Ultima verificare: 26/03/2021

Parteneri civili și înregistrați

Sunteți afectat de Brexit?

Întrebări și răspunsuri – drepturile cetățenilor din UE și din Regatul Unit, astfel cum sunt enunțate în Acordul de retragere

La 1 ianuarie 2021 se vor modifica normele aplicabile cetățenilor UE care locuiesc sau se stabilesc în Regatul Unit. Același lucru este valabil și pentru cetățenii britanici care locuiesc sau se stabilesc într-o țară din UE.

Am drept de ședere permanentă în Regatul Unit/UE sau îl voi dobândi în cursul perioadei de tranziție.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința permanentă în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Locuiesc în Regatul Unit/UE dar nu am încă drept de ședere permanentă.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Doresc să mă stabilesc în Regatul Unit/UE.

Dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) vă puteți stabili în Regatul Unit sau într-o țară din UE în conformitate cu normele actuale ale Uniunii până la 31 decembrie 2020. După aceea, în Regatul Unit va trebui să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă pentru a afla dacă trebuie să vă înregistrați și dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Vreau să merg în Regatul Unit/UE pentru o ședere de scurtă durată.

Normele actuale privind raportarea prezenței, înregistrarea reședinței în străinătate, înregistrarea membrilor de familie din UE și înregistrarea membrilor de familie din afara UE se vor aplica în continuare, cel puțin până la 31 decembrie 2020.

Cereți sprijin.

În cazul în care considerați că drepturile de care beneficiați în baza legislației UE nu vă sunt respectate, contactați serviciile noastre de asistență.

Detalii despre implementarea acordului de retragere și drepturile cetățenilor

Dacă sunteți cetățean european și vă mutați în altă țară din UE pentru a locui, lucra sau studia acolo, normele UE vin în sprijinul membrilor de familie care doresc să vi se alăture. Pe această pagină puteți afla în ce condiții vi se poate alătura partenerul civil sau înregistrat.

Avertisment

Dacă sunteți cetățean european și nu ați locuit niciodată în altă țară din UE se vor aplica doar reglementările naționale.

Dacă sunteți într-o uniune civilă cu o persoană de același sex, țara-gazdă ar trebui să îi acorde partenerului dumneavoastră drepturi de reședință în aceleași condiții care li se aplică fie partenerilor civili și înregistrați, fie celorlalte rude.

Partenerul dumneavoastră este cetățean al UE

Are drept de ședere în temeiul propriilor drepturi

În calitate de cetățean european, partenerul înregistrat poate locui în noua dumneavoastră țară, în condițiile aplicabile tuturor cetățenilor UE.

Dacă partenerul lucrează sau își caută un loc de muncă, primește o pensie sau studiază, verificați condițiile și formalitățile pentru:

Partenerul se află în întreținerea dumneavoastră

Partenerul dumneavoastră nu intenționează să lucreze, să caute un loc de muncă sau să studieze și nu primește nici pensie?

Și în acest caz vi se poate alătura ca membru de familie.

Unele țări din UE îi tratează pe partenerii civili și înregistrați în același mod în care tratează cuplurile căsătorite. În acest caz, verificați drepturile de ședere și condițiile aplicabile soților.

Alte state membre nu recunosc parteneriatele civile și înregistrate ca fiind echivalente cu căsătoria. În acest caz, verificați drepturile de ședere și condițiile aplicabile altor rude.

Aflați mai mult despre recunoașterea parteneriatelor civile în Europa.

Partenerul dumneavoastră nu este cetățean al UE

Unele țări din UE îi tratează pe partenerii civili și înregistrați în același mod în care tratează cuplurile căsătorite. În acest caz, verificați drepturile de ședere și condițiile aplicabile soților provenind din afara UE.

Alte state membre nu recunosc parteneriatele civile și înregistrate ca fiind echivalente cu căsătoria. În acest caz, verificați drepturile de ședere și condițiile aplicabile altor rude provenind din afara UE.

Aflați mai mult despre recunoașterea parteneriatelor civile în Europa.

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: