Forretninger
Senest tjekket: 10/07/2020

Rettigheder for bevægelseshæmmede rejsende

Brexit – hvad nu?

Flyrejser

Du skal stadig kunne rejse med fly ligesom alle andre, selvom du har nedsat mobilitet.

Du har også ret til: bistand, uden beregning, med at komme af og på flyet, under flyrejsen og i lufthavnen før og efter rejsen.

For at få bedst mulig bistand bør du kontakte flyselskabet, billetsælgeren eller rejsebureauet senest 48 timer, før rejsen begynder, og forklare, hvilken slags hjælp du har brug for. De vil også give vejledning om din kørestol eller mobilitetsudstyr og i givet fald om batterierne til dem.

Flyselskabet kan ikke nægte dig boarding, fordi du er bevægelseshæmmet, medmindre flyet ikke er stort nok, det kan give problemer med sikkerheden, eller sikkerhedsreglerne forhindrer flyselskabet i at transportere dig.

Luftfartsselskaberne behøver ikke hjælpe dig med at spise eller tage medicin under flyvningen. Hvis du har behov for denne form for hjælp, f.eks. under en længere flyvning, kan flyselskabet kræve, at du skal have en ledsager med.

Hvis du har problemer med at få hjælp, mens du rejser, bør du fortælle det til lufthavnsmyndighederne eller flyselskabet.

Hvis du ikke er tilfreds med svaret, kan du kontakte det nationale håndhævelsesorganpdfen i det land, hvor hændelsen fandt sted.

Retningslinjerpdfdeesfritplen for bevægelseshæmmede, der rejser med fly

Togrejser

Du skal stadig kunne rejse med tog ligesom alle andre, selvom du har nedsat mobilitet. Og du bør let kunne få oplysninger om togenes tilgængelighed fra jernbaneselskabet.

Du har også ret til: bistand, uden beregning, med at komme af og på toget, ved togskifte, ombord og på stationen før og efter rejsen.

For at få bedst mulig bistand bør du kontakte jernbaneselskabet, billetsælgeren eller rejsebureauet senest 48 timer, før rejsen begynder, og forklare, hvilken slags hjælp du har brug for.

Du kan ikke afvises, fordi du er bevægelseshæmmet, medmindre det er strengt nødvendigt for at overholde selskabets tilgængelighedsregler.

Hvis du har problemer med at få hjælp, mens du rejser, bør du fortælle det til myndighederne på stationen eller jernbaneselskabet.

Hvis du ikke er tilfreds med svaret, kan du kontakte det nationale håndhævelsesorganpdfen i det land, hvor hændelsen fandt sted.

EU-landene kan fritage tog fra disse krav - indenlandske tog, der bliver i det samme land, og internationale tog med afgang eller ankomst uden for EU.

Hvis du vil vide mere, kan du kontakte de nationale håndhævelsesorganer.

At rejse med bus og rutebil

Du skal stadig kunne rejse med bus og rutebil ligesom alle andre, selvom du har nedsat mobilitet.

Du må ikke forhindres i at købe en billet, foretage en reservation eller komme ombord på grund af din nedsatte mobilitet - medmindre det er strengt nødvendigt for at overholde lovbestemte sundheds- og sikkerhedskrav, eller hvis infrastrukturen ikke kan garantere sikker transport.

Ved lange rejser (hvor den planlagte rejseafstand (ikke din individuelle rejse) er 250 km eller mere:

Bistanden er gratis, men hvis du vil være sikker på at få den, skal du kontakte busselskabet, billetsælgeren eller rejsebureauet mindst 36 timer, før rejsen begynder og fortælle, hvilken slags bistand du behøver.

Selskabet eller terminalchefen kan bede dig møde op på et bestemt sted i op til én time for den planlagte afgang.

Hvis du har problemer med at få hjælp, mens du rejser, bør du fortælle det til myndighederne på stationen eller busselskabet.

Hvis du ikke er tilfreds med svaret, kan du kontakte det nationale håndhævelsesorganpdfen i det land, hvor hændelsen fandt sted.

Rejser med skib

Du skal stadig kunne rejse med skib ligesom alle andre, selvom du har nedsat mobilitet.

Du har også ret til: bistand, uden beregning, med at komme af og på skibet, skifte skib, ombord og i havnen.

For at få bedst mulig bistand bør du kontakte selskabet, billetsælgeren eller rejsebureauet senest 48 timer, før rejsen begynder, og forklare, hvilken slags hjælp du har brug for.

Selvom du ikke har gjort dette, skal selskabet og terminaloperatøren stadig gøre, hvad de kan for at hjælpe dig ombord, fra borde og under rejsen.

Hvis du har særlige behov for indkvartering, siddeplads eller hjælp, eller hvis du skal have lægeligt udstyr med, så fortæl billetsælgeren det, når du foretager reservationen.

Selskabet kan kræve, at du ledsages af en anden, hvis det er nødvendigt af hensyn til sikkerheden eller på grund af skibets eller havnens udformning. Ledsageren rejser gratis.

Hvis du har problemer med at få hjælp, mens du rejser, bør du fortælle det til havnemyndighederne eller færgeselskabet.

Hvis du ikke er tilfreds med svaret, kan du kontakte det nationale håndhævelsesorganen i det land, hvor hændelsen fandt sted.

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: