Senest tjekket : 18/10/2018

Garantier og returnering

Ifølge EU-reglerne skal en forhandler reparere, erstatte, give afslag i prisen eller refundere pengene, hvis varer, du har købt, viser sig at være mangelfulde eller ikke ser ud eller fungerer som lovet.

Hvis du har købt en vare eller en tjenesteydelse på nettet eller uden for et forretningssted (pr. telefon, pr. postordre eller af en dørsælger), har du også ret til at annullere købet og sende varen tilbage inden for 14 dage uanset årsag og uden begrundelse.

Læs om betingelserne for at anvende garantier og trække sig fra en købsaftale:

Garantier for mangelfulde varer

Gratis toårig garanti (juridisk garanti) for alle varer

Uanset om du har købt dine varer i en butik, online eller pr. postordre, giver EU's regler dig altid ret til to års garanti helt gratis.

Denne toårige garanti er din minimumsrettighed. Nationale bestemmelser i dit land kan give dig yderligere beskyttelse: enhver afvigelse fra EU's regler skal dog altid være til forbrugerens fordel.

Hvis varer, du har købt hvor som helst i EU, viser sig at være mangelfulde eller ikke at se ud eller fungere som lovet, skal sælger reparere eller erstatte dem gratis eller give dig et nedslag i prisen eller alle pengene tilbage.

Du kan generelt kun bede om delvis eller fuld tilbagebetaling af pengene, hvis det ikke er muligt at reparere eller erstatte varen.

Du har muligvis ikke ret til at få pengene tilbage, hvis der er tale om et mindre problem såsom en skramme på et cd-cover.

Sådan får du varer repareret, erstattet eller godtgjort

Den toårige garantiperiode starter, så snart du modtager varen.

  • I nogle EU-lande skal du underrette sælgeren om en mangel senest to måneder efter, du har opdaget den. Ellers kan du miste din ret til garanti.
  • Inden for seks måneder fra modtagelsen skal du bare vise forhandleren, at varen er mangelfuld eller ikke som lovet.
  • Efter seks måneder skal du i de fleste EU-lande også selv kunne bevise, at varen allerede havde mangler, da du modtog den, f.eks. ved at påvise, at defekten skyldes de anvendte materialers dårlige kvalitet.

Det er altid op til forhandleren at finde en løsning. I nogle EU-lande kan du desuden bede om erstatning hos producenten.

Det europæiske forbrugercenteren i dit land kan hjælpe dig, hvis du har et problem med varer, du har købt i et andet EU-land.

Eksempel

Det er ikke altid umiddelbart klart, om varerne svarer til det aftalte

Mirek bestilte en bærbar computer, der umiddelbart fungerede fint. Men over et år efter at have købt den opdagede han, at den havde mindre hukommelse end den burde.

Selv om dette problem ikke stod klart for ham med det samme, og computeren stadig virkede, svarede det alligevel ikke til det, sælgeren hævdede, eller det, de havde aftalt, da han købte den. Mirek kunne derfor få en del af købesummen tilbagebetalt af butikken.

Yderligere garantier (handelsmæssige garantier eller garantibeviser)

Butikker eller producenter tilbyder ofte en yderligere handelsmæssig garanti (eller garantibevis), som enten er inkluderet i prisen eller koster ekstra.

Det kan give dig en højere grad af beskyttelse, men det kan aldrig erstatte eller mindske den mindstegaranti på to år, som du altid har ifølge EU-reglerne.

Ligeledes gælder det, at hvis en butik sælger dig et nyt produkt billigere "uden garanti", betyder det blot, at du ikke har nogen yderligere garanti. Du har altid ret til en toårig gratis garanti, hvis produktet viser sig at være defekt eller ikke være, som sælger hævdede.

Eksempel

Din toårige lovpligtige garanti kan ikke forkortes med en handelsmæssig garanti

Carla købte en hårtørrer med en garanti fra sælger på seks måneder.

Da den gik i stykker efter otte måneder, tog hun den med tilbage til butikken. Butiksassistenten fortalte hende, at hendes garanti var udløbet, og at hun ikke havde krav på tilbagebetaling.

Carla gjorde med rette opmærksom på, at hun ifølge EU's forbrugerbeskyttelsesregler havde to års fuld garanti vedlagsfrit, og at sælgers garanti på seks måneder kun gav en ekstra beskyttelse. Butikken gik med til at erstatte hårtørreren.

Brugte varer

Brugte varer, som du har købt af en erhvervsdrivende, er også omfattet af den toårige garanti. Men varer, du køber af private eller ved offentlige auktioner, er ikke omfattet.

I visse EU-lande gælder det for brugte varer, at køber og sælger kan aftale en garantiperiode på under to år, men perioden må ikke være på under et år. Det skal gøres klart på købstidspunktet.

Hvis du vil vide mere om dine rettigheder ifølge den nationale lovgivning, kan du tjekke de specifikke regler om lovpligtige og handelsmæssige garantier i det land, hvor du har købt noget, på:

Vælg land

* Myndighederne har endnu ikke afgivet oplysningerne

Annuller og returner din ordre

14 dage til at annullere eller returnere et køb foretaget uden for et forretningssted (på nettet, pr. telefon eller pr. postordre)

I EU har du ret til at returnere sådanne køb inden for 14 dage og få alle pengene tilbage. Det kan du gøre af en hvilken som helst årsag – også hvis du bare har skiftet mening.

Fortrydelsesfristen på 14 dage gælder ikke for alle køb.Den gælder bl.a. ikke for:

  • fly- og togbilletter, koncertbilletter, hotelreservationer, billejereservationer og cateringtjenester til fastsatte dage
  • mad og drikkevarer, som du får leveret regelmæssigt – f.eks. af en mælkemand
  • varer, der er lavet på bestilling eller tydeligt personligt tilpasset – f.eks. skræddersyet tøj
  • forseglede datamedier eller forseglet computersoftware, som dvd'er, hvor forseglingen er blevet brudt, efter du har modtaget den
  • digitalt onlineindhold, hvis du allerede er begyndt at downloade eller streame det
  • varer købt af en privatperson, ikke en virksomhed
  • nødreparationer og vedligeholdelse – hvis du f.eks. ringer til en blikkenslager for at få repareret et badekar, der er læk, kan du ikke annullere købet, når arbejdet er udført, hvis du har accepteret tjenestens pris.

Bemærk, at denne liste ikke er udtømmende.

Hvis du køber ind i en almindelig butik, har du ingen ret ifølge EU-reglerne til at returnere en vare (mod at få den byttet eller få pengene tilbage), medmindre den er defekt. Mange butikker giver imidlertid selv kunderne ret til at returnere eller bytte varer inden for en bestemt periode. Tjek muligheden for at returnere varer i den butik, hvor du købte ind.

"Fortrydelsesfristen" udløber 14 dage efter den dag, hvor du har modtaget din vare. Ved serviceaftaler udløber fortrydelsesfristen 14 dage efter den dag, hvor du indgik aftalen. Hvis perioden udløber på en fridag, udsættes fristen til den følgende arbejdsdag.

Eksempel

Der er visse typer køb, du ikke kan fortryde

Jane købte en billet på nettet til en koncert med U2 i Irland. Dagen efter fandt hun ud af, at hun ikke var i landet den dag, hvor koncerten skulle finde sted, og forsøgte at afbestille sin billet. Forhandleren afviste imidlertid at annullere bestillingen og give hende pengene tilbage, fordi fortrydelsesfristen på 14 dage ikke gælder for koncertbilletter.

Sådan annullerer du et køb

Du skal meddele forhandleren, at du ønsker at annullere købet. Det er ikke nok blot at returnere varen. Forhandleren skal give dig en standardfortrydelsesformular, som du kan bruge til at meddele ham/hende, at du fortryder købet, men du skal ikke nødvendigvis bruge den.

Du kan informere forhandleren og sende varen tilbage samtidig ved f.eks. at vedlægge den vare, som du returnerer pr. post, en skriftlig meddelelse, eller ved at sende en fax eller en e-mail.

Du skal sende den ubrugte vare tilbage inden for 14 dage, efter at du har meddelt forhandleren, at du fortryder købet.

Nogle forhandlere vælger ikke at opkræve noget for returnering af varer. De skal gøre dig opmærksom på det, hvis du skal betale omkostningerne ved returnering af varen. Hvis forhandleren ikke gør dig opmærksom på, at du skal betale for returneringen, skal denne selv bære omkostningen. Du skal ikke betale andre gebyrer, du ikke er blevet gjort opmærksom på.

Ved køb af omfangsrige varer (som f.eks. store husholdningsapparater) skal forhandleren mindst give et skøn over, hvad det vil koste at returnere dem. Omfangsrige varer, der købes af en dørsælger og leveres straks, skal imidlertid afhentes af forhandleren for dennes egen regning.

Tilbagebetalinger

Forhandleren skal refundere pengene inden for 14 dage, efter du har meddelt, at du har fortrudt købet, men kan vente med at gøre det, til han/hun har fået varen retur eller bevis for, at du har sendt den.

Beløbet skal også omfatte eventuelle forsendelsesomkostninger, du betalte, da du købte varen. Forhandleren kan dog modregne leveringsomkostninger, hvis du udtrykkeligt har bedt om en leveringsmetode, der ikke er standard (f.eks. ekspreslevering).

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: