Accijns betalen

Accijnzen zijn indirecte belastingen op de verkoop of het gebruik van goederen zoals alcohol, tabak en energieproducten.

EU-regels bepalen over welke producten er accijns moet worden betaald en hoe.

De EU-regels bepalen ook de minimumtarieven voor de accijns. Het staat elk EU-land vrij om hogere tarieven vast te stellen. De accijns is meestal afhankelijk van de hoeveelheid, uitgedrukt in kilogram, hectoliter of het alcohol percentage.

Wanneer moet u accijns betalen?

Er is een belangrijk verschil tussen het moment waarop een product accijnsplichtig wordt, en het moment waarop de accijns moet worden betaald. De meeste accijnsgoederen worden accijnsplichtig zodra zij in de EU geproduceerd of ingevoerd worden. Maar de betaling van de accijns kan worden uitgesteld tot de producten "tot verbruik worden uitgeslagen" (vrijgegeven).

Als accijnsgoederen door onvoorziene oorzaken of een natuurramp vernietigd worden of verloren gaan voordat zij tot verbruik worden uitgeslagen, hoeft er geen accijns te worden betaald.

Wie moet de accijns betalen?

Dat is afhankelijk van aan wie u de producten verkoopt. De accijns kan worden betaald door:

  • de erkende entrepothouder van de plaats waar de accijnsgoederen worden geproduceerd, verwerkt, opgeslagen, verstuurd of ontvangen
  • de verzender, ontvanger, transporteur of derde partij die een zekerheid voor de overbrenging van de accijnsgoederen stelt, waardoor de goederen niet langer onder de schorsingsregeling vallen
  • de persoon die de goederen invoert, voor zover er geen beroep op de de schorsingsregeling is gedaan

Voorbeeld

Het is niet altijd de producent die de accijns moet betalen

Het bedrijf van Emily verkoopt in Ierland wijn die vanuit Frankrijk wordt verzonden. De wijn wordt geproduceerd door een Frankrijk bedrijf, dat de wijn in een erkend entrepot opslaat totdat hij naar Ierland wordt vervoerd onder schorsing van accijns. Dat betekent dat het Franse bedrijf de accijns niet in Frankrijk hoeft te betalen. Wanneer Emily's bedrijf de zending ontvangt, wordt de wijn tot verbruik uitgeslagen, waarmee de accijnsschorsing wordt opgeheven. Haar bedrijf moet dan de accijns betalen op basis van het in Ierland geldende tarief.

Controle van het accijnsnummer van uw handelspartner

Een accijnsnummer wordt afgegeven door de bevoegde instantie in het land waar het bedrijf is gevestigd, aan geregistreerde handelaars, erkende entrepothouders en belastingentrepots.

In het SEED-systeem kunt u opzoeken of een accijnsnummer geldig is of niet.

Als het nummer geldig is, ziet u in SEED de lijst van producten waarin uw partner mag handelen.

Grensoverschrijdende verkoop – In welk EU-land moet accijns worden betaald?

In welk land u accijns moet betalen hangt af van verschillende factoren, zoals waar in de EU de goederen werden geproduceerd of ingevoerd, wanneer ze tot verbruik werden uitgeslagen, en of ze over de binnengrenzen heen werden vervoerd.

Waar moet de accijns worden betaald?

Ik verkoop accijnsgoederen aan:

In dat geval moet u accijns betalen in het land van bestemming. U kunt wel om terugbetaling vragen vragen van de eventueel betaalde accijns bij de belastingdienst in het land waar de accijnsgoederen werden uitgeslagen tot verbruik.

Om voor terugbetaling in aanmerking te komen, moet u:

  • gegevens verstrekken over de verzending (zoals het land van bestemming)
  • bewijzen dat u in het land van bestemming accijns heeft betaald over de goederen

Het is mogelijk om goederen te verzenden en alleen accijns te betalen in het land van bestemming. De accijns moet dan door de koper betaald worden in het land van bestemming, volgens de daar geldende tarieven. Maakt u gebruik van deze mogelijkheid, dan moet u de accijnsschorsing in stand houden.

Zekerheidsstelling

Er moet bij de belastingdienst van het EU-land vanwaar de goederen worden verzonden, een voor de hele EU geldende zekerheid gesteld worden ter dekking van de transportrisico's. Deze zekerheid kan worden gesteld door:

  • de verkoper
  • de entrepothouder
  • de geregistreerde afzender
  • de transportondernemer
  • de koper

Het EU-land van verzending kan deze eis laten vallen als de producten alleen in eigen land vervoerd worden.

Een zekerheidsstelling is ook niet nodig bij vervoer van energieproducten binnen de EU, zolang ze over zee of via een vaste pijplijn worden vervoerd en de betrokken EU-landen hierover een akkoord hebben gesloten.

Gebruik van het elektronisch administratief document (e-AD)

Naast de zekerheidsstelling moet u ook een elektronisch administratief document (e-AD) naar de belastingdienst van uw land sturen via het systeem voor toezicht op het verkeer van accijnsgoederen (EMCS) de en fr .

De belastingdienst zal dan:

  • nagaan of de gegevens op het e-AD geldig zijn (bijv. de accijnsnummers van koper en verkoper) en u een referentiecode geven
  • het e-AD naar de belastingdienst in het land van de koper sturen (die het vervolgens zal doorsturen naar de koper)

Voordat u de goederen verzendt, moet u het e-AD met de administratieve referentiecode afdrukken en aan de transportondernemer doorgeven, of de referentiecode op een commercieel vervoersdocument, zoals het CMR-document, vermelden.

Zolang de goederen nog worden vervoerd, kunt u het e-AD op elk gewenst moment intrekken. Tijdens het vervoer kunt u de bestemming nog veranderen in het EMCS-systeem.

Als het EMCS niet beschikbaar is, kunt u de producten nog steeds vervoeren zonder accijns te betalen als:

  • ze vergezeld gaan van een papieren document met dezelfde gegevens die ook op het e-AD zijn vermeld
  • u de belastingdienst in het land van verzending hiervan op de hoogte brengt. In sommige landen moet de handelaar toestemming krijgen voor hij mag vertrekken.

Bevestiging van ontvangst

De koper heeft vijf werkdagen om in het EMCS-systeem te bevestigen dat hij de goederen heeft ontvangen. Daarna zal de belastingdienst in het EU-land van bestemming:

  • controleren of de bevestiging geldig is
  • een ontvangstverklaring sturen naar de belastingsdienst in het land van verzending, die deze weer naar u, de verkoper, doorstuurt

Zodra u deze verklaring heeft ontvangen, kunt u de belastingdienst vragen uw zekerheidsstelling vrij te geven.

Let goed op dat de aantallen in de ontvangstverklaring kloppen, want alleen over deze bevestigde hoeveelheid hoeft u geen accijns te betalen.

Verloren of beschadigde goederen

Als er tijdens het transport goederen verloren of beschadigd raken en dit bevestigd wordt door de autoriteiten van het land waar het verlies of de beschadiging plaatsvond of ontdekt werd, mag u de ontvangen en bevestigde hoeveelheid op het document dienovereenkomstig aanpassen.

Als u accijnsgoederen online of op afstand verkoopt aan een consument in een ander EU-land, moet de accijns worden betaald in het land van de koper (het land van bestemming).

U bent verantwoordelijk voor de betaling van de verschuldigde accijnzen. Heeft u al in eigen land accijns betaald, dan moet u dat dus ook doen in het land van bestemming.

Accijns terugvragen

U kunt wel bij uw eigen belastingdienst om terugbetaling vragen van de eerder betaalde accijns. Om voor terugbetaling in aanmerking te komen, moet u:

  • gegevens verstrekken over de verzending (zoals het land van bestemming)
  • bewijzen dat u in het land van bestemming accijns heeft betaald over de goederen

Fiscaal vertegenwoordiger

Meestal moet u een fiscaal vertegenwoordiger aanwijzen in het EU-land waar u de accijnsgoederen verkoopt. Voordat u goederen naar consumenten verzendt, moet u zich ook op de hoogte stellen van de nationale accijnsprocedures de en fr .

Voor verzending

Voordat u uw goederen verzendt, moet u:

  • de belastingdienst in het land van bestemming informeren over de zending
  • de dienst garanderen dat de accijns betaald zal worden

Tabaksproducten

In de meeste EU-landen is de grensoverschrijdende verkoop van tabaksproducten op afstand aan de consument niet toegestaan. In landen waar dit wel mag, dient u:

  • de banderollen of andere fiscale merktekens van het land van bestemming te gebruiken om aan te tonen dat u daar accijns heeft betaald
  • de gezondheidswaarschuwingen in de taal of talen van het land van bestemming op de verpakking te vermelden
  • zich zowel in het EU-land van de koper als in uw eigen land in te schrijven

Met EU-landen geassocieerde gebieden

De EU-regels voor accijnzen gelden niet in de volgende gebieden:

EU-land Geassocieerd gebied
Denemarken Faeröer, Groenland
Finland Ålandeilanden
Frankrijk Franse overzeese gebieden, Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte en Saint-Martin
Duitsland Helgoland, Büsingen
Italië Livigno, Campione d'Italia, de Italiaanse wateren van het meer van Lugano
Nederland Nederlandse Antillen
Spanje Ceuta, Melilla, Canarische Eilanden

In sommige gevallen worden er accijnzen betaald op basis van die van andere landen:

  • Bedrijven in Monaco betalen de Franse accijnstarieven.
  • Op het grondgebied van Akrotiri en Dhekelia, de militaire bases op Cyprus onder Britse soevereiniteit, gelden de Cypriotische accijnstarieven.
  • Op het eiland Man moet de Britse accijns worden betaald.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Laatste controle: 27/11/2023
Deze bladzijde delen