Ultima verificare: 16/11/2022

Organizarea tratamentului medical planificat în străinătate

În anumite cazuri, aveți dreptul de a organiza un tratament medical planificat (consultație de specialitate, intervenție chirurgicală, tratament pentru o anumită afecțiune...) în altă țară din UE și de a vi se rambursa costul acestuia de către casa dumneavoastră de asigurări de sănătate.

Există două modalități de a beneficia de tratament medical planificat în altă țară din UE:

Opțiunea 1 – cu un formular S2

Prin formularul S2, casa dumneavoastră de asigurări de sănătate acoperă direct costurile tratamentului în altă țară din UE.
Dacă alegeți această opțiune, puteți avea acces numai la asistența medicală din sistemul public și va trebui să solicitați întotdeauna o autorizație prealabilă din partea casei dumneavoastră naționale de asigurări de sănătate (formularul S2) înainte de a pleca la tratament în străinătate. Casa dumneavoastră de asigurări de sănătate este obligată să vă acorde o autorizație prealabilă dacă tratamentul pe care îl solicitați este inclus în asigurarea dumneavoastră de sănătate, dar nu vă poate fi furnizat în propria țară într-un interval de timp justificabil din punct de vedere medical. 

Dacă ați obținut un formular S2, costurile tratamentului vă vor fi acoperite în conformitate cu normele din țara în care sunteți tratat. Această chestiune va fi reglementată de instituțiile competente din țara de origine și din țara în care se realizează tratamentul. În principiu, nu va trebui să plătiți tratamentul. 

Avertisment

Dacă persoanele asigurate în țara în care beneficiați de tratament trebuie să plătească pentru tratamentul respectiv, va trebui să plătiți și dumneavoastră, urmând să beneficiați ulterior de rambursare în funcție de condițiile și de ratele de rambursare din țara respectivă.

Opțiunea 2 – solicitarea rambursării după tratament

De asemenea, vă puteți plăti singur tratamentul medical planificat și puteți cere apoi rambursarea parțială sau integrală a costurilor la întoarcerea în țară. Acest sistem vizează deopotrivă furnizorii de asistență medicală publici și privați din altă țară a UE.


Veți fi rambursat în funcție de ratele de rambursare aplicate pentru același tratament în țara în care sunteți asigurat. Dacă sunteți asigurat într-o țară care nu dispune de un sistem de rambursare, casa dumneavoastră de asigurări de sănătate vă va rambursa în funcție de un tarif bazat pe costul tratamentului respectiv în sistemul național de sănătate.

Avertisment

În funcție de tipul de tratament necesar și de normele aplicabile în țara dumneavoastră, ați putea avea nevoie și de o autorizație prealabilă din partea casei dumneavoastră de asigurări de sănătate. Cu toate acestea, formularul de autorizare prealabilă în temeiul acestei opțiuni este stabilit la nivel național. Multe țări din UE solicită o autorizare prealabilă pentru asistența medicală care implică spitalizare sau echipamente medicale costisitoare. Nu este necesară o autorizare prealabilă pentru îngrijiri minore, de exemplu pentru consultații medicale.

Întrebați casa de asigurări de sănătate sau punctul național de contact dacă aveți nevoie de autorizare prealabilă. De asemenea, puteți găsi aici linkuri către listele de tratamente care fac obiectul autorizării prealabile în țara dumneavoastră. Autorizația trebuie acordată obligatoriu dacă timpul de așteptare pentru a beneficia de tratament în țara dumneavoastră ar fi prea lung. Atunci când vă analizează cererea, casa dumneavoastră de asigurări de sănătate are, de asemenea, obligația de a evalua dacă este posibil să vi se elibereze un formular S2.

Opțiunea 1, bazată pe formularul S2, va fi, de obicei, mai adecvată pentru dumneavoastră în cazul în care persoanele asigurate în țara în care sunteți tratat nu trebuie să plătească pentru tratamentul respectiv sau în cazul în care normele de rambursare din țara dumneavoastră de origine sunt mai favorabile decât normele din țara în care primiți tratamentul. În al doilea caz, veți avea dreptul la un supliment din partea casei dumneavoastră de asigurări de sănătate. Cu toate acestea, numai opțiunea 2 este posibilă dacă aveți nevoie de asistență medicală privată.

Informații suplimentare despre cheltuieli și rambursări în cazul tratamentelor medicale planificate.

Caz real

Adresați-vă punctului național de contact și casei de asigurări de sănătate înainte de planifica îngrijiri medicale în străinătate

Aurélie locuiește în Franța. Are nevoie de o intervenție chirurgicală și a găsit o clinică de specialitate în Luxemburg, unde locuiesc părinții ei. A găsit și un medic specialist la un spital din apropiere, dar nu știe care este procedura de urmat.

Aurélie telefonează la punctul național de contact din Franța și la casa ei de asigurări de sănătate. Primește toate informațiile de care are nevoie pentru a solicita o autorizație prealabilă și completează formularul aferent. Dacă primește autorizație, ea se va putea programa direct la spitalul din Luxemburg.

Cum vă puteți organiza tratamentul în străinătate dacă nu aveți nevoie de autorizare prealabilă din partea casei dumneavoastră de asigurări de sănătate

1. Verificați clauzele și condițiile din asigurarea dumneavoastră medicală

2. Găsiți unitatea medicală unde puteți primi îngrijirile necesare

Va trebui să găsiți în altă țară din UE un furnizor de servicii de sănătate (spital, unitate medicală etc.) care să vă poată oferi tratamentul de care aveți nevoie. Pentru aceasta:

Menționăm că sistemele medicale din alte țări ale UE ar putea funcționa în mod diferit față de sistemul din țara dumneavoastră. În plus, atunci când obțineți un tratament medical planificat fără un formular S2 în altă țară din UE, ați putea fi tratat ca pacient privat și vi s-ar putea percepe un preț privat, iar rambursarea se va face întotdeauna în funcție de prețurile percepute în sistemul public din țara dumneavoastră. Prin urmare, va trebui să acoperiți dumneavoastră diferența de cost.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: