Uw werkloosheidsuitkering meenemen

In het algemeen moet u voor het ontvangen van een werkloosheidsuitkering in het land wonen dat uw uitkering betaalt. Maar onder bepaalde voorwaarden kunt u naar een ander EU-land gaan om werk te zoeken en uw werkloosheidsuitkering blijven ontvangen uit het land waar u werkloos werd.

Verblijf van maximaal 3 maanden

U kunt nog minstens 3 maanden uw werkloosheidsuitkering blijven ontvangen uit het land waar u het laatst heeft gewerkt. Die termijn kan worden verlengd tot maximaal 6 maanden, maar dat hangt af van uw uitkeringsinstantie.

Dit geldt alleen als u:

  • volledig werkloos bent (niet gedeeltelijk of tijdelijk) en
  • recht hebt op een werkloosheidsuitkering in het land waar u werkloos werd.

Voordat u vertrekt, moet u:

  • ten minste 4 weken geregistreerd staan als werkloze werkzoekende bij de dienst voor arbeidsvoorziening in het land waar u werkloos werd (er zijn uitzonderingen mogelijk);
  • een U2-formulier (voorheen E 303-formulier), d.w.z. goedkeuring om uw werkloosheidsuitkering mee te nemen, aanvragen bij uw nationale dienst voor arbeidsvoorziening.

Waarschuwing

Deze toestemming geldt slechts voor één land. Als u uw werkloosheidsuitkering naar een ander land wilt meenemen, moet u daarvoor opnieuw een U2-formulier aanvragen. Vraag bij uw arbeidsbureau na of u naar uw thuisland moet om deze nieuwe toestemming aan te vragen, of dat u dit op afstand kunt doen.

De procedure voor het meenemen van werkgerelateerde uitkeringen naar het nieuwe land van verblijf is per land verschillend. Selecteer hieronder het land waarover u meer wilt weten:

Bij aankomst in het nieuwe land moet u:

  • zich als werkzoekende inschrijven bij de nationale dienst voor arbeidsvoorziening binnen 7 dagen vanaf de datum waarop u niet meer beschikbaar bent voor werk in het land waaruit u bent vertrokken;
  • uw U2-formulier (voorheen E303-formulier) indienen bij de inschrijving;
  • instemmen met alle controles die worden uitgevoerd bij ontvangers van een werkloosheidsuitkering in uw gastland, alsof u uw werkloosheidsuitkering van dat land zou ontvangen.

Waarschuwing

We raden u aan om informatie in te winnen over uw rechten en plichten als werkzoekende in uw nieuwe land. Deze kunnen erg verschillen van die in het land waar u werkloos werd.

U blijft hetzelfde bedrag ontvangen, rechtstreeks op uw bankrekening in het land waar u werkloos werd.

Waarschuwing

Als u uw recht op een werkloosheidsuitkering wilt behouden, zorg er dan voor dat u terugkeert naar het land dat uw uitkering betaalt, uiterlijk op de dag dat uw recht op uitkering vervalt.

Langer dan 3 maanden in het buitenland

Als u meer dan 3 maanden in het buitenland wilt blijven, moet u een verlenging aanvragen bij de nationale dienst voor arbeidsvoorziening in het land waar u werkloos werd: ze kunnen de termijn verlengen tot 6 maanden.

Waarschuwing

Niet alle landen staan zo’n verlenging toe. Vraag het arbeidsbureau in uw eigen land of u voor zo’n verlenging in aanmerking komt, en zo ja, onder welke voorwaarden.

De meeste landen hanteren daarvoor duidelijke criteria. Zo kunnen ze u vragen:

  • te bewijzen dat u de eerste 3 maanden naar werk heeft gezocht;
  • te bewijzen dat u tijdens die verlenging meer kans heeft op werk in het buitenland dan in eigen land;
  • informatie te verstrekken over vacatures op de arbeidsmarkt van het gastland.

Vraag de verlenging zo vroeg mogelijk aan, maar in ieder geval vóór het einde van de oorspronkelijke periode van 3 maanden.

Gelijke behandeling

Wanneer u in het buitenland werkt zoekt, heeft u dezelfde rechten als de onderdanen van uw gastland met betrekking tot:

  • toegang tot de arbeidsmarkt;
  • ondersteuning door de dienst voor arbeidsvoorziening;
  • financiële steun bij het vinden van werk.

Waarschuwing

Soms komt u in uw gastland pas in aanmerking voor financiële steun om aan het werk te gaan, zoals goedkope leningen voor werklozen die een eigen zaak beginnen, als u een werkelijke band met de lokale arbeidsmarkt heeft opgebouwd. Als u al geruime tijd in het land verblijft op zoek naar werk, kan dat tellen als een werkelijke band.

Veelgestelde vragen

Zie ook

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Laatste controle: 29/01/2025
Deze bladzijde delen