Forretninger
Senest tjekket: 10/11/2022

Garantier og returnering

Ifølge EU-reglerne skal en forhandler reparere, erstatte, give afslag i prisen eller refundere pengene, hvis varer, du har købt, viser sig at være mangelfulde eller ikke ser ud eller fungerer som lovet.

Hvis du har købt en vare eller en tjenesteydelse på nettet eller et andet sted end i en butik (pr. telefon, pr. postordre eller af en dørsælger), har du også ret til at annullere købet og sende varen tilbage inden for 14 dage uanset årsag og uden begrundelse.

Hvis du er usikker på, hvilken situation der passer på dig, kan du også bruge vores forbrugerrettighedsværktøj til at få styr på dine rettigheder, når du køber noget i EU.

Læs mere om:

Garantier for mangelfulde varer

Gratis toårsgaranti på alle varer

Uanset om du har købt dine varer i en butik, online eller pr. postordre, har du altid ret til to års garanti helt gratis.

Denne toårsgaranti er kun et minimum, og dit lands egen lovgivning giver dig muligvis ekstra beskyttelse.

Hvis varer, du har købt hvor som helst i EU, viser sig at være mangelfulde eller ikke at se ud eller fungere som lovet, skal forhandleren reparere eller erstatte dem gratis eller give dig et nedslag i prisen eller alle pengene tilbage.

Du kan normalt kun bede om delvis eller fuld tilbagebetaling af pengene, hvis det ikke er muligt at reparere eller erstatte varen.

Advarsel

Du har muligvis ikke ret til at få pengene tilbage, hvis der er tale om et mindre problem såsom en skramme på et cd-cover.

Tillægsgarantier (handelsmæssige garantier og garantibeviser)

Butikker og producenter tilbyder ofte en yderligere handelsmæssig garanti (også kaldet et garantibevis eller en tillægsgaranti), som enten er inkluderet i prisen eller koster ekstra.

Det kan give dig en højere grad af beskyttelse, men det kan aldrig erstatte eller mindske den minimumsgaranti på to år, som du altid har ifølge EU-reglerne.

På samme måde gælder det, at hvis en butik sælger dig et nyt produkt billigere "uden garanti", betyder det blot, at du ikke har nogen yderligere garanti. Du har altid ret til to års gratis garanti, hvis produktet viser sig at være defekt eller ikke at være, som forhandleren har hævdet.

Eksempel

Din toårige lovbestemte garanti kan ikke forkortes med en handelsmæssig garanti

Carla købte en hårtørrer med en garanti fra forhandleren på seks måneder. Da den gik i stykker efter otte måneder, tog hun den med tilbage til butikken. Butiksassistenten fortalte hende, at hendes garanti var udløbet, og at hun ikke havde krav på tilbagebetaling.

Carla gjorde med rette opmærksom på, at hun ifølge EU's forbrugerbeskyttelsesregler havde to års fuld garanti vedlagsfrit, og at forhandlerens garanti på seks måneder kun gav en ekstra beskyttelse. Butikken gik med til at erstatte hårtørreren.

Brugte varer

Brugte varer, som du har købt af en forhandler, er også omfattet af den toårige garanti. Men varer, du køber af private, er ikke omfattet.

I visse EU-lande gælder det for brugte varer, at køber og sælger kan aftale en garantiperiode på under to år. Garantiperioden skal dog være på mindst 1 år, og den skal aftales på det tidspunkt, hvor du køber varen.

Sådan får du varer repareret, erstattet eller godtgjort

Den toårige garantiperiode starter, så snart du modtager varen. Hvis din vare går i stykker inden for den toårige garantiperiode, skal forhandleren at finde en løsning for dig. I nogle EU-lande kan du desuden bede om erstatning hos producenten.

  • Hvis din vare går i stykker inden for det første år efter købet, anses problemet for at være opstået inden du modtog varen, med mindre forhandleren kan bevise det modsatte. Derfor har du ret til gratis at få varen repareret eller byttet til en ny eller – hvis dette er for besværligt eller dyrt – at få tilbudt et nedslag i prisen eller pengene tilbage.
  • Hvis varen går i stykker efter et år, har du stadig ret til gratis at få den repareret eller ombyttet eller i det mindste at få et nedslag i prisen eller pengene tilbage. Du skal dog kunne bevise, at problemet var opstået, inden du modtog varen.

Det europæiske forbrugercenter i dit land kan hjælpe dig, hvis du har et problem med varer, du har købt i et andet EU-land.

Hvis du vil vide mere om dine rettigheder ifølge den nationale lovgivning, kan du se de specifikke regler om lovbestemte og handelsmæssige garantier i det land, hvor du har købt noget, på:

Vælg land

Din ret til at annullere en bestilling og returnere en vare

14 dages fortrydelsesret

I EU har du ret til at returnere varer, du har købt på nettet eller via andre typer fjernsalg, f.eks. pr. telefon, via postordre eller af en dørsælger, inden for 14 dage og få alle pengene tilbage. Det kan du gøre af en hvilken som helst grund – også hvis du bare har skiftet mening.

Fortrydelsesretten på 14 dage gælder ikke for alle typer køb. Her er nogle eksempler på undtagelser:

  • fly- og togbilletter, koncertbilletter, hotelreservationer, billejereservationer og cateringtjenester bestilt til fastsatte datoer
  • mad og drikkevarer, som du får leveret regelmæssigt – f.eks. af en mælkemand.
  • varer, der er lavet på bestilling eller tydeligt personligt tilpasset – f.eks. skræddersyet tøj.
  • forseglede datamedier eller computersoftware som dvd'er, hvor forseglingen er blevet brudt, efter du har modtaget den.
  • digitalt onlineindhold, hvis du allerede er begyndt at downloade eller streame det, og du har aftalt med forhandleren, at du mister retten til at annullere købet, når du begynder at bruge indholdet.
  • varer købt af en privatperson og ikke af en virksomhed.
  • nødreparationer og vedligeholdelse – hvis du f.eks. ringer til en blikkenslager for at få repareret et badekar, der er læk, kan du ikke annullere købet, når arbejdet er udført, hvis du har accepteret serviceydelsens pris.

Bemærk, at denne liste ikke er fuldstændig.

Fortrydelsesretten udløber 14 dage efter den dag, hvor du har modtaget din vare. Ved serviceaftaler udløber fortrydelsesretten14 dage efter den dag, hvor du indgik aftalen. Hvis perioden udløber på en fridag, udsættes fristen til den følgende arbejdsdag.

Eksempel

Der er visse typer køb, du ikke kan fortryde
Jane købte en billet på nettet til en koncert med U2 i Irland. Dagen efter fandt hun ud af, at hun ikke var i landet den dag, hvor koncerten skulle finde sted, og forsøgte at afbestille sin billet. Forhandleren afviste imidlertid at annullere bestillingen og give hende pengene tilbage, fordi fortrydelsesretten på 14 dage ikke gælder for koncertbilletter.

Hvis du køber ind i en almindelig butik, har du ingen ret ifølge EU-reglerne til at returnere en vare (for at få den byttet eller få pengene tilbage), medmindre den er defekt. Mange butikker giver dog selv kunderne ret til at returnere eller bytte varer inden for en bestemt periode. Tjek kvitteringen eller butikkens regler for at returnere.

Sådan annullerer du et køb

Du skal meddele forhandleren, at du ønsker at annullere købet. Det er ikke nok blot at returnere varen. Forhandleren skal give dig en standardfortrydelsesformular, som du kan bruge til at meddele forhandleren, at du fortryder købet, men du behøver ikke at bruge den. Du kan informere forhandleren om, at du har fortrudt købet, og sende varen tilbage samtidig ved f.eks. at vedlægge den vare, som du returnerer pr. post, en skriftlig meddelelse, at sende en e-mail eller at udfylde en fortrydelsesformular på forhandlerens website.

Du skal sende den ubrugte vare tilbage inden for 14 dage, efter at du har meddelt forhandleren, at du fortryder købet.

Nogle forhandlere vælger ikke at opkræve noget for returnering af varer. Forhandleren skal på forhånd (inden du bestiller) fortælle dig, at du selv skal betale for at returnere varen, hvis du fortryder købet. Hvis forhandleren ikke gør dig opmærksom på, at du skal betale for returneringen, skal forhandleren selv bære omkostningen. Du skal ikke betale andre gebyrer, du ikke er blevet gjort opmærksom på inden købet.

Ved køb af omfangsrige varer (som f.eks. store husholdningsapparater og møbler) skal forhandleren som minimum give et skøn over, hvad det vil koste at returnere dem. Hvis du vil returnere omfangsrige varer, som du har købt på anden måde end i en butik, f.eks. via et katalog eller af en dørsælger, og får dem leveret med det samme, er det forhandleren, der skal betale for at få afhentet varerne hos dig.

Sådan får du pengene tilbage

Forhandleren skal refundere pengene inden for 14 dage efter at have modtaget din meddelelse om, at du har fortrudt købet. Forhandleren kan dog vente med at gøre det, indtil denne har modtaget varen eller bevis for, at du har sendt den.

Det returbeløb, du modtager skal også omfatte eventuelle forsendelsesomkostninger, du har betalt, da du købte varen. Forhandleren kan dog kræve, at du betaler leveringsomkostningerne, hvis du udtrykkeligt har bedt om en leveringsmetode, der ikke er standard (f.eks. ekspreslevering).

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: