Laatste controle: 10/11/2021

Werkvergunningen

Doorgaans mag u als EU-burger overal in de EU werken zonder werkvergunning.

Zelfstandigen/freelancers hebben binnen de EU nooit een werkvergunning nodig.

Waarschuwing

Liechtenstein hanteert quota voor het aantal mensen dat er mag komen wonen en werken. Deze quota gelden voor alle burgers van de EU-landen, Noorwegen en IJsland.

 

Werken in Zwitserland

De meeste EU-burgers hebben in Zwitserland geen werkvergunning nodig. Er gelden beperkingen voor Kroaten, die nog steeds een werkvergunning nodig hebben. Meer over werken in Zwitserland als EU-burgerfrdeiten.

Volgens de Overeenkomst tussen de EU en Zwitserland over het vrije verkeer van personen mogen Zwitserse staatsburgers ongehinderd in de EU wonen en werken.

Meer informatie

Wilt u werk gaan zoeken in een land waar nog steeds beperkingen gelden, dan is het verstandig om vooraf informatie in te winnen over de geldende procedures.

Neem contact op met de dienst voor arbeidsbemiddeling in het land waar u wilt werken, of met een Europees werkgelegenheidsadviseurDeze link brengt u naar een andere website.

Werkvergunningen voor wie niet de nationaliteit van een EU-land heeft.

Als u niet de nationaliteit van een EU land heeft, heeft u soms toch het recht om in de EU te werken en op dezelfde wijze te worden behandeld als EU-onderdanen. Het hangt af van uw nationaliteit of van uw status als gezinslid van een EU-burger.

U bent Turk:

Als Turks staatsburger hangt uw recht om binnen de EU te verhuizen en te werken volledig af van de nationale regels van uw EU-gastland. Werkt u legaal in de EU, dan gelden voor u dezelfde arbeidsvoorwaarden als voor de onderdanen van het gastland.

U heeft de volgende rechten:

Onderdanen van andere landen met een akkoord met de EU

U geniet dezelfde arbeidsvoorwaarden als onderdanen van uw EU-gastland, als u de nationaliteit hebt van een van de 79 ACSen-staten (landen in Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Oceaan), of van:

Onderdanen van andere landen zonder akkoord met de EU

Bent u onderdaan een land dat geen akkoord met de EU heeft, dan hang uw recht om in een EU-land te werken af van de nationale wetgeving van dat land.

Bent u een gezinslid van een EU-burger, dan heeft u:

Meer hierover vindt u op het EU-immigratieportaalfrespten.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Getroffen door de brexit?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: