Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Laatste controle : 12/04/2017

Rechten van bus- en touringcarpassagiers

Een vervoersmaatschappij mag u geen hogere prijs aanrekenen voor een bus- of touringcarticket vanwege uw nationaliteit of de plaats waar u boekt.

Uw overige rechten als bus- of touringcar gelden voornamelijk voor langeafstandsreizen (meer dan 250 km) die beginnen en eindigen in een EU-land. Een aantal van deze rechten gelden voor alle ritten die volgens een dienstregeling worden uitgevoerd.

Een EU-land mag besluiten om binnenlandse reizen en reizen waarvan een groot deel van de route, inclusief een geplande pauze, buiten de EU liggen, uit te sluiten van de regeling voor passagiersrechten.

Annulering of vertraging

Als uw reis geannuleerd wordt of vertraagd is, hebt u terwijl u wacht altijd recht op adequate en snelle informatie over wat er gebeurt.

Als de ritafstand meer dan 250 km is en uw reis wordt geannuleerd of het vertrek is meer dan 2 uur vertraagd, dan mag u kiezen:

  • ofwel u krijgt uw ticket terugbetaald en zo nodig een gratis reis terug naar het vertrekpunt, bijvoorbeeld als de vertraging of annulering het doel van uw reis onmogelijk maakt
  • ofwel u wordt bij de eerste mogelijkheid onder gelijkwaardige voorwaarden naar uw eindbestemming gebracht, zonder extra kosten

Als dit u niet aangeboden wordt, kunt u later een klacht indienen en terugbetaling van uw ticket plus 50% van de ticketprijs als schadevergoeding eisen.

Als uw reis van meer dan 250 km volgens de dienstregeling meer dan 3 uur zou duren en het vertrek wordt meer dan 90 minuten vertraagd of de reis wordt geannuleerd, dan hebt u ook recht op:

  • maaltijden en verfrissingen in verhouding tot de wachttijd
  • accommodatie als u ergens de nacht moet doorbrengen, met een maximum van 2 nachten en 80 euro per nacht. De vervoersmaatschappij is niet verplicht uw accommodatie te betalen als de vertraging veroorzaakt werd door extreme weersomstandigheden of een natuurramp.

Ongelukken - schadevergoeding en hulp

Als u gewond raakt bij een busongeluk tijdens een rit van meer dan 250 km, heeft u recht op schadevergoeding. Bij overlijden kunnen de nabestaanden een schadevergoeding eisen.

U heeft ook recht op schadevergoeding van de vervoersmaatschappij als uw bagage of andere bezittingen tijdens een langeafstandsrit verloren of beschadigd raken.

Zo nodig moet de vervoersmaatschappij ook meteen hulp verlenen: eerste hulp, kleding, vervoer en accommodatie.

Klachten

Als u denkt dat uw rechten niet gerespecteerd zijn, kunt u binnen 3 maanden na de reisdatum een klacht indienen bij de vervoersmaatschappij. Die moet dan binnen 1 maand na ontvangst van uw klacht reageren en u binnen 3 maanden een definitief antwoord geven.

Als u geen genoegen neemt met het antwoord, kunt u contact opnemen met de nationale instantie die bevoegd is voor het toezicht English in uw land.

Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies