Senest tjekket: 24/01/2019

Arbejdstilladelser

Storbritanniens beslutning om at aktivere artikel 50 i EU-traktaten: Mere information

Som EU-borger skal du normalt ikke have en arbejdstilladelse for at arbejde andre steder i EU.

Der er ingen krav om arbejdstilladelse for selvstændige i EU.

Nogle EU-borgere har imidlertid stadig brug for en arbejdstilladelse for at blive ansat i visse EU-lande.

Det vedrører kun:

  • kroatiske borgere i visse EU-lande
  • visse EU-borgere i Kroatien

I Liechtenstein er der kvoter for, hvor mange der kan bo og arbejde i landet. Dette kvotesystem gælder for borgere fra alle EU-lande samt Norge og Island.

Kroatiske statsborgere

Din ret til at arbejde som arbejdstager i et andet EU-land kan være begrænset af overgangsbestemmelser indtil den 30. juni 2020.De fleste EU-lande har fjernet disse begrænsninger. Men du kan stadig have brug for en arbejdstilladelse i Østrigde

Arbejde i Kroatien

Dit ret til at arbejde som arbejdstager i Kroatien kan være begrænset af overgangsbestemmelser. Du kan have brug for en arbejdstilladelse, hvis du kommer fra Østrig.

Arbejde i Schweiz

De fleste EU-borgere behøver ikke arbejdstilladelse for at arbejde i Schweiz. Kun kroatiske statsborgere skal fortsat have arbejdstilladelse, mens statsborgere fra Bulgarien og Rumænien har begrænset adgang til arbejdsmarkedet. Læs mere om at arbejde i Schweiz som EU-borgerfrdeiten.

Ifølge aftalen mellem EU og Schweiz om fri bevægelighed for personer kan schweiziske borgere frit bosætte sig og arbejde i EU.

Læs mere

Inden du forsøger at finde arbejde i et land, der stadig har begrænsninger, bør du undersøge de gældende procedurer.

Kontakt den nationale arbejdsformidling i det land, du ønsker at arbejde i, eller en europæisk beskæftigelsesrådgiver for yderligere oplysninger

Eksempel

Sørg for at få en arbejdstilladelse, inden du flytter til udlandet

Marko fra Kroatien accepterede et jobtilbud i Wien og flyttede straks til Østrig. Men da han ikke kunne få en arbejdstilladelse, var han nødt til at flytte tilbage til Kroatien.

Hvis du kommer fra Kroatien, er det vigtigt at undersøge, om du har brug for en arbejdstilladelse, inden du flytter til et nyt land for at arbejde. Hvis det er tilfældet, skal du være opmærksom på, at din anmodning om arbejdstilladelse kan blive afvist.

Udstationerede

Der er ingen begrænsninger for udstationerede arbejdstagere - med én undtagelse: Østrig anvender midlertidige begrænsninger for kroatiske arbejdstagere, som er udstationeret af virksomheder i visse brancher, men ikke for selvstændige.

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: