Forbrugerkredit og forbrugslån

Når du optager forbrugerkredit, skal du huske på, at EU har regler, der beskytter dig, inden du underskriver kontrakten, så du er garanteret en udvej, hvis det bliver nødvendigt.

Nøgleoplysninger, så du kan sammenligne tilbud

Hvis du vælger at købe et nyt produkt på kredit, er det en god idé at sammenligne tilbud, inden du beslutter dig. Før du skriver under på en kreditaftale, skal kreditudbyderen give dig et standarddokument kaldet Standardiserede europæiske forbrugerkreditoplysninger en PDF . Det skal give dig det bedst mulige overblik over vilkårene i en kreditaftale. Det omfatter:

  • aftalens hovedelementer
  • kreditbeløbet og omkostningerne
  • de årlige omkostninger i procent (ÅOP - et enkelt tal, der repræsenterer de samlede omkostninger ved kreditten, herunder renter, provision, skatter og eventuelle andre gebyrer)
  • antallet, hyppigheden og størrelsen af dine afdrag
  • en meddelelse om vigtige juriske aspekter

Det giver dig mulighed for at sammenligne tilbud fra forskellige kreditudbydere og vælge det, der passer dig bedst. Hvis du ikke har modtaget denne formular fra din kreditudbyder, kan du bede om den.

Du kan fortryde en kreditaftale

Hvis du kommer i tvivl om en kreditaftale, du har skrevet under på, eller finder ud af, at du alligevel ikke har brug for kredit, kan du trække dig ud af aftalen inden for 14 kalenderdage efter underskrivelsen. Du behøver ikke at give kreditudbyderen nogen forklaring, men du skal betale de penge, du har lånt, tilbage, inklusive renter og eventuelle afgifter, som kreditudbyderen allerede har betalt, og som ikke kan refunderes.

Sagseksempel

Paolo fra Italien lånte 1.000 euro af en långiver, som ikke var en bank, for at købe en ny vaskemaskine. Inden han skrev under på aftalen, fik han meget få oplysninger om kreditten, og han modtog ikke det standardiserede oplysningsdokument ( Standardiserede europæiske forbrugerkreditoplysninger en PDF ) forud for aftalen. Han fik at vide, at lånet skulle betales tilbage inden for 2 år med en beskeden rentesats.

Efter han havde skrevet under på aftalen, gik det op for ham, at de årlige omkostninger i procent (de samlede kreditomkostninger) ville være meget høje. Han besluttede sig derfor for ikke at tage lånet og i stedet finde et bedre alternativ. Da han kontaktede den lokale forbrugerorganisation, fandt han ud af, at han kunne trække sig ud af aftalen inden for 14 dage ved at skrive et brev til kreditudbyderen og tilbagebetale de penge, han allerede havde modtaget.

Tidlig tilbagebetaling af dit lån

Hvis du ønsker at betale dit lån tilbage tidligere end aftalt, har du ret til det. Vær dog opmærksom på at du muligvis skal kompensere kreditudbyderen for de indtægter, vedkommende går glip af. Kompensationen må dog ikke overstige det samlede beløb, som renterne ville være løbet op i.

Disse regler gælder for forbrugslån på mellem 200 og 75.000 euro med undtagelse af lån, der:

  • er sikret ved pant
  • er indgået med henblik på køb af land eller fast ejendom
  • er indgået med henblik på leasing- eller lejeaftaler uden pligt til køb
  • ydes rentefrit uden andre afgifter eller i form af en kassekredit, der skal tilbagebetales inden for 1 måned
  • er resultatet af en retlig afgørelse
  • er knyttet til lån, som er begrænset til en bestemt gruppe i befolkningen

Optagelse af kredit eller lån i et andet EU-land

Hvis du ønsker at optage kredit eller lån i et andet EU-land, skal du være opmærksom på, at mange banker tøver med at låne penge til udlændinge og endda til landets egne statsborgere, hvis de arbejder i et andet EU-land.

Bankerne har ret til at fastsætte deres egne vilkår for udlån. Hvis du mener, at en bank har forskelsbehandlet dig, kan du imidlertid:

  • kontakte banken (deres "klageafdeling") og bede om en skriftlig begrundelse for at afvise din låneanmodning
  • med udgangspunkt i bankens skriftlige begrundelse bede om hjælp og rådgivning fra FIN-NET (det finansielle tvistbilæggelsesnetværk), som mægler i finansielle konflikter mellem forbrugere og udbydere af finansielle tjenester såsom banker

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Senest tjekket: 20/11/2023
Del denne side