Pri registraciji vozila nacionalna tijela imaju pravo provjeriti je li PDV pravilno plaćen. Pravila o PDV-u razlikuju se ovisno o tome je li vaš automobil nov ili rabljen te jeste li ga kupili od profesionalnog trgovca ili od privatne osobe.

Za potrebe PDV-a automobil je nov ako je prešao do 6 000 km ILI nije u upotrebi dulje od šest mjeseci. Provjerite gdje morate platiti PDV za automobil kupljen u drugoj zemlji EU-a.

Dokaz o osiguranju

Pri registraciji vozila morat ćete dokazati da imate automobilsko osiguranje. Nadležna tijela trebala bi prihvatiti osiguranje svakog osiguravajućeg društva:

Potvrda o sukladnosti za nove automobile

Potvrdu izdaje proizvođač i njome se jamči da tehničke karakteristike vozila zadovoljavaju sigurnosne i ekološke standarde. Može biti europska (EZ) ili nacionalna.

EZ potvrda o sukladnosti

EZ potvrda o sukladnosti vrijedi u svim zemljama EU-a. Ako imate valjanu EZ potvrdu o sukladnosti za svoj automobil, nacionalna nadležna tijela ne mogu tražiti dodatnu tehničku dokumentaciju, osim ako je vaš automobil preinačen nakon izlaska iz tvornice, kada mogu zatražiti ponovno odobrenje vozila.

Nacionalna potvrda o sukladnosti

Nacionalna potvrda o sukladnosti vrijedi samo u zemlji u kojoj je izdana. Obično se izdaje za autobuse, kamione, kombije, prikolice i vozila proizvedena po narudžbi prije svibnja 2009. ili starodobna („old timer") vozila.

Ako je vaš automobil već registriran, a vi se preselite u drugu zemlju EU-a, nadležna tijela u toj zemlji vjerojatno će zahtijevati dodatne tehničke provjere ili potvrde prije ponovne registracije vašeg vozila.

Napomena

Informacije na ovoj stranici ne odnose se na državljane Ujedinjene Kraljevine koji borave u EU-u i na državljane EU-a koji borave u Ujedinjenoj Kraljevini. U tim se slučajevima primjenjuju nacionalna pravila.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: