Zakendoen
Laatste controle: 30/06/2020

Ongehuwd samenwonen

Getroffen door de brexit?

Informatie voor partners in een duurzame relatie die niet zijn gehuwd en ook niet als zodanig zijn ingeschreven bij een officiële instantie.

Meer over de rechten van geregistreerde of wettelijke partners

Als u met uw partner duurzaam samenwoont, geeft de EU-wetgeving u bepaalde rechten, ook al heeft u zich niet officieel als partners bij een officiële instantie ingeschreven.

U verhuist naar een ander EU-land

Als u met zo'n feitelijke partner naar een ander EU-land verhuist, dan moet dat land het hem of haar makkelijk maken om u daarbij te vergezellen, ook al is uw partner geen EU-onderdaan.

U moet wel aantonen dat u echt samenwoont of een duurzame relatie heeft, al hebben de meeste EU-landen niet vastgelegd hoe dat precies zou moeten.

Rechten en verplichtingen

In EU-landen die zo'n feitelijke relatie erkennen, heeft u bepaalde rechten en plichten in verband met eigendommen, erfenissen en onderhoudsbijdragen bij een scheiding.

Deze rechten zijn vooral van belang voor partners van hetzelfde geslacht, omdat zij niet in alle EU-landen kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap kunnen aangaan.

Samenlevingscontract

Woont u in een land waar u niet kunt of wilt trouwen met een partner van hetzelfde geslacht en uw partnerschap niet kunt of wilt laten registreren, dan kunt u bepaalde aspecten van uw relatie ook in een samenlevingscontract vastleggen.

Maar in de praktijk kan het zelfs met een samenlevingscontract moeilijk blijken om uw rechten te doen gelden. Bij conflicten over eigendom geldt doorgaans de wetgeving van het land waar het conflict ontstaan is.

Veelgestelde vragen

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Deze bladzijde delen: