Zakendoen
Laatste controle: 31/10/2022

Medische voorschriften in het buitenland: kosten en terugbetaling

Als u in het buitenland een geneesmiddel op voorschrift koopt, moet u zelf meestal de volle prijs betalen, ook als dat thuis niet hoeft. Eenmaal thuis kunt u uw zorgverzekeraar om terugbetaling vragen als het geneesmiddel onder uw nationale ziektekostenverzekering valt.

Of u al dan niet voor het geneesmiddel op voorschrift moet betalen in het buitenland, hangt af van uw ziektekostenverzekering en de regels van het EU-land waar u verblijft.

Uw Europese ziekteverzekeringskaart in de apotheek

Met de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) heeft u recht op noodzakelijke medische hulp onder dezelfde voorwaarden als verzekerden van het land waar u verblijft. Heeft u een voorschrift gekregen in het land waar u verblijft, laat het de apotheker dan samen met uw Europese ziekteverzekeringskaart zien.

U betaalt dan dezelfde prijs als iemand die in dat land verzekerd is. In sommige EU-landen betaalt u dus helemaal niets; in andere betaalt u een deel van de kosten of de volle prijs.

Wat als u geen Europese ziekteverzekeringskaart of een buitenlands voorschrift heeft?

U zult waarschijnlijk de volle prijs in de apotheek moeten betalen voor een geneesmiddel op voorschrift als u:

Vergeet niet de apotheker om een factuur te vragen. Afhankelijk van uw ziektekostenverzekering kunt u uw zorgverzekeraar dan bij thuiskomst om terugbetaling vragen.

Een voorbeeld

Soms moet u wel betalen voor uw geneesmiddel op voorschrift

Federica heeft van haar dokter in Italië een voorschrift gekregen voor een geneesmiddel tegen allergie dat ze misschien nodig zal hebben tijdens haar zomervakantie in Frankrijk. In Italië is het geneesmiddel gratis.

Tijdens haar vakantie in Frankrijk wil Federica het geneesmiddel met haar Italiaanse voorschrift afhalen in de apotheek. Tot haar verbazing vraagt de apotheker toch een bijdrage van 25 euro.

Federica moet bij thuiskomst om terugbetaling vragen.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: