Ultima verificare : 18/10/2018

Garanții și returnări

În baza legislației UE, dacă produsele pe care le-ați cumpărat se dovedesc a fi defectuoase sau nu arată conform descrierii, comerciantul trebuie să le repare, să le înlocuiască, să le reducă prețul sau să vă dea banii înapoi.

Dacă ați cumpărat un produs sau un serviciu on-line ori fără a merge la magazin (prin telefon, prin poștă, de la un comis voiajor), aveți, de asemenea, dreptul de a anula și returna comanda în termen de 14 de zile, indiferent de motiv și fără nicio justificare.

Aflați în ce condiții puteți să invocați garanțiile și să vă retrageți dintr-un contract de vânzare-cumpărare.

Garanțiile pentru produse cu defecte

Garanția gratuită de 2 ani (garanția legală)

În baza legislației UE, aveți întotdeauna dreptul la garanția minimă, gratuită, de 2 ani, indiferent dacă achiziționați produsele on-line, de la magazin sau prin poștă.

Această garanție de 2 ani este un drept minim. Normele naționale din țara dumneavoastră vă pot oferi protecție suplimentară: menționăm că orice deviere de la normele europene trebuie să fie întotdeauna în avantajul consumatorilor.

Dacă un produs pe care l-ați cumpărat în UE se dovedește a fi defect sau nu arată ori nu funcționează conform descrierii, vânzătorul trebuie fie să-l repare sau să-l înlocuiască fără costuri adiționale, fie să vă acorde o reducere de preț sau să vă restituie total suma plătită.

De regulă, veți putea solicita o rambursare parțială sau integrală numai în cazul în care repararea ori înlocuirea nu este posibilă.

S-ar putea să nu aveți dreptul de a solicita despăgubiri pentru un defect minor, cum ar fi o zgârietură pe ambalajul unui CD.

Cum puteți obține repararea sau înlocuirea bunurilor ori rambursarea sumei plătite

Garanția de 2 ani începe de îndată ce primiți produsul.

  • În unele țări din UE, trebuie să informați vânzătorul în legătură cu o eventuală defecțiune în termen de 2 luni de la descoperirea acesteia. Altfel, vă puteți pierde dreptul la garanție.
  • În primele 6 luni de la recepționarea produsului, tot ce trebuie să faceți este să îi arătați vânzătorului că acesta este defect sau nu corespunde descrierii.
  • Dar, după 6 luni, în majoritatea țărilor din UE, va trebui să demonstrați că defectul exista deja când ați primit produsul, arătând, de exemplu, că acesta este cauzat de calitatea proastă a materialelor utilizate.

Comerciantul este întotdeauna obligat să ofere o soluție. În unele țări ale UE, aveți dreptul de a solicita despăgubiri și de la producător.

Centrul european al consumatoriloren din țara dumneavoastră vă poate ajuta dacă aveți probleme cu produsele cumpărate din alte țări ale UE.

Caz real

Neconformitatea produselor nu este întotdeauna evidentă

Mirek a comandat un laptop care, la prima vedere, funcționa bine. După un an, el a descoperit însă că memoria calculatorului este mai mică decât i s-a precizat în momentul achiziției.

Deși problema nu a fost descoperită imediat, iar laptopul era încă funcțional, Mirek i-a reproșat magazinului că produsul achiziționat nu era conform cu descrierea. Acest lucru i-a dat dreptul de a solicita o despăgubire din partea magazinului.

Garanția suplimentară (garanția comercială)

Magazinele sau producătorii vă pot oferi adesea o garanție comercială suplimentară, care este uneori inclusă în prețul de vânzare, iar alteori poate fi cumpărată separat.

Această garanție vă poate oferi un plus de protecție, dar nu poate înlocui sau reduce garanția minimă de 2 ani la care aveți întotdeauna dreptul, în baza legislației UE.

În mod similar, dacă un magazin vă oferă un produs nou, la un preț mai mic, fără garanție, aceasta înseamnă doar că nu beneficiați de protecție adițională. Aveți însă întotdeauna dreptul la garanția gratuită de 2 ani, dacă produsul se dovedește a fi defect sau neconform cu descrierea.

Caz real

Garanția de 2 ani nu poate fi redusă de existența unei garanții comerciale

Carla a cumpărat un uscător de păr cu o garanție de 6 luni propusă de vânzător.

Pentru că aparatul s-a stricat după 8 luni, Carla l-a dus înapoi la magazin. Vânzătoarea i-a spus că nu are dreptul de a solicita despăgubiri, deoarece garanția a expirat.

Carla i-a explicat că, în baza legislației UE privind protecția consumatorilor, beneficiază de o garanție de 2 ani, iar garanția de 6 luni oferită de magazin reprezintă doar o protecție adițională. Magazinul a acceptat să-i înlocuiască uscătorul de păr.

Bunuri de ocazie

Bunurile de ocazie cumpărate de la un comerciant sunt și ele acoperite de garanția minimă de 2 ani. Nu este însă și cazul produselor achiziționate de la persoane private sau în cadrul licitațiilor.

În unele țări din UE, cumpărătorul și vânzătorul pot conveni asupra unei garanții mai mici de 2 ani, dar nu sub 1 an. Acest lucru trebuie precizat clar, în momentul achiziționării bunurilor.

Pentru informații mai detaliate cu privire la drepturile pe care le aveți în baza legislației naționale, consultați secțiunea dedicată garanțiilor legale și garanțiilor comerciale din țara în care ați achiziționat produsele:

Alegeţi ţara

* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Anularea și returnarea comenzii

14 zile pentru anularea și returnarea achizițiilor efectuate la distanță (pe internet, prin telefon sau poștă)

În UE aveți la dispoziție 14 zile pentru a returna produsele cumpărate și pentru a cere rambursarea totală a sumei plătite. Nu aveți nevoie de un motiv special pentru a face acest lucru, e suficient să vă răzgândiți.

Perioada de reflecție de 14 zile nu este valabilă pentru toate achizițiile. Iată câteva produse exceptate:

  • bilete de avion și de tren, bilete la concerte, rezervări la hotel, închirieri de mașini și servicii de catering rezervate pe perioade determinate
  • produse alimentare și băuturi livrate la domiciliu, în mod regulat (ex. de către un lăptar)
  • produse fabricate la comandă sau personalizate în mod clar (ex. un costum făcut la comandă)
  • înregistrări audio-video sau programe informatice sigilate, precum DVD-urile, pe care le-ați desigilat după primire
  • conținutul digital, dacă ați început deja descărcarea sau vizualizarea în streaming
  • bunuri cumpărate de la persoane fizice
  • contractele urgente de reparații și întreținere - dacă sunați un instalator pentru a-l ruga să vă repare un duș, nu puteți anula lucrarea, odată ce ați convenit asupra prețului serviciului.

Menționăm că această listă nu este exhaustivă.

Dacă achiziționați produse dintr-un magazin obișnuit, legea nu prevede posibilitatea de a le returna (pentru a le schimba sau pentru a primi banii înapoi) decât dacă au un defect. Cu toate acestea, numeroase magazine le permit clienților în mod voluntar să returneze sau să își schimbe produsele într-un anumit interval de timp. Verificați cu atenție politica magazinului privind returnarea produselor.

Perioada de reflecție expiră după 14 zile de la data primirii produselor. Pentru contractele de servicii, perioada de reflecție expiră la 14 zile de la data încheierii contractului. Dacă perioada de reflecție expiră într-o zi nelucrătoare, termenul este prelungit până la următoarea zi lucrătoare.

Caz real

Există cumpărături în privința cărora nu vă puteți răzgândi

Jane a cumpărat on-line un bilet la un concert U2 în Irlanda. A doua zi, a aflat că nu va fi în țară la data concertului, motiv pentru care a vrut să anuleze comanda. Totuși, comerciantul on-line a refuzat să îi anuleze comanda și să îi restituie banii, deoarece perioada de reflecție de 14 zile nu este valabilă în cazul achiziționării de bilete la concerte.

Cum puteți anula o achiziție

Trebuie să îl informați pe comerciant cu privire la decizia de anulare a achiziției. Nu este suficient doar să trimiteți produsele înapoi. Comerciantul trebuie să vă furnizeze un model de formular de retragere pe care să îl puteți folosi pentru a-i comunica decizia dumneavoastră. Dacă nu doriți, nu sunteți obligat să folosiți formularul respectiv.

Îl puteți informa pe comerciant în momentul în care trimiteți produsele înapoi, de exemplu prin adăugarea unei declarații scrise la produsele pe care le returnați prin poștă sau prin trimiterea unui fax sau e-mail.

Pentru a trimite înapoi produsele neutilizate, aveți la dispoziție 14 zile din momentul în care l-ați informat pe comerciant.

Unii comercianți s-ar putea să nu perceapă taxe pentru returnarea produselor. Totuși, dacă trebuie să plătiți costul returnării produselor, comerciantul trebuie să vă informeze în acest sens. Dacă nu o face, va trebui să achite el însuși costul returnării. Nu trebuie să plătiți eventuale taxe despre care nu ați fost informat.

Pentru mărfuri voluminoase (cum ar fi echipamentele de uz casnic de mari dimensiuni), comerciantul trebuie să vă ofere cel puțin o estimare a costurilor de returnare. Bunurile voluminoase cumpărate de la un comis voiajor și livrate imediat trebuie să fie colectate de către vânzător, pe propria cheltuială.

Rambursări

Vânzătorul este obligat să vă returneze banii în termen de 14 zile de la anularea comenzii, dar rambursarea poate întârzia în cazul în care comerciantul nu a primit produsele înapoi sau cel puțin dovada că le-ați trimis.

Rambursarea trebuie să includă și eventualele taxe de expediere pe care le-ați plătit la efectuarea comenzii. Cu toate acestea, comerciantul poate percepe costuri de livrare în cazul în care ați solicitat livrare non-standard (expres).

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: