Întreprinderi
Ultima verificare: 02/01/2023

Taxele auto în altă țară din UE

De îndată ce începeți să conduceți mașina pe drumurile naționale, trebuie să plătiți taxele auto relevante: fie doar taxele de drum, fie atât taxele de drum, cât și cele de înmatriculare. Fiecare țară din UE stabilește ce taxe trebuie să plătiți dacă folosiți periodic mașina pe teritoriul său.

În unele cazuri, cuantumul taxei de înmatriculare poate fi proporțional cu perioada în care folosiți mașina în noua țară. Este însă interzis să vi se perceapă o taxă mai mare decât cele plătite de locuitorii țării în cauză. În unele cazuri, atunci când vă mutați dintr-o țară în alta, ați putea avea dreptul la o scutire de la plata taxei de înmatriculare sau la o rambursare a taxei de înmatriculare. Contactați autoritățile naționale înainte de a vă muta în altă țară pentru a evita dubla impunere.

Excepții de la plata taxei de înmatriculare auto

În majoritatea țărilor UE, studenții, lucrătorii transfrontalieri și persoanele cu reședință secundară nu trebuie să plătească taxe de înmatriculare. Ei vor trebui, totuși, să plătească taxe de drum.

Studenți

Dacă vă mutați în altă țară din UE pentru studii sau pentru desfășurarea unei activități pe durată limitată și definită, de exemplu o activitate de voluntariat, puteți conduce mașina înmatriculată în țara de origine fără a trebui să o înmatriculați în noua țară. Ca student, trebuie să fiți înscris la o instituție de învățământ din țara respectivă și să puteți prezenta o dovadă validă a înscrierii. Dacă începeți să lucrați pe durata studiilor, va trebui, totuși, să vă înmatriculați mașina în țara respectivă.

Înainte de a pleca din țara de origine, verificați ce norme se aplică în țara în care doriți să studiați. S-ar putea să fie nevoie să îndepliniți anumite condiții sau formalități administrative pentru a nu avea probleme la un eventual control al poliției.

Avertisment

În Danemarca, Estonia, Germania și Suedia, studenții nu sunt scutiți de obligația de a-și înmatricula mașinile și de a plăti taxele aferente.

Caz real

Mathieu este cetățean francez, dar locuiește în Belgia, unde urmează un curs post-universitar de 2 ani. Când mașina sa a fost avariată, Mathieu s-a prezentat la poliție pentru a solicita un proces-verbal destinat asiguratorului. Poliția a constatat că Mathieu locuia în Belgia de peste un an fără ca mașina să fie reînmatriculată, motiv pentru care a vrut să-i dea o amendă.

Mathieu a putut dovedi însă că este student internațional la Universitatea din Anvers, ceea ce îl scutește de plata taxelor de înmatriculare din Belgia.

Lucrători transfrontalieri

Ca lucrător transfrontalier, s-ar putea să fiți în situația de a conduce o mașină de serviciu înmatriculată doar într-una din cele două țări.

Dacă folosiți o mașină de serviciu înmatriculată în țara în care lucrați, o puteți utiliza și în țara în care locuiți, fără să trebuiască să o înmatriculați acolo. Verificați condițiile care se aplică utilizării mașinilor de serviciu în UE, deoarece normele pot varia considerabil.

Dacă vă folosiți mașina personală pentru a merge la serviciu, aceasta trebuie să fie înmatriculată (iar taxele în vigoare plătite) în țara în care locuiți, nu în cea în care lucrați.

Dacă aveți nevoie de informații suplimentare despre înmatricularea autovehiculelor și taxele relevante sau de linkuri către site-urile autorităților naționale, consultați secțiunea:

Alegeţi ţara

Persoane cu reședință secundară

În general, nu trebuie să vă înmatriculați mașina și să plătiți taxe de înmatriculare în țara în care aveți o reședință secundară sau o casă de vacanță. Dacă vă lăsați mașina permanent în țara în care se află casa de vacanță s-ar putea, totuși, să trebuiască să plătiți o taxă de înmatriculare, chiar dacă ați plătit deja una în țara de origine.

Ca persoană care deține o reședință secundară, nu trebuie să plătiți taxe de înmatriculare a mașinii dacă:

Avertisment

Informațiile de pe această pagină nu li se aplică cetățenilor Regatului Unit care locuiesc în UE și nici cetățenilor UE care locuiesc în Regatul Unit. În aceste cazuri se aplică normele naționale.

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: