Senest tjekket: 22/12/2020

Tjek et momsnummer (VIES)

Du kan tjekke, om en virksomhed er registreret til at handle over grænserne i EU med EU's onlineværktøj for VIES.

Kom i gang

Hvad er VIES?

VIES (momsinformationsudvekslingssystemet) er en søgemaskine (ikke en database), som ejes af EU-Kommissionen. Oplysningerne kommer fra de nationale momsdatabaser, når der søges med VIES-værktøjet.

Det søgeresultatet, som vises af VIES-værktøjet, findes i to udgaver: EU-momsoplysninger findes ( gyldigt), eller findes ikke ( ugyldigt).

Gyldigt svar

Hvis resultatet er gyldigt, vises EU-momsoplysningerne i VIES-værktøjet.

Ugyldigt svar

Hvis systemet viser en ugyldig status, betyder det, at det momsnummer, du prøver at validere, ikke er registreret i den relevante nationale database. Det skyldes en af følgende årsager:

Sådanne ændringer registreres ikke altid med det samme i de nationale databaser, og derfor heller ikke i VIES. Hvis det haster meget, bør du kontakteen din lokale skattemyndighed.

VIES findes på 23 af EU's sprog.

Hvad hvis et gældende nummer ikke kan bekræftes?

Hvis dine kunder hævder, at de er momsregistreret – men kontrollen i VIES ikke kan bekræfte dette – kan de bede om bekræftelse hos hjemlandets skattemyndigheder. Det kan være nødvendigt, at de registrerer sig specielt for grænseoverskridende transaktioner i EU. Proceduren er ikke den samme i alle EU-lande.

Anmodning om supplerende oplysninger

Hvis du ikke kan finde oplysningerne gennem VIES, bør du bede om flere oplysninger på nationalt plan hos dine egne myndigheder. Så bør du kunne få bekræftet følgende:

Det er forskelligt fra land til land, hvordan du kontakter de nationale myndighederfrdeen. Visse EU-lande har onlinesystemer, mens du i andre lande skal kontakte myndighederne pr. telefon, mail eller fax.

Onlinesystemer til kontrol af momsregistrering

(Senest opdateret i december 2018)

EU-land Nationalt onlinesystem til kontrol af momsregistrering
Østrig -
Belgien Nej
Bulgarien Nej
Kroatien Nej
Cypern Nej
Tjekkiet Jaen

Danmark

Ja
Estland Ja
Finland Nej
Frankrig Nej
Tyskland Jade
Grækenland -
Ungarn -
Irland Nej
Italien Nej
Letland -
Litauen Jalten
Luxembourg Nej
Μalta Nej
Holland Nej
Polen Nej
Portugal Nej
Rumænien Jaro
Slovakiet Ja
Slovenien -
Spanien Jaesen
Sverige Nej

Af hensyn til beskyttelse af data vil de nationale myndigheder ikke udlevere det navn eller den adresse, der svarer til et momsnummer. De kan kun bekræfte, om der er knyttet et navn og en adresse til et bestemt momsnummer eller ej.

Data foreligger ikke

Til tider er systemet ikke tilgængeligt på grund af behovet for at lave back-up af den nationale database. Kommissionen arbejder sammen med EU-landene på at sikre, at den tid, hvor databaserne er utilgængelige, bliver så kort som muligt. Hvis du modtager en fejlmelding i denne forbindelse, bør du vente et par minutter og prøve igen eller vente til senere på dagen.

Mulige unøjagtigheder

EU-Kommissionen kan ikke holdes ansvarlig for rigtigheden af oplysningerne i VIES på internettet. Det skyldes, at oplysningerne kommer fra nationale databaser, som Kommissionen ikke har kontrol over. EU-Kommissionen kan ikke tjekke, korrigere, tilføje eller slette nationale momsregistreringer.

Supplerende oplysninger

Vi råder dig på det kraftigste til at holde styr på din validering, hvis der skulle komme skattekontrol.

Du kan finde flere oplysninger om VIES på siden med spørgsmål og svarLinket fører til en anden website.

AnsvarsfraskrivelseLinket fører til en anden website vedrørende validering af momsnumre gennem VIES.

Relaterede emner

EU-lovgivning

Brexit – hvad nu?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Kontakt specialiserede hjælpetjenester

Få rådgivning om dine rettigheder i EU/Løs problemer med et offentligt organ

Lokal erhvervsstøtte

Har du spørgsmål vedrørende drift af en grænseoverskridende virksomhed , f.eks. eksport eller udvidelse til et andet EU-land? Så kan Enterprise Europe-netværket tilbyde dig gratis rådgivning

Flere hjælpetjenester

Del denne side: