Senest tjekket: 26/03/2021

Registrerede partnere

Brexit – hvad nu?

Spørgsmål og svar – rettigheder for EU-borgere og britiske statsborgere som anført i udtrædelsesaftalen

Den 1. januar 2021, ændres reglerne for EU-borgere, der bor i eller flytter til Storbritannen. Reglerne ændres også for britiske statsborgere, der bor i eller flytter til et EU-land.

Jeg har fast bopæl i Storbritannien/EU eller vil få det i løbet af overgangsperioden

I princippet vil du og dine familiemedlemmer fortsat have permanent opholdstilladelse i dit værtsland. Dette omfatter ikke familiemedlemmer fra lande uden for EU. I Storbritannien skal du dog ansøge i henhold til ordningen vedrørende tidsubegrænset opholdsret for at få tildelt en ny opholdstilladelse. I EU skal du hurtigst muligt spørge myndighederne dit værtsland, om det er obligatorisk at ansøge om en ny opholdsstatus.

Jeg er bosiddende i Storbritannien/EU, men har endnu ikke permanent opholdstilladelse

I princippet vil du og dine familiemedlemmer fortsat have din nuværende opholdstilladelse i dit værtsland. Dette omfatter ikke familiemedlemmer fra lande uden for EU. I Storbritannien skal du dog ansøge i henhold til ordningen vedrørende tidsubegrænset opholdsret for at få tildelt en ny opholdstilladelse. I EU skal du hurtigst muligt spørge myndighederne dit værtsland, om det er obligatorisk at ansøge om en ny opholdsstatus.

Jeg vil gerne flytte til Storbritannien/EU

Du og dine familiemedlemmer kan indtil den 31. december 2020 flytte til Storbritannien eller et EU-land i henhold til de nuværende EU-regler. Dette omfatter ikke familiemedlemmer fra lande uden for EU. I Storbritannien skal du dernæst ansøge i henhold til ordningen vedrørende tidsubegrænset opholdsret. I EU skal du spørge myndighederne dit værtsland, om du skal lade dig registrere, og om det er obligatorisk at ansøge om en ny opholdsstatus.

Jeg vil gerne rejse til Storbritannien/EU for et kort ophold

De nuværende regler om anmeldelse af ophold, registrering af ophold i udlandet, registrering af familiemedlemmer fra EU-lande og registrering af familiemedlemmer fra ikke-EU-lande vil fortsat gælde mindst indtil den 31. december 2020.

Jeg har brug for hjælp

Hvis du mener, at dine rettigheder i henhold til EU-reglerne bliver overtrådt, kan du kontakte vores hjælpetjeneste.

Læs mere om gennemførelsen af udtrædelsesaftalen og borgernes rettigheder

Hvis du er EU-borger og flytter til et andet EU-land for at bo, arbejde eller studere, gør EU-reglerne det lettere for din familie at følge med dig. Her kan du se, hvordan din registrerede partner kan flytte med dig.

Advarsel

Hvis du er EU-borger og aldrig har boet i et andet EU-land, er det dog de nationale regler, der gælder.

Hvis du er i et registreret partnerskab mellem personer af samme køn, skal dit værtsland give din partner opholdsret på samme vilkår som for enten registrerede partnere eller andre familiemedlemmer.

Hvis din partner er EU-borger

Ophold i kraft af egne rettigheder

Som EU-borger må din registrerede partner bo med dig i dit nye EU-land på samme vilkår som andre EU-borgere.

Hvis din partner arbejder, søger job, modtager pension eller studerer, kan du her læse om vilkårene og formaliteterne for:

Ophold som dit familiemedlem

Har din partner ikke planer om at arbejde, søge job, modtage pension eller studere?

Han eller hun kan stadig følge med dig som dit familiemedlem.

Visse EU-lande behandler registrerede partnerskaber på lige fod med ægteskaber. Hvis du flytter til et af disse lande, bør du undersøge reglerne og betingelserne for opholdsret for ægtefæller.

Andre EU-lande anerkender ikke registrerede partnerskaber på lige fod med ægteskaber. Hvis du flytter til at af disse lande, bør du undersøge reglerne og betingelserne for opholdsret for andre familiemedlemmer.

Læs mere om anerkendelse af registrerede partnerskaber i Europa.

Hvis din partner ikke er EU-borger

Visse EU-lande behandler registrerede partnerskaber på lige fod med ægteskaber. Hvis du flytter til et af disse lande, bør du undersøge reglerne og betingelserne for opholdsret for ægtefæller fra lande uden for EU.

Andre EU-lande anerkender ikke registrerede partnerskaber på lige fod med ægteskaber. Hvis du flytter til et af disse lande, bør du undersøge reglerne og betingelserne for opholdsret for andre familiemedlemmer fra lande uden for EU.

Læs mere om anerkendelse af civile partnerskaber i Europa.

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: