Nazadnje pregledano: 03/04/2020

Pravice potnikov z zmanjšano mobilnostjo

Ali ima brexit posledice za vas?

Potovanje z letalom

Tudi osebe z omejeno mobilnostjo imajo enako pravico do potovanja z letalom kot vsi drugi.

Ob tem so upravičene do brezplačne pomoči pri vkrcanju in izkrcanju z letala, v kabini med letom ter na letališču pred letom in po njem.

Vsaj 48 ur pred potovanjem se obrnite na letalsko družbo, prodajalca vozovnic ali organizatorja potovanja ter pojasnite, kakšno pomoč potrebujete. Prav tako vam bodo svetovali glede vašega invalidskega vozička oz. pripomočka za gibanje ter akumulatorjev oz. baterij.

Zaradi omejene mobilnosti vam ne smejo zavrniti vkrcanja, razen če to zaradi velikosti letala fizično ni izvedljivo, če je zavrnitev potrebna zaradi varnostnih razlogov ali prevoznik zavrne prevoz zaradi varnostnih pravil.

Letalski prevozniki niso dolžni zagotoviti pomoči pri prehranjevanju ali jemanju zdravil med letom. Če potrebujete takšno pomoč, denimo med dolgim letom, lahko letalski prevoznik zahteva spremstvo negovalca.

Če imate težave pri prošnji za pomoč med potovanjem, se obrnite na letališke organe ali zadevnega letalskega prevoznika.

Če z odgovorom niste zadovoljni, se lahko obrnete na pristojni nacionalni organpdfen [176 KB] države, v kateri je do težave prišlo.

Smernicepdfdeesfritplen za potovanje z letalom za osebe z omejeno mobilnostjo

Potovanje z vlakom

Tudi potniki z omejeno mobilnostjo imajo enako pravico do železniškega prevoza kot vsi drugi. Informacije o dostopnosti vlakov morajo biti na voljo javnosti pri železniškem podjetju.

Potniki z omejeno mobilnostjo so upravičeni do brezplačne pomoči pri vkrcanju in izkrcanju z vlaka, med prestopanjem, med potovanjem ter na železniški postaji pred potovanjem in po njem.

Vsaj 48 ur pred potovanjem se obrnite na železniško podjetje, prodajalca vozovnic ali organizatorja potovanja ter pojasnite, kakšno pomoč potrebujete.

Omejena mobilnost ne sme biti razlog za zavrnitev vkrcanja na vlak, razen če bi bilo to v nasprotju s pravili podjetja glede dostopa.

Če imate težave pri prošnji za pomoč med potovanjem, se obrnite na postajne organe ali zadevnega prevoznika.

Če z odgovorom niste zadovoljni, se lahko obrnete na pristojni nacionalni organpdfen [176 KB] države, v kateri je do težave prišlo.

Države EU lahko določene vlake izvzamejo iz teh določb, denimo vlake v notranjem prometu, ki ne prečkajo meja države, ali mednarodne vlake, ki svojo pot začnejo ali končajo zunaj EU.

Več informacij glede te ureditve boste našli pri pristojnih nacionalnih organih.

Potovanje z avtobusom

Tudi potniki z omejeno mobilnostjo imajo enako pravico do avtobusnega prevoza kot vsi drugi.

Omejena mobilnost ne sme biti razlog za zavrnitev prodaje vozovnice, rezervacije ali vkrcanja, razen če je to nujno zaradi veljavnih varnostnih določb ali v primerih, ko zaradi infrastrukture prevoz ne bi bil varen.

Pri avtobusnih prevozih na dolge razdalje, kjer je predvidena dolžina prevoza (ne posameznega potovanja) 250 km ali več, velja:

Pomoč je brezplačna, vendar morate o svojih potrebah vsaj 36 ur pred začetkom potovanja obvestiti avtobusnega prevoznika, prodajalca vozovnic ali organizatorja potovanja.

Organizator potovanja ali upravljavec postaje vam bo morda sporočil, da se morate največ eno uro pred začetkom potovanja zglasiti na določenem zbornem mestu.

Če imate težave pri prošnji za pomoč med potovanjem, se obrnite na postajne organe ali zadevnega avtobusnega prevoznika.

Če z odgovorom niste zadovoljni, se lahko obrnete na pristojni nacionalni organpdfen države, v kateri je do težave prišlo.

Potovanje z ladjo

Tudi potniki z omejeno mobilnostjo imajo enako pravico do ladijskega prevoza kot vsi drugi.

Ob tem so upravičeni do brezplačne pomoči pri vkrcanju in izkrcanju z ladje, med potovanjem, pri prestopanju ter v pristanišču pred potovanjem in po njem.

Vsaj 48 ur pred potovanjem se obrnite na ladijsko družbo, prodajalca vozovnic ali organizatorja potovanja ter pojasnite, kakšno pomoč potrebujete.

Tudi če tega ne storite, se morata prevoznik in upravitelj terminala v razumni meri potruditi, da vam pomagata pri vkrcanju, izkrcanju in potovanju z ladjo.

Če potrebujete posebno ureditev glede nastanitve, sedeža, dodatne pomoči ali pa morate s seboj imeti medicinsko opremo, to ob rezervaciji sporočite prodajalcu vozovnic.

Prevoznik lahko od vas zahteva, da imate s sabo spremljevalca, če je to potrebno zaradi varnostnih razlogov ali zaradi zasnove ladje oz. pristaniške infrastrukture. Spremljevalec z vami potuje brezplačno.

Če imate težave pri prošnji za pomoč med potovanjem, se obrnite na pristaniške organe ali zadevnega ladijskega prevoznika.

Če z odgovorom niste zadovoljni, se lahko obrnete na pristojni nacionalni organen države, v kateri je do težave prišlo.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: