Posljednji put provjereno: 03/06/2022

Pokretanje internetske trgovine

Plaćanje na internetu

Plaćanje je važan dio internetske prodaje. Načini plaćanja mogu uključivati kreditne ili debitne kartice, bankovne doznake, kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima ili neki drugi način.

Odaberite pružatelja usluga platnog prometa koji će vam omogućiti prekogranično poslovanje i sigurno okruženje za plaćanje i jedinstveno sučelje za načine plaćanja koje odlučite upotrebljavati.

Kad ulazite na novo tržište, važno je doznati koji su lokalno prihvaćeni načini plaćanja. Nastojte ne diskriminirati kupce na temelju lokacije i pružiti im načine plaćanja kojima se inače najčešće koriste.

Odabir pravih načina plaćanja za vaše poduzeće

Na sljedećim faktorima trebali biste temeljiti odabir načina plaćanja:

Načini plaćanja koje odaberete trebaju biti jasni i jednostavni za upotrebu i omogućavati kupcima da brzo dovrše transakciju. Alternativni načini plaćanja uključuju internetske račune za plaćanje, kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima, bankovne prijenose u stvarnom vremenu uz pomoć internetskog bankarstva ili čak e-vaučere koji se temelje na gotovini.

Pružanje mogućnosti plaćanja alternativnim načinima ima niz prednosti:

Odabir pružatelja platnih usluga

Možete birati između tri glavne vrste platnih usluga. Vaš odabir ovisit će o vrsti vaših kupaca, tome što prodajete i na kojim područjima:

Korištenje jedinstvenog pružatelja platnih usluga

Pružatelj platnih usluga upravlja protokom informacija (kao što su informacije o transakcijama) i služi vam kao servis za plaćanje jednim ili više načina internetskog plaćanja, u čemu ima ulogu posrednika.

Ako želite poslovati prekogranično, trebat će vam pružatelj platnih usluga koji u drugim zemljama nudi ondje prihvaćene načine plaćanja i podržava valutu u kojoj želite prihvaćati plaćanja.

Ako ste mali trgovac, a poslujete u različitim zemljama s različitim preferencijama u pogledu načina plaćanja, najbolje je koristiti se jednim pružateljem platnih usluga. Pružatelji platnih usluga upoznati su s nacionalnim tržištima i imaju uspostavljene odnose s većinom europskih tradicionalnih i alternativnih načina internetskog plaćanja.

Posluju u skladu s posebnim skupom pravila i propisa. Moraju biti registrirani u matičnoj državi članici i pri Europskom nadzornom tijelu za bankarstvo (EBA). Valjanost pružatelja platnih usluga s kojim želite raditi možete provjeriti s nacionalnim registrima en .

Poslužitelj ili integrirano rješenje?

Kao i za internetske stranice općenito, kad uspostavljate servis za plaćanje za svoju internetsku trgovinu, možete odabrati stranicu koju pruža vaš pružatelj platnih usluga ili integrirano rješenje za plaćanje:

Ako koristite pružatelja platnih usluga, on održava sigurnosne mjere i jamči sigurnost i zaštićenost plaćanja, npr. pouzdanom autentifikacijom klijenta za plaćanja te mjerama za sprečavanje prijevara u plaćanju.

Svi pružatelji platnih usluga naplaćuju naknadu po svakoj transakciji. Trošak transakcije može biti paušalna naknada po transakciji i/ili postotak vrijednosti transakcije. Vi svojim kupcima tu transakcijsku naknadu ne smijete naplaćivati ako im to izričito ne navedete u postupku plaćanja. Ako im naplaćujete transakcijsku naknadu, taj trošak ne smije za njih biti veći nego za vas.

Poštovanje prava kupaca

Ugovor o plaćanju predstavlja ugovor s kupcem. Vi morate ispuniti sljedeće obveze:

Napomena

Ako koristite pružatelja platnih usluga, u slučaju neovlaštenih platnih transakcija i pogrešaka u naplati ili obradi on mora vašim kupcima odmah nadoknaditi trošak neovlaštene transakcije.

Nakon što kupac potvrdi uplatu trebate mu e-poštom poslati potvrdu dovršetka transakcije. Ovisno o vrsti plaćanja i ugovora o e-trgovini trebat ćete navesti različite vrste informacija.

U našem odjeljku o kupcima pronađite više informacija o pravima vaših kupaca.

Usklađenost s poreznim propisima i obvezama u vezi s PDV-om

Prodaja na internetu uključuje fiskalne obveze i obveze u vezi s porezom na dodanu vrijednost (PDV). Primjenjuju se različita pravila ovisno o tome kome prodajete ili pružate uslugu, kada i o kojem je proizvodu ili usluzi riječ. Morate primjenjivati propise zemlje u kojoj imate obvezu plaćanja PDV-a, kao i ispravnu stopu (može se primjenjivati standardna, snižena ili čak nulta stopa).

Provjerite i trebate li plaćati trošarine. Doznajte više o poreznim obvezama povezanima s vašim internetskim poslovanjem.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Enterprise Europe Network može vam dati besplatan savjet.

Od pomoći vam može biti i alat za traženje službe za podršku.

Podijeli: