Nazadnje pregledano: 02/04/2022

Pošiljanje in dostava

Če kupljenega izdelka ne prevzamete takoj ali naročite dostavo na dom, vam mora trgovec blago dostaviti v 30 dneh, razen če ste se z njim izrecno dogovorili drugače.

Stroški dostave

Pri nakupu mora biti kupec jasno obveščen o skupni ceni, vključno s stroški dostave in drugimi povezanimi stroški.

Trgovec lahko zaradi različnih poštnih stroškov v državah EU zaračuna različne cene dostave blaga v druge države. Trgovec vas mora pred nakupom blaga obvestiti o tem, katere storitve čezmejne dostave so na voljo in koliko stanejo.

Če vam trgovec ponudi dodatne storitve, denimo hitro dostavo ali zavijanje darila, morate izrecno navesti, da se z doplačili strinjate. Vnaprej odkljukano okence na spletišču trgovca ne pomeni, da se s pogoji izrecno strinjate, zato ste v takem primeru upravičeni do povračila morebitnih doplačil, ki ste jih morali plačati zaradi takega ravnanja trgovca.

Poškodovano blago

Trgovec je odgovoren za morebitno škodo na izdelku od odprave do prejema blaga na vašem domu.

Če ugotovite, da je blago, ki ste ga naročili, pokvarjeno oziroma ne deluje tako, kot bi moralo, ga mora trgovec popraviti ali zamenjati oziroma (če druge možnosti niso mogoče) lahko zahtevate znižanje cene ali vračilo kupnine.

Za izdelke vedno velja najmanj dveletni garancijski rok brez dodatnih stroškov ne glede na to, ali gre za nakup v trgovini oziroma za spletno, kataloško ali telefonsko prodajo. Več o garanciji in vračilu blaga.

Kadar ne prejmete blaga

Če blaga ne prejmete v 30 dneh ali v dogovorjenem roku, morate trgovca opomniti in mu določiti dodaten, razumen rok za dostavo. Primer: če vas je trgovec obvestil, da je prišlo zaradi težav z dobaviteljem do enotedenske zamude pri dostavi, lahko rok za dostavo podaljšate za denimo en teden.

Če trgovec blaga ne dostavi niti v podaljšanem roku, ste upravičeni do odstopa od pogodbe in takojšnjega povračila kupnine. Podaljšanje roka za dostavo ni obvezno v primeru, da trgovec zavrne dostavo ali kadar je rok nujen, denimo če kupljeno blago potrebujete za določen dogodek (npr. poročno obleko) in ste trgovca o tem obvestili vnaprej.

Praktični primer

Če blaga ne prejmete v dogovorjenem roku, lahko naročilo prekličete

Sredi novembra je Andrej s Slovaške po spletu naročil zaboj vina iz Italije za družinsko praznovanje božiča. Za božič vina še ni prejel.

Ker blago ni bilo dostavljeno v 30 dneh, je Andrej kljub temu, da je prodajalca opozoril in mu dal na voljo več časa za dostavo, upravičen do povračila.

Stroški dostave paketov

Podjetja v EU, ki opravljajo storitve čezmejne dostave paketov, morajo prek posebne aplikacije EU vsako leto predložiti javni seznam tarif. Aplikacija omogoča vsem uporabnikom, da preverijo storitve dostave pri pošiljanju paketov v EU. Aplikacija se uporablja samo za pisemske pošiljke in pakete, ki tehtajo najmanj 500 g in največ 5 kg.

Če želite preveriti podjetja in njihove cene, izberite svojo matično državo, državo, v katero želite poslati paket, in spodaj navedene možnosti glede vrste paketa.

Ime družbe Cena

Opozorilo

Pri podjetju za dostavo paketov vedno preverite končno ceno ponudbe, kajti za točno ceno boste morali najbrž navesti natančne podatke, denimo mere in težo paketa ter poštno številko kraja v namembni državi. Vse cene so navedene v lokalni valuti in brez DDV. Informacije o cenah posodobimo vsako leto 31. marca.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: