Posljednji put provjereno: 14/03/2023

Podnošenje zahtjeva za trajno pružanje usluga

Ako se dugoročno selite u drugu državu članicu i u njoj želite obavljati reguliranu profesiju, morat ćete zatražiti priznavanje svojih stručnih kvalifikacija.

Napomena

Liječnici, medicinske sestre za opću zdravstvenu njegu, primalje, stomatolozi, ljekarnici, arhitekti i veterinari imaju pravo na automatsko priznavanje kvalifikacija.

Što trebate dostaviti

Uz zahtjev za priznavanje stručnih kvalifikacija trebate dostaviti sljedeće dokumente:

Što se događa s vašim zahtjevom

Nakon što pošaljete zahtjev i popratne dokumente, tijela:

Ako tijela zaključe da postoje bitne razlike između zahtjeva za dobivanje vaše kvalifikacije u matičnoj zemlji i u zemlji domaćinu, mogu zatražiti da prođete provjeru osposobljenosti ili da odradite pripravnički staž. U tom slučaju neće donijeti konačnu odluku prije nego što ispunite te dodatne uvjete.

Napomena

Ako radi dokaza valjanosti kvalifikacija morate ispuniti dodatne uvjete, morali biste imati mogućnost izbora između provjere osposobljenosti ili pripravničkog staža. Međutim, za određena zanimanja tijela mogu izričito zahtijevati provjeru osposobljenosti ili pripravnički staž.

Ako tijela ne donesu odluku u roku od četiri mjeseca, za stručne se kvalifikacije možete obratiti i našim službama za pomoćKlikom na poveznicu dokument se otvara na drugoj stranici ili nacionalnim kontaktnim točkama . Ako vam one ne mogu pomoći, slučaj možete riješiti na nacionalnom sudu.

Često postavljana pitanja

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: