Nazadnje pregledano: 02/05/2019

Iskalci zaposlitve – pravica do prebivanja

Odločitev Združenega kraljestva, da uveljavi člen 50 Pogodbe o Evropski uniji: Več informacij

Združeno kraljestvo je še vedno polnopravna članica EU, pravice in obveznosti se še naprej v celoti uporabljajo za Združeno kraljestvo in v njem:

Državljani EU imajo pravico, da se preselijo v drugo državo EU in tam iščejo zaposlitev.

Če ste delali v drugi državi EU in ste delo izgubili ali nimate več dela (če ste samozaposleni), lahko pod nekaterimi pogoji ohranite pravico, da tam prebivate.

Preselili ste se v drugo državo, v kateri iščete zaposlitev.

Državljani EU imajo pravico, da se preselijo v drugo državo EU in tam iščejo zaposlitev.

Prvih 6 mesecev

Nacionalna osebna izkaznica ali potni list vedno pri roki

Če v drugi državi EU iščete zaposlitev manj kot 6 mesecev, boste potrebovali veljavno osebno izkaznico ali potni list.

V številnih državah EU morate vedno imeti pri sebi osebno izkaznico ali potni list.

Če teh osebnih dokumentov nimate pri sebi, vas v teh državah lahko oglobijo ali začasno pridržijo, vendar vas samo zaradi tega ne morejo prisilno vrniti v domovino.

Preverite, ali morate v državi gostiteljici imeti osebne dokumente pri sebi:

Izberite državo
 • Poljskaplenpl
 • Portugalskaptenpt
 • Romunijaroenro
 • Slovaškask
 • Slovenijasi
 • Združeno kraljestvo gben
 • Češkaczcsen
 • Španijaesenes
 • Švedskaseensv

* Nacionalni organi še niso poslali informacij

Prijava prihoda

Iskalcem zaposlitve prebivališča ni treba prijaviti prvih 6 mesecev.

Vendar morate v nekaterih državah EU v razumnem obdobju svoj prihod prijaviti pri pristojnih organih, pogosto na upravni enoti ali lokalni policijski postaji.

Več o prijavi prihoda.

Prijava pri zavodu za zaposlovanje

Če iz domače države prejemate nadomestilo za brezposelnost, se boste morali prijaviti pri zavodu za zaposlovanje v novi državi. Vi in vaša družina boste še vedno vključeni v sistem socialnega varstva domače države – denimo v zdravstveno zavarovanje.

Tudi če ne prejemate nadomestil za brezposelnost iz domače države, za vas lahko še vedno veljajo določila sistema socialne varnosti domače države, kar preverite pri pristojnih organih domače države.

Če ste še vedno zdravstveno zavarovani doma, so lahko upravni postopki enostavnejši z veljavno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (EHIC).

Praktični primer

Portugalka Marta se je pred štirimi meseci preselila v Španijo, kjer išče zaposlitev. Trenutno živi pri prijateljih. Španska policija je zahtevala, da prebivališče prijavi pri upravnem organu in dokaže, da ima zadostna finančna sredstva za prebivanje v Španiji.

Dejansko je kot iskalka zaposlitve upravičena, da vsaj 6 mesecev prebiva v Španiji, ne da bi ji bilo treba prijaviti tamkajšnega prebivališča. Dokazati mora samo, da aktivno išče zaposlitev. Španski organi ne smejo zahtevati dokazila, da se lahko sama finančno preživlja.

Iskanje zaposlitve po 6 mesecih

Ocena vaše pravice do prebivanja

Če niste našli zaposlitve v prvih 6 mesecih vašega prebivanja v tuji državi, lahko nacionalni organi ocenijo vašo pravico do prebivanja.

Za oceno potrebujejo naslednja dokazila:

 • o aktivnem iskanju zaposlitve in
 • dobrih možnostih, da jo najdete.

Vedno shranite kopije prošenj za službo, odgovorov morebitnih delodajalcev, povabil na razgovor in podobno.

Ni se vam treba prijaviti pri zavodu za zaposlovanje v novi državi, razen če prejemate nadomestilo za brezposelnost iz domače države. Če pa se prijavite, boste lažje dokazali, da aktivno iščete zaposlitev.

Zahtevek za odhod/izgon

Država gostiteljica lahko zahteva, da zapustite državo, če ne morete dokazati, da imate resnične možnosti za zaposlitev.

V izjemnih primerih vas lahko država gostiteljica izžene, vendar mora dokazati, da predstavljate resno nevarnost za javni red, varnost države ali javno zdravje.

Prejeti morate pisno odločitev o izgonu ali zahtevek za zapustitev države, v kateri morajo biti navedeni razlogi za izgon ter pravna sredstva in roki za pritožbo.

Enaka obravnava

Iskalci zaposlitve se obravnavajo enako kot državljani države gostiteljice glede:

 • dostopa do dela
 • pomoči zavoda za zaposlovanje pri iskanju zaposlitve

V državi gostiteljici bodo morda počakali, dokler ne boste vzpostavili resnične povezave z lokalnim trgom delovne sile, preden vam bodo dodelili različne vrste finančne podpore pri iskanju zaposlitve – denimo posojila z nizkimi obrestmi za tečaje usposabljanja, če ste brezposelni. Bivanje v državi in iskanje zaposlitve v razumnem časovnem obdobju lahko štejeta za tako resnično povezavo.

Vendar pa med iskanjem zaposlitve nimate pravice do socialnih ugodnosti, za katere niste nič prispevali.

Izgubil sem delo, vendar želim tu ostati.

Če ste delali v drugi državi EU in ste delo izgubili ali nimate več dela (če ste samozaposleni), lahko pod nekaterimi pogoji ohranite pravico, da tam prebivate.

Kako dolgo lahko ostanete, je odvisno od tega, kako dolgo ste v tej državi delali in od vrste delovne pogodbe, preden ste delo izgubili.

Če zaradi bolezni ali nesreče začasno ne morete delati, lahko ostanete toliko časa, kolikor je potrebno za zdravljenje.

Če ste delali manj kot eno leto

Če ste imeli pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas ali pogodbo o zaposlitvi za določen čas in ste kljub temu zaposlitev izgubili pred koncem enoletnega obdobja, imate pravico, da v državi gostiteljici ostanete vsaj še 6 mesecev, če seveda iščete zaposlitev.

Šestmesečno obdobje se začne z datumom prenehanja vaše pogodbe.

Pri zavodu za zaposlovanje morate prijaviti neprostovoljno brezposelnost in nadaljevati z iskanjem zaposlitve.

Praktični primer

Sabrina je nemška državljanka, ki je odšla v Grčijo, kjer naj bi delala v majhnem hotelu. Imela je 9-mesečno pogodbo, vendar je njen delodajalec pogodbo prekinil po prvih 4 mesecih. Pri grškem zavodu za zaposlovanje je prijavila neprostovoljno brezposelnost in dobila dovoljenje, da lahko v Grčiji ostane nadaljnjih 6 mesecev ter išče novo zaposlitev.

Če ste delali več kot eno leto

Če ste zaposlitev v novi državi izgubili po več kot enem letu, imate pravico, da v tej državi še naprej prebivate, če ste se prijavili kot iskalec zaposlitve in še naprej izpolnjujete pogoje, ki veljajo za iskalce zaposlitve.

Če želite obdržati pravico do prebivanja v državi gostiteljici tudi potem, ko izgubite zaposlitev ali niste več poklicno aktivni (samozaposleni), se morate prijaviti kot iskalec zaposlitve pri zavodu za zaposlovanje v tej državi gostiteljici.

Ostanete lahko, dokler ste prijavljeni kot iskalec zaposlitve pri zavodu za zaposlovanje in izpolnjujete pogoje, ki veljajo za iskalce zaposlitve.

Če se poklicno usposabljate

Če ste neprostovoljno brezposelni in začenjate poklicno usposabljanje, imate med obdobjem usposabljanja pravico do prebivanja v novi državi.

Če ste prostovoljno brezposelni, lahko v novi državi prebivate med obdobjem usposabljanja samo, če je usposabljanje povezano s prejšnjo zaposlitvijo.

Če ni, lahko v novi državi prebivate pod enakimi pogoji kot študenti.

Pravice in pogoji za študente

Med poklicnim usposabljanjem lahko pravico do prebivanja v novi državi ohranite, če se pri ustreznih organih v državi gostiteljici najprej prijavite kot iskalec zaposlitve. To velja tudi, če ste prostovoljno brezposelni.

Enaka obravnava

V obdobju po izgubi zaposlitve, ko še lahko prebivate v državi gostiteljici, imate enake pravice kot državljani te države: socialne ugodnosti, dostop do zaposlitve, plačilo, ugodnosti za lažji dostop do zaposlitve itd.

Izgon iz države

V izjemnih primerih vas lahko država gostiteljica izžene, vendar mora dokazati, da predstavljate resno nevarnost za javni red, varnost države ali javno zdravje.

Prejeti morate pisno odločitev o izgonu, v kateri morajo biti navedeni razlogi za izgon ter pravna sredstva in roki za pritožbo.

Zakonodaja EU

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: