Poslovanje
Posljednji put provjereno: 02/04/2022

Civilna i registrirana partnerstva

U nekoliko zemalja EU-a možete ozakoniti svoje partnerstvo bez sklapanja braka, i to sklapanjem civilnog ili registriranog partnerstva.

Civilna partnerstva omogućuju dvjema osobama koje žive zajedno kao par da svoju vezu registriraju kod odgovarajućeg tijela javne uprave u zemlji boravišta.

Razlike među zemljama EU-a u tom su području iznimno velike i uključuju:

Provjerite koja se pravila primjenjuju na vaš slučaj

Primjenjuju li se možda pravila dvije zemlje EU-a ili više njih? Na primjer, u slučaju preseljenja nakon registracije ili registracije u inozemstvu?

Imovinska prava i prava na uzdržavanje koja imaju osobe u registriranim partnerstvima ne primjenjuju se jednako u svim zemljama EU-a. Prava koja proizlaze iz vašeg registriranog partnerstva mogu se znatno razlikovati od zemlje do zemlje.

Saznajte čiji se propisi primjenjuju na vaše partnerstvoKlikom na poveznicu dokument se otvara na drugoj stranici jer će oni imati važne posljedice za vaša prava i obveze u svojstvu registriranih partnera.

Priznavanje civilnih partnerstava

U nekim se zemljama EU-a civilna i registrirana partnerstva smatraju jednakovrijednima braku ili usporedivima s njime.

Sve zemlje u kojima su dopušteni istospolni brakovi općenito priznaju istospolna registrirana partnerstva sklopljena u drugim zemljama.

U zemljama u kojima nisu dopušteni istospolni brakovi, ali koje su uvele neki oblik registriranog partnerstva, istospolni brak sklopljen u inozemstvu općenito vam daje jednaka prava kao registrirano partnerstvo.

Međutim, propisi sljedećih zemalja EU-a ne predviđaju registrirana partnerstva:

Preseljenje u inozemstvo s osobom u civilnom partnerstvu

U zemljama u kojima se civilna partnerstva smatraju jednakovrijednima braku ili usporedivima s njime, ona vam daju jednaka prava u svrhu useljavanja: registrirani partner ima pravo preseliti se s vama ako se nastanite u tim zemljama.

Ako se želite preseliti u zemlju EU-a u kojoj se uopće ne priznaje registrirano partnerstvo, vaše će se partnerstvo smatrati propisno potvrđenom dugotrajnom vezom. Vaša će zemlja domaćin morati olakšati ulazak i boravak vašeg partnera.

Pročitajte više o svojem pravu boravka u inozemstvu

Primjer

Mogućnost ostanka u zemlji zahvaljujući registriranom partnerstvu

Nina je poduzetnica iz zemlje EU-a „A", koja je istraživala poslovne mogućnosti u zemlji „B" te je htjela da joj se ondje pridruži njezin registrirani partner Hans koji je u to vrijeme bio nezaposlen.

Iako se u zemlji „B" ne priznaje registrirano partnerstvo, postojanje partnerstva poslužilo je kao dokaz da je njih dvoje u dugotrajnoj vezi i Hansu je dopušteno da se u tu zemlju preseli s Ninom, bez obzira na to što nije imao vlastitih financijskih sredstava.

Često postavljana pitanja

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: