Laatste controle : 14/12/2018

Gedetacheerde werknemers

Besluit VK artikel 50 EU-Verdrag: Meer informatie

Voorlopig blijft het Verenigd Koninkrijk volwaardig EU-lid. De EU-rechten en -plichten blijven onverminderd van kracht voor EU-burgers in het VK en voor Britten elders in de EU.

Uw werkgever kan u naar een ander EU-land sturen om een tijdelijke opdracht uit te voeren. U bent dan een "gedetacheerde werknemer" en daarom gelden er speciale regels voor uw arbeidsvoorwaarden e.d.

Arbeidsvoorwaarden

Terwijl u bent gedetacheerd naar een ander EU-land, valt u onder de arbeidsvoorwaarden van het gastland. Die omvatten:

Als het volgens de wet in uw thuisland verplicht is, moet uw werkgever ook uw reiskosten, verblijf en maaltijden in het gastland betalen. Deze vergoedingen moeten naast uw salaris betaald worden.

Nationale websites over detachering

Kijk welke voorwaarden er voor gedetacheerde werknemers in uw gastland gelden en hoe u de lokale autoriteiten kunt bereiken.

Kies een land:

 • Hongarijehuhuen
 • Ierlandieen
 • Italiëititen
 • Kroatiëcren
 • Letlandlven
 • Litouwenltlten
 • Luxemburgluen
 • Maltamten
 • Nederlandnlnl

  Andere rechten

  Tijdens een detachering in een ander EU-land:

  Inkomstenbelasting

  Als u minder dan zes maanden gedetacheerd wordt, hoeft u in uw gastland geen inkomstenbelasting te betalen.

  Er bestaan echter geen EU-regels voor het betalen van inkomstenbelasting tijdens een buitenlandse detachering. Dat kan wel geregeld worden in nationale wetgeving of in belastingverdragen tussen EU-landen. Meer over inkomstenbelasting.

  Sociale zekerheid tijdens uw detachering

  Als gedetacheerde werknemer valt u nog maximaal 2 jaar onder het socialezekerheidsstelsel van uw thuisland. Ga na welke formaliteiten u daarvoor moet vervullen.

  Als u langer dan 2 jaar in het buitenland werkt, moet u overstappen naar het socialezekerheidsstelsel van het land waar u werkt. In bepaalde gevallen kunt u langer dan 2 jaar onder het socialezekerheidsstelsel van uw thuisland blijven vallen.

  Voorafgaande verklaring

  Soms moet uw werkgever vooraf een verklaring invullen waarmee hij of zij de autoriteiten in uw gastland op de hoogte brengt van o.a. de duur van uw detachering, de plaats waar u gaat werken en contactgegevens.

  Doet uw werknemer dat niet, dan kunt u een boete krijgen.

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het verbindingskantoor voor gedetacheerden of het contactpunt in het land waar u naar toe gaat.

  Veelgestelde vragen

  EU-wetgeving

  Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

  Vraag advies aan experts

  Deze bladzijde delen: