Senest tjekket: 12/02/2021

Ægteskab

Brexit – hvad nu?

Borgerligt ægteskab er en retlig status, som anerkendes i alle EU-lande .

Der gælder andre regler for andre partnerskaber end ægteskab som registreret partnerskab og papirløst ægteskab .

Nationale regler og retspraksis i forbindelse med ægteskab varierer fra land til land, hovedsageligt hvad angår:

Få mere at vide om de nationale regler om ægteskab og ægteskabelig formueret.Linket fører til en anden website

Grænseoverskridende ægteskaber i EU

Er der flere EU-lande involveret – f.eks. fordi du gifter dig med en person fra et andet land, eller fordi I har planer om at flytte til udlandet efter vielsen?

Det skal du gøre inden vielsen

Undersøg, hvilket lands love der gælder for jeres ægteskab og jeres formueforhold. Det kan have afgørende konsekvenser for jeres rettigheder og forpligtelser som ægtefæller.

Hvis du gifter dig i et andet EU-land, end det du bor i, bør du undersøge hos myndighederne i begge lande, hvilke formaliteter der skal til, for at jeres ægteskab har fuld retsvirkning i begge lande. Det kan blandt andet være krav om registrering eller offentliggørelse.

Det skal du gøre efter vielsen

Dit ægteskab anerkendes i alle EU-lande, idet dette dog ikke gælder fuldt ud for ægteskab mellem personer af samme køn.

Hvis du bliver gift i et andet EU-land end dit hjemland, er det en god idé at registrere dit ægteskab ved dit hjemlands konsulære repræsentation i det land, hvor du bor. Dette bør ske i overensstemmelse med de nationale regler i dit hjemland. Du kan også spørge dit hjemlands konsulære repræsentation, om du kan registrere dit ægteskab på konsulatet, eller om du skal gøre det i dit hjemland.

Hvis du flytter til et andet EU-land for at arbejde, kan din ægtefælle komme med og bo sammen med dig der. Tjek opholdsreglerne for:

Eksempel

Ægteskab mellem personer af samme køn – forskellige nationale regler

Emma, der er belgisk statsborger, giftede sig med Carine, der er fransk statsborger, i Belgien. Da Emma skulle flytte til Italien for at arbejde, fulgte Carine med hende, men de blev ikke anset for at være gift af de italienske myndigheder, fordi ægteskab mellem personer af samme køn ikke anerkendes i Italien.

Men da registreret partnerskab mellem personer af samme køn er tilladt i Italien, fik Emma og Carine de samme rettigheder som par med registreret partnerskab i henhold til italiensk lovgivning.

Spørgsmål og svar

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: