Laatste controle: 01/04/2022

Noodsituaties

Coronavirus: Intrekking van de reisbeperkingen

112: uw alarmnummer overal in de EU

112 is het Europese alarmnummer dat u in de hele EU gratis kan bellen vanaf elk vast of mobiel toestel. U krijgt dan rechtstreeks de alarmcentrale voor politie, brandweer en ambulance aan de lijn.

Naast het gemeenschappelijke alarmnummer 112 kunt u ook nog de nationale noodnummers bellen. Maar het voordeel van 112 is dat het in alle EU-landen werkt.

Voorbeeld

Aan een ramp ontsnapt

Kort na zijn verhuizing naar Lissabon brak in het appartement van de Griekse student Anasthassios brand uit. Hij had geen idee van het nummer van de Portugese brandweer. Gelukkig wist hij dat hij in Portugal net als thuis of waar dan ook in de EU het alarmnummer 112 kon draaien. Hij werd snel verbonden met de alarmcentrale in Lissabon, die meteen de brandweer op weg stuurde.

Gaat u op reis in de EU, neem dan ook uw Europese zorgpas (EHIC) mee. Heeft u dringend medische hulp nodig, dan kan de EHIC u een hoop rompslomp besparen en ervoor zorgen dat u de kosten van openbare gezondheidszorg vergoed krijgt.

116 000: vermiste kinderen

Als uw kind vermist wordt, in uw eigen land of elders in de EU, dan kunt u het nummer 116 000 bellen, het meldpunt voor vermiste kinderen. Het meldpunt 116 000 is in operationeel in alle 27 EU-landen operationeel.

U kunt dit nummer bellen om aangifte te doen van vermissing. De medewerkers kunnen u en uw familie ook advies en ondersteuning geven.

Voorbeeld

Hulp bij vermissing

Op vakantie in Frankrijk verloren Andreas en Kirsten, een Duits stel, hun dochter uit het oog tijdens een excursie. Toen ze haar na een paar uur nog steeds niet hadden teruggevonden, besloten ze de politie in te schakelen. Maar ze herinnerden zich ook het speciale alarmnummer 116 000, waarbij je in Duitsland in dit soort gevallen terechtkan. Het nummer bleek ook in Frankrijk te werken en ze kregen er advies over hoe ze de zaak het best met de Franse autoriteiten konden opnemen.

Veelgestelde vragen

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: