Senest tjekket: 02/02/2023

Ægteskab

Borgerligt ægteskab er en retlig status, som anerkendes i alle EU-lande.

De regler, der gælder for partnerskaber såsom borgerligt ægteskab og registreret partnerskab eller papirløst ægteskab, er forskellige fra de regler, der gælder for ægteskab.

Nationale regler i forbindelse med ægteskab varierer fra land til land i EU, hovedsageligt hvad angår:

Få mere at vide om de nationale regler om ægteskab og ægteskabelig formueret.Linket fører til en anden website

Grænseoverskridende ægteskaber i EU

Det drejer sig om ægteskaber, der involverer forskellige EU-lande – f.eks. fordi du gifter dig med en person fra et andet land, eller fordi I har planer om at flytte til udlandet efter vielsen.

Det skal du gøre inden vielsen 

Undersøg, hvilket lands love der gælder for jeres ægteskab og jeres formueforhold. Det kan have afgørende konsekvenser for jeres rettigheder og forpligtelser som ægtefæller.

Hvis du gifter dig i et andet EU-land, end det du bor i, bør du undersøge hos myndighederne i begge lande, hvilke formaliteter der skal til, for at jeres ægteskab har fuld retsvirkning i begge lande. Det kan blandt andet være krav om registrering eller offentliggørelse.

Det skal du gøre efter vielsen

I princippet anerkendes dit ægteskab i alle EU-lande, idet dette dog ikke gælder fuldt ud for ægteskab mellem personer af samme køn.

Hvis du bliver gift i et andet EU-land end dit hjemland, er det en god idé at registrere dit ægteskab i dit hjemland. Dette bør ske i overensstemmelse med de nationale regler i dit hjemland. Du kan også spørge dit hjemlands konsulære repræsentation, om du kan registrere dit ægteskab på konsulatet, eller om du skal gøre det i dit hjemland.

Advarsel

Det er normalt ikke obligatorisk at registrere dit ægteskab i dit hjemland. Men hvis du ønsker at gøre din ægteskabelige status gældende (f.eks. i forbindelse med arv eller skat) i dit hjemland eller i et andet EU-land, kan du være nødt til at registrere den i folkeregistret i det pågældende land for at overholde de nationale regler om anerkendelse af ægteskab.

Hvis du flytter til et andet EU-land for at arbejde, kan din ægtefælle komme med og bo sammen med dig der. Tjek opholdsreglerne for:

Eksempel

Ægteskab mellem personer af samme køn – forskellige nationale regler

Emma, der er belgisk statsborger, giftede sig med Carine, der er fransk statsborger, i Belgien. Da Emma skulle flytte til Italien for at arbejde, fulgte Carine med hende, men de blev ikke anset for at være gift af de italienske myndigheder, fordi ægteskab mellem personer af samme køn ikke anerkendes i Italien.

Men da registreret partnerskab mellem personer af samme køn er tilladt i Italien, fik Emma og Carine de samme rettigheder som par med registreret partnerskab i henhold til italiensk lovgivning.

Spørgsmål og svar

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: