Zakendoen
Laatste controle: 09/03/2020

Kosten en terugbetaling: geplande medische behandeling in het buitenland

Getroffen door de brexit?

Er zijn twee manieren om de kosten van geplande medische behandelingen in een ander EU-land te dekken:

1. Uw ziektekostenverzekering kan de kosten rechtstreeks betalen.

Als u wordt behandeld in een land waar patiënten normaal gesproken betalen voor een behandeling en daarna een vergoeding aanvragen bij hun zorgverzekering, kan het zijn dat u eerst een deel zelf moet betalen. U kunt daarna om een vergoeding vragen bij de bevoegde overheid in het land waar u behandeld bent. U ontvangt dan dezelfde vergoeding als mensen die in dat land verzekerd zijn.

U kunt ook na thuiskomst een vergoeding vragen aan uw eigen zorgverzekeraar. Als de vergoeding in het land van behandeling hoger is dan in het land waar u bent verzekerd, moet uw zorgverzekeraar het verschil bijpassen als u daarom vraagt.

2. U kunt de kosten zelf betalen en achteraf om vergoeding vragen

Ga bij uw nationaal contactpunt na of u voorafgaande toestemming nodig hebt voor een ziekenhuisopname of een bijzonder gespecialiseerde en dure behandeling.

Vergoeding zonder voorafgaande toestemming is niet mogelijk in Zwitserland.

Voorbeeld 1

Voorafgaande toestemming is niet altijd nodig, maar meestal wel nuttig

Hugo wil in Duitsland behandeld worden voor cataract (een aandoening die gedekt is door zijn zorgverzekeraar). De behandeling in Duitsland kost echter meer dan in eigen land. Hugo wil graag dat alle kosten vergoed worden en moet dus om voorafgaande toestemming vragen. Als hij die toestemming krijgt, kan hij naar het buitenland gaan en behandeld worden, en de volledige terugbetaling wordt gewoonlijk rechtstreeks geregeld tussen de betrokken instellingen. Als Hugo de behandeling toch zelf moet betalen, moet hij zijn zorgverzekeraar na terugkeer om terugbetaling vragen.

Yvonne wil dezelfde cataractbehandeling, ook in Duitsland, en ook bij haar wordt deze aandoening gedekt door haar zorgverzekeraar. Ze wil zo snel mogelijk behandeld worden. Daarom neemt ze contact op met het nationale contactpunt in haar land met de vraag of ze voorafgaande toestemming nodig heeft. Dat is niet het geval. Daarom reist ze naar het buitenland en laat zich daar behandelen. Yvonne betaalt alles zelf en vraagt haar zorgverzekeraar na terugkomst om terugbetaling. Omdat zij geen voorafgaande toestemming had en de behandeling in Duitsland iets duurder was, moet Yvonne een deel van de kosten zelf betalen. Zonder voorafgaande toestemming vergoedt haar zorgverzekeraar niet meer dan het tarief dat is vastgesteld in haar eigen land.

Voorbeeld 2

U moet mogelijk sommige kosten vooraf betalen, zelfs met voorafgaande toestemming

Agatha wil een ingewikkelde ingreep laten uitvoeren door een openbaar ziekenhuis in Finland. Voor deze ingreep is altijd voorafgaande toestemming nodig, zowel voor directe betaling als voor een vergoeding na thuiskomst. Ze vraagt toestemming met directe betaling aan.

Bernard wil dezelfde ingreep ondergaan, ook in Finland, maar in een privékliniek. Hoewel de behandeling niet direct betaald kan worden, moet hij toch om voorafgaande toestemming vragen. Als hij die krijgt, moet hij zelf eerst de kosten van de ingreep betalen en vervolgens een terugbetaling aanvragen. Normaal gesproken ontvangt hij dan een vergoeding tot het niveau dat in zijn eigen land voor deze ingreep geldt.

Welke optie u ook kiest, uw zorgverzekeraar mag u de voorafgaande toestemming niet weigeren als:

De zorgverlener/kliniek of het nationale contactpunt in het EU-land waar u behandeld wilt worden, kan u meer vertellen over de hoogte van de kosten en de vergoeding.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: