Poslovanje v Evropi
Nazadnje pregledano: 03/01/2023

Pravice invalidnih potnikov in potnikov z zmanjšano mobilnostjo

Če ste invalidna oseba ali oseba z zmanjšano mobilnostjo, imate pravico do potovanja z letalom, vlakom, avtobusom ali ladjo kot vsi drugi. Pri nakupu vozovnice vam mora prodajalec zagotoviti informacije o potovanju v dostopni obliki ter informacije o posebnih možnostih, ki so vam na voljo na letalu, vlaku, avtobusu ali ladji.

Pri vseh načinih prevoza imate pravico do brezplačne pomoči na postajah in v prevoznih sredstvih. Zaradi invalidnosti ali zmanjšane mobilnosti vam ne smejo zavrniti prevoza, razen če je to upravičeno zaradi varnosti ali zasnove vozila ali infrastrukture.

Vaš primer

Potovanje z letalom

Pomoč

Kadar potujete z letalom, imate pravico do brezplačne pomoči. Ta lahko vključuje:

Če potujete v spremstvu med celotnim trajanjem potovanja, vam mora letalski prevoznik in osebje letalskega prevoznika zagotoviti vso potrebno pomoč. Poleg tega mora letalski prevoznik, kadar je to mogoče, spremljevalno osebo namestiti poleg vas na letalu.

Za pomoč, ki jo potrebujete, se vsaj 48 ur pred potovanjem obrnite na letalsko družbo, prodajalca vozovnic ali organizatorja potovanja ter pojasnite, kakšno pomoč potrebujete in ali boste potovali v spremstvu. Obvestiti jih morate tudi, če potujete s psom vodnikom. Svetovali vam bodo tudi glede invalidskega vozička oz. pripomočka za gibanje ter akumulatorjev oz. baterij.

Letalski prevozniki niso dolžni zagotoviti pomoči pri prehranjevanju ali jemanju zdravil med letom. Če potrebujete tako pomoč, denimo med dolgim letom, lahko letalski prevoznik zahteva spremstvo negovalca.

Opozorilo

Zaradi invalidnosti ali zmanjšane mobilnosti vam vkrcanja ne smejo zavrniti, razen če je zrakoplov fizično premajhen, če obstajajo pomisleki glede varnosti ali pa vas letalski prevoznik zaradi varnostnih predpisov ne sme prevažati.

Potrebujete pomoč?

Če pri potovanju z letalom naletite na težave pri pridobivanju pomoči ali če je vaša oprema za mobilnost izgubljena ali poškodovana, se obrnite na letališke organe ali zadevnega letalskega prevoznika. Če z odgovorom niste zadovoljni, se lahko obrnete na nacionalni izvršilni organ en države, v kateri je prišlo do težave.

Druge pravice letalskih potnikov v EU

Uporabite naše interaktivno orodje za več informacij o pravicah potnikov v letalskem prometu EU in kako jih uveljaviti, če vam zavrnejo vkrcanje ali če je vaš let odpovedan ali ima zamudo.

Potovanje z vlakom

Pomoč

Pri vstopanju na vlak in izstopanju z njega ter pri prestopanju, med potovanjem na vlaku ter na postaji pred potovanjem in po njem ste upravičeni do brezplačne pomoči. Za pomoč, ki jo potrebujete, se vsaj 48 ur pred potovanjem obrnite na železniško podjetje, prodajalca vozovnic ali organizatorja potovanja.

Opozorilo

Zaradi invalidnosti ali zmanjšane mobilnosti vam vkrcanja ne smejo zavrniti, razen če obstajajo pomisleki glede varnosti ali pa vas železniško podjetje zaradi varnostnih predpisov ne sme prevažati.

Potrebujete pomoč?

Če pri potovanju z vlakom naletite na težave s pridobivanjem pomoči, se obrnite na pristojne službe na postaji ali na zadevno železniško podjetje. Če z odgovorom niste zadovoljni, se lahko obrnete na nacionalni izvršilni organ en države, v kateri je prišlo do težave.

Druge pravice potnikov pri potovanju z vlakom v EU

Uporabite naše interaktivno orodje za več informacij o pravicah potnikov v železniškem prometu v EU in kako jih uveljavljati. 

 

Pomoč

Do brezplačne pomoči ste upravičeni, če načrtujete potovanje na dolge razdalje (kadar je načrtovana razdalja, in ne posamezno potovanje, 250 km ali več). Upravičeni ste do pomoči na določenih postajah en ter do pomoči pri vstopanju in izstopanju iz avtobusa. Avtobusno podjetje mora poleg tega omogočiti brezplačno potovanje osebi, ki vas spremlja – če je to rešitev za kakršna koli vprašanja v zvezi z varnostjo ali zaščito, zaradi česar potovanje ne bi bilo mogoče.

Za pomoč, ki jo potrebujete, se morate vsaj 36 ur pred potovanjem obrniti na avtobusno podjetje, prodajalca vozovnic ali organizatorja potovanj. Organizator potovanja ali upravljavec postaje lahko zahteva, da na dogovorjeni kraj prispete največ eno uro pred načrtovanim odhodom.

Opozorilo

Zaradi invalidnosti ali zmanjšane mobilnosti vam ne smejo preprečiti nakupa vozovnice, rezervacije ali vkrcanja – razen če je to nujno potrebno za izpolnjevanje zakonskih zdravstvenih in varnostnih zahtev ali kadar infrastruktura ne more zagotoviti varnega prevoza.

Potrebujete pomoč?

Če imate pri potovanju z avtobusom težave s pridobivanjem pomoči, se obrnite na pristojne službe na postaji ali na zadevno avtobusno podjetje. Če z odgovorom niste zadovoljni, se lahko obrnete na nacionalni izvršilni organ en države, v kateri je prišlo do težave.

Druge pravice potnikov v avtobusnem prevozu v EU

Uporabite naše interaktivno orodje za več informacij o pravicah potnikov v avtobusnem prevozu v EU in kako jih uveljavljati.

Potovanje z ladjo

Pomoč

Do brezplačne pomoči ste upravičeni pri vkrcanju na ladjo in izkrcanju z ladje, na krovu ladje, pri menjavi ladje in v pristanišču. Za pomoč, ki jo potrebujete, se morate vsaj 48 ur pred potovanjem obrniti na prevoznika, prodajalca vozovnic ali organizatorja potovanj. Tudi če tega niste storili, morata prevoznik in upravljavec terminala storiti vse, kar je v njuni moči, da vam pomagata.

Prodajalca vozovnic ob rezervaciji obvestite, če imate posebne potrebe glede nastanitve, sedežev, pomoči, ali če potrebujete medicinsko opremo.

Prevozniki lahko zahtevajo, da vas spremlja druga oseba, če je to potrebno iz varnostnih razlogov ali zaradi zasnove ladje in pristaniške infrastrukture. Spremljevalna oseba bo potovala brezplačno.

Potrebujete pomoč?

Če imate pri potovanju z ladjo težave pri pridobivanju pomoči, se obrnite na pristaniške organe ali zadevnega ladijskega prevoznika. Če z odgovorom niste zadovoljni, se lahko obrnete na nacionalni izvršilni organ en države, v kateri je prišlo do težave. 

Druge pravice ladijskih potnikov v EU

Uporabite naše interaktivno orodje za več informacij o pravicah potnikov pri potovanju z ladjo v EU in kako jih uveljavljati.

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: