Laatste controle: 02/04/2022

Verzending en levering

Als u uw bestelling niet meteen ophaalt en om levering aan huis gevraagd heeft, moet de verkoper binnen 30 dagen leveren, tenzij u een andere termijn bent overeengekomen.

Leveringskosten

U moet altijd duidelijke informatie krijgen over de totale prijs van uw aankoop, inclusief de leveringskosten en eventuele andere kosten.

Een handelaar mag hogere kosten in rekening brengen voor levering in een ander EU-land. Dit kan terecht zijn, omdat de verzendkosten niet voor alle EU-landen even hoog zijn. Voordat u uw goederen koopt, moet de verkoper u laten weten welke internationale leveringsmogelijkheden er zijn en hoeveel deze kosten.

U moet uitdrukkelijk instemmen met alle extra kosten, bijvoorbeeld voor extra snelle bezorging of een cadeauverpakking. Een vooraf aangevinkt vakje op de website van de verkoper geldt niet als uitdrukkelijke toestemming. Zijn u op die manier extra kosten in rekening gebracht, dan heeft u recht op terugbetaling.

Beschadigde goederen

De verkoper is verantwoordelijk voor alle schade aan de goederen vanaf de verzending tot op het ogenblik waarop u ze ontvangt.

Koopt u in de EU een artikel dat bij ontvangst een gebrek vertoont of niet naar behoren werkt, dan hebt u recht op reparatie of vervanging of, als geen van beide mogelijk is, terugbetaling.

U heeft altijd minimaal twee jaar gratis garantie, ongeacht of u het product in een winkel gekocht heeft of elders, bijvoorbeeld online, via postorder of per telefoon. Meer over garantie en annulering

Te laat geleverde goederen

Ontvangt u de goederen niet binnen 30 dagen of de afgesproken termijn, dan moet u de verkoper daarop wijzen en een aanvullende, redelijke leveringstermijn voorstellen. Als de verkoper u bijv. heeft meegedeeld dat de levering een vertraging van een week heeft opgelopen vanwege problemen met zijn leveranciers, kunt u overwegen die extra week te accepteren.

Als de verkoper ook niet binnen de verlengde termijn levert, mag u de bestelling annuleren en heeft u recht op terugbetaling binnen de kortst mogelijke termijn. U hoeft de verkoper niet meer tijd te geven wanneer hij aangeeft niet te kunnen leveren of wanneer de overeengekomen leveringstermijn essentieel is, bijv. als u vooraf heeft aangegeven dat de bestelde goederen, zoals een bruidsjapon, op een bepaalde datum nodig zijn.

Voorbeeld

Annulering van een bestelling bij te late levering

Half november bestelt Andrej uit Slowakije voor de kerstdagen een kist wijn in Italië. Maar Kerstmis ging voorbij zonder dat de wijn werd geleverd.

Het product was dus niet geleverd binnen 30 dagen, ook al had Andrej de verkoper eraan herinnerd en hem nog wat extra tijd gegeven. Andrej heeft daarom recht op terugbetaling.

Kosten voor het leveren van pakketten

Bedrijven in de EU die pakketten in het buitenland leveren, moeten hun prijslijst elk jaar invoeren in een EU-systeem. U kunt dit gebruiken om pakketbezorgdiensten te vergelijken wanneer u een pakket binnen de EU wilt verzenden. Het systeem bevat alleen informatie over brieven en pakketten van 500 gram tot 5 kilo.

Om bedrijven en hun prijzen te vergelijken, kiest u gewoon uw land, het land waar u uw pakket heen wilt sturen, en welke soort pakket het betreft.

Naam bedrijf Prijs

Waarschuwing

U moet de definitieve prijs altijd nog navragen bij het bedrijf, omdat de precieze prijs afhankelijk kan zijn van de afmetingen of het gewicht van uw pakket en vanuit welk postcodegebied u het verstuurt. Alle prijzen zijn in de plaatselijke valuta aangegeven en exclusief btw. De prijsinformatie wordt elk jaar op 31 maart bijgewerkt.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: