Zakendoen
Laatste controle: 10/05/2022

Klachten en geschillenbeslechting

Als u het niet eens bent met de behandeling die u van uw energieleverancier krijgt (oneerlijke contractvoorwaarden, slechte dienstverlening, enz.) kunt u een klacht indienen. Uw leverancier moet u vertellen hoe u dat moet doen. Het probleem zou dan snel moeten kunnen worden opgelost. Als u gelijk krijgt, moet u een terugbetaling en/of schadevergoeding krijgen.

Als u niet tevreden bent over hoe uw leverancier uw klacht afhandelt, hoeft u niet meteen naar de rechter: u kunt uw klacht ook voorleggen aan een onafhankelijke geschillencommissie Deze link brengt u naar een andere website zoals een energie-ombudsman.

U kunt de zaak later altijd nog voor de rechter brengen.

Voorbeeld

Een ombudsman kan helpen als u een klacht heeft

Helen was het niet eens met haar elektriciteitsrekening. Ze begreep maar niet hoe de leverancier aan het totaalbedrag was gekomen, dat haar veel te hoog leek.

Ze stuurde een brief naar de leverancier maar kreeg geen bevredigend antwoord. Twee maanden later besloot ze de zaak dan maar aan de energie-ombudsman voor te leggen. Die vroeg de leverancier om uitleg en verzocht hem zijn fout te herstellen. De leverancier gaf toe dat hij zich vergist had bij het opstellen van de rekening. Bovendien veranderde hij de opmaak van de factuur zodat de informatie begrijpelijker werd voor de klant.

Nationale contactadressen voor energie

Er moet in uw land een centraal contactpunt Deze link brengt u naar een andere website zijn waar u terecht kunt met vragen over uw rechten, over de geldende wetgeving en over de manier om geschillen met gas- of elektriciteitsleveranciers snel op te lossen.

Nationale toezichthouders

Uw rechten als energieconsument in de EU moeten in de nationale wetgeving van uw land worden vastgelegd. Neem voor nadere informatie contact op met de nationale toezichthouder , die ervoor moet zorgen dat u als consument de bescherming krijgt waar u volgens de EU-wetgeving recht op heeft.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: