Poslovanje
Posljednji put provjereno: 23/09/2021

Organizacija planiranog liječenja u inozemstvu

Utječe li Brexit na vas?

Građani EU-a imaju pravo organizirati liječenje (npr. specijalistički pregled, operaciju ili liječenje određene bolesti) u drugoj zemlji EU-a pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao i njezini stanovnici.

No neke zemlje mogu ograničiti pristup određenim vrstama liječenja u inozemstvu (npr. bolničko liječenje ili posebno specijalističko i skupo liječenje). Za organizaciju liječenja u inozemstvu u pravilu će vam trebati i prethodno odobrenje zdravstvenog osiguranja.

Ovisno o vrsti potrebnog liječenja i pravilima u vašoj zemlji možda ćete dobiti povrat dijela ili svih troškova. Saznajte više o troškovima i povratu troškova liječenja koje planirate u inozemstvu.

Kako organizirati liječenje u inozemstvu?

1. Provjerite svoje zdravstveno osiguranje

Prije odlaska u inozemstvo radi liječenja:

2. Pronađite prikladno mjesto za liječenje

Morat ćete pronaći pružatelja zdravstvene skrbi (bolnicu, zdravstvenu ustanovu itd.) koja nudi liječenje koje vam je potrebno u drugoj zemlji EU-a. Raspitajte se:

Imajte na umu da zdravstveni sustavi drugih zemalja EU-a možda funkcioniraju drukčije od sustava u vašoj zemlji.

Primjer

Prije organizacije liječenja obratite se Nacionalnoj kontaktnoj točki i zdravstvenom osiguranju

Aurélie živi u Francuskoj. Mora na operaciju i odlučila se za specijalističku kliniku u Luksemburgu, gdje joj žive roditelji. Pronašla je odgovarajućeg specijalista u javnoj bolnici u blizini kuće svojih roditelja, ali nije sigurna kako da ondje organizira svoje liječenje.

Nazvala je Nacionalnu kontaktnu točku u Francuskoj i svoj lokalni zavod za zdravstveno osiguranje. Ondje je dobila sve informacije koje su joj potrebne da zatraži prethodno odobrenje te je ispunila odgovarajući obrazac. Ako dobije odobrenje, liječenje može dogovoriti izravno u luksemburškoj bolnici.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: