Kosten en terugbetaling: geplande medische behandeling in het buitenland

Er zijn twee manieren om de kosten van geplande medische behandelingen in een ander EU-land te dekken:

1. Uw ziektekostenverzekering kan de kosten rechtstreeks betalen

  • Dit geldt voor openbare gezondheidszorg, maar niet voor behandelingen in privéklinieken.
  • U moet uw verzekeraar steeds vooraf om toestemming vragen. Als u toestemming krijgt, ontvangt u een aanvraagformulier (S2-formulier).
  • De kosten van uw medische behandeling worden gedekt door uw verzekeraar volgens de vergoedingstarieven in het land waar u wordt behandeld.
  • Normaal gesproken betaalt uw verzekeraar de zorgverlener direct, en hoeft u dus niet zelf te betalen voor de behandeling.

Als u wordt behandeld in een land waar patiënten normaal gesproken betalen voor een behandeling en daarna een vergoeding aanvragen bij hun zorgverzekering, kan het zijn dat u de kosten van de behandeling zelf moet betalen. U kunt daarna om een vergoeding vragen bij de bevoegde overheid in het land waar u behandeld bent. U ontvangt dan dezelfde vergoeding als mensen die in dat land verzekerd zijn.

U kunt ook na thuiskomst een vergoeding vragen aan uw eigen zorgverzekeraar. Als de vergoeding in het land van behandeling hoger is dan in het land waar u bent verzekerd, moet uw zorgverzekeraar het verschil bijpassen.

2. U kunt de kosten zelf betalen en achteraf om vergoeding vragen

  • Dit is mogelijk bij alle zorgverleners, zowel openbaar als privé.
  • U krijgt een vergoeding tot de hoogte van de behandelingskosten in uw eigen land, maar alleen als u ook in eigen land recht heeft op deze behandeling.

Ga bij uw nationaal contactpunt na of u vooraf toestemming moet vragen voor een behandeling waarvoor een overnachting in een ziekenhuis of bijzondere gespecialiseerde en dure infrastructuur nodig is. Hier vindt u ook links naar de lijsten van behandelingen waarvoor u in uw land vooraf toestemming moet vragen.

Met deze optie wordt u misschien behandeld als particuliere patiënt en kunnen u in een ander EU-land privétarieven worden aangerekend, zelfs in openbare instellingen. U wordt steeds vergoed tot de hoogte van de openbare tarieven, zodat u het verschil moet betalen.

Waarschuwing

Vergoeding zonder S2-formulier is niet mogelijk in Zwitserland.

Voorbeeld 1

U heeft niet altijd voorafgaande toestemming nodig, maar de kosten zullen verschillen

Hugo wil in Duitsland behandeld worden voor cataract (een aandoening die gedekt is door zijn zorgverzekeraar). De behandeling in Duitsland kost echter meer dan in eigen land. Hugo wil graag dat alle kosten vergoed worden en moet dus om voorafgaande toestemming vragen (S2-formulier). Als hij die toestemming krijgt, kan hij naar het buitenland gaan en behandeld worden, en de volledige terugbetaling wordt gewoonlijk rechtstreeks geregeld tussen de betrokken instellingen. Zijn zorgverzekeraar kan echter weigeren het S2-formulier af te geven indien Hugo de behandeling binnen een medisch verantwoorde termijn in zijn thuisland kan krijgen. 

Yvonne wil dezelfde cataractbehandeling, ook in Duitsland, en ook bij haar wordt deze aandoening gedekt door haar zorgverzekeraar. Ze wil zo snel mogelijk behandeld worden. Yvonne doet navraag bij het nationale contactpunt in haar thuisland om te weten of zij voorafgaande toestemming moet aanvragen. Ze verneemt dat zij dat niet hoeft te doen, omdat voor de behandeling geen overnachting in een ziekenhuis noch een zeer gespecialiseerde en dure medische infrastructuur nodig is. Daarom gaat ze naar het buitenland en krijgt ze de behandeling in een privékliniek. Yvonne betaalt alles zelf en vraagt haar zorgverzekeraar na terugkomst om terugbetaling. Zonder S2-formulier vergoedt haar zorgverzekeraar niet meer dan het openbaar tarief dat is vastgesteld in haar eigen land. Yvonne moet dus het verschil bijpassen tussen de prijs die zij aan de privékliniek in Duitsland betaalde en het vergoedingspercentage in haar eigen land.

Voorbeeld 2

U moet mogelijk sommige kosten vooraf betalen, zelfs met voorafgaande toestemming

Agata wil een ingewikkelde ingreep laten uitvoeren door een openbaar ziekenhuis in Finland. Voor deze operatie moet zij voorafgaande toestemming in haar eigen land vragen. Agata vraagt dus om voorafgaande toestemming (een S2-formulier) en, indien zij die krijgt, worden de behandelingskosten rechtstreeks aan het ziekenhuis uitbetaald.

Bernard wil dezelfde ingreep ondergaan, ook in Finland, maar in een privékliniek. Hoewel de behandeling niet direct betaald kan worden aan de privékliniek, moet hij toch om voorafgaande toestemming vragen. Als hij die krijgt, moet hij zelf eerst de kosten van de ingreep betalen en vervolgens een terugbetaling aanvragen. Hij moet terugbetaling krijgen tot de hoogte van het tarief dat in zijn eigen land voor dezelfde operatie wordt toegepast, en het verschil tussen de prijs van de behandeling en het vergoedingstarief zelf bijpassen.

Welke optie u ook kiest, uw zorgverzekeraar mag u de voorafgaande toestemming niet weigeren als:

  • de specifieke behandeling die u nodig hebt, wordt gedekt door uw wettelijke ziektekostenverzekering, en
  • u voor de behandeling die u nodig hebt, in eigen land te lang moet wachten, rekening houdend met uw gezondheidstoestand en het verloop van uw ziekte

Uw zorgverlener of het nationale contactpunt in het EU-land waar u verzekerd bent, kan u meer vertellen over de hoogte van de kosten en de vergoeding.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Laatste controle: 29/11/2022
Deze bladzijde delen