Ultima verificare: 08/08/2022

Lucrători detașați

Angajatorul dumneavoastră vă poate trimite să lucrați temporar în altă țară din UE. În această perioadă, veți primi statutul de lucrător detașat și veți beneficia de aceleași condiții de muncă și drepturi de bază pe care le au lucrătorii din țara-gazdă.

Detașarea poate dura atât cât este necesar pentru a îndeplini o sarcină. Odată încheiată detașarea, vă puteți reîntoarce/ar trebui să vă întoarceți la locul de muncă din țara UE din care ați fost detașat.

Condițiile de muncă

Vi se vor aplica termenii și condițiile de muncă și de angajare din țara-gazdă, dacă acestea sunt mai avantajoase decât cele din țara de origine. Aceste condiții vizează:

Alte drepturi

Pe durata detașării în altă țară din UE:

Detașarea pe termen lung

Dacă sunteți detașat mai mult de 12 luni (sau 18 luni în cazul în care angajatorul dumneavoastră depune o notificare motivată pe lângă autoritățile naționale din țara-gazdă), se aplică toate condițiile de muncă și de încadrare în muncă relevante din țara-gazdă, cu excepția celor legate de încetarea contractelor și de pensiile suplimentare.

Dacă sunteți detașat în altă țară din UE pe o perioadă lungă de timp, v-ați putea dori ca membrii de familie să vi se alăture. Ei pot face acest lucru în virtutea drepturilor lor de cetățeni europeni, dar nu pot fi considerați persoane aflate în întreținerea dumneavoastră.

Impozitul pe venit

Dacă lucrați în țara-gazdă pe o perioadă mai mică de 6 luni, nu ar trebui să plătiți acolo impozit pe venit. Totuși, nu există norme valabile la nivel european care să stabilească țara în care vă vor fi impozitate veniturile pe durata detașării. Acest lucru poate fi stabilit fie de normele naționale, fie de acordurile fiscale între țările UE.

Asigurările sociale pe durata detașării în străinătate

Dacă sunteți lucrător detașat, pentru a rămâne în continuare acoperit de sistemul de securitate socială din țara de origine, va trebui ca angajatorul dumneavoastră să solicite formularul PD A1 en de la instituția de securitate socială din țara de origine și să informeze autoritățile din țara-gazdă. Dacă detașarea durează mai mult de 2 ani, puteți:

Aflați mai multe despre acoperirea de securitate socială pe durata detașării în altă țară din UE.

Înainte de detașare

S-ar putea ca angajatorul dumneavoastră să trebuiască să transmită o notificare către autoritățile din țara-gazdă în care să indice, printre altele:

Pentru informații suplimentare consultați broșura UE „ Scurt ghid privind detașarea lucrătorilorDeschideți ca link extern".

Citiți și „ Ghidul practic al UE privind detașareaDeschideți ca link extern".

Site-uri naționale privind detașarea

Verificați site-ul național din țara-gazdă pentru a afla care sunt termenii și condițiile de lucru pentru lucrătorii detașați, precum și informațiile de contact ale autorităților locale.

Site-uri naționale privind detașarea

Mai multe informaţii

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: