Nazadnje pregledano: 04/08/2022

Izvensodni postopki za potrošnike

Težave s kupljenim izdelkom ali storitvijo, če na primer trgovec noče popraviti pokvarjenega izdelka ali vrniti denarja, lahko poskušate rešiti zunaj sodišča s tako imenovanim alternativnim reševanjem sporov.

Če vaš spor zadeva spletni nakup blaga ali storitve, lahko pritožbo vložite prek spletišča za spletno reševanje sporov.

Alternativno reševanje sporov je navadno cenovno ugoden in enostaven postopek, pri katerem vam ni treba iti na sodišče.

Alternativno reševanje sporov

Postopke alternativnega reševanja sporov vodijo nevtralni zunajsodni organi, denimo spravni posredovalci, mediatorji, arbitri, varuhi potrošnikovih pravic, pritožbeni odbori za potrošnike. Oškodovanemu potrošniku in trgovcu omogočijo poiskati skupno rešitev njunega spora. Rešitev lahko predlagajo ali jo tudi vsilijo.

Organi za alternativno reševanje sporov morajo izpolnjevati stroge kriterije kakovosti EU, ki jamčijo, da postopek poteka učinkovito, pravično, neodvisno in transparentno. Postopki alternativnega reševanja so večinoma brezplačni ali cenovno ugodni. Težavo navadno rešijo v 90 dneh. Po zakonodaji EU lahko organi za alternativno reševanje sporov obravnavajo vse pogodbene spore s trgovci, ki imajo sedež v EU.

Alternativno reševanje lahko uporabite za vse tržne sektorje (npr. promet, bančništvo, telekomunikacije, energetika, elektronsko blago, gospodinjske naprave, najem avtomobila, kemično čiščenje).

Organ za alternativno reševanje sporov v vaši državiOdpri na zunanji povezavi .

Praktični primer

Organi a reševanje sporov vam lahko pomagajo

Arvidasu je njegov litovski ponudnik interneta poslal račun z zneskom, ki je bil višji od tistega v pogodbi.

Ker so bili neposredni pogovori s ponudnikom neuspešni, se je Arvidas obrnil na litovski organ za alternativno reševanje sporov, kjer so mu pomagali najti zanj najustreznejšo rešitev.

Spletno reševanje sporov

Če se s trgovcem v državi EU ne morete sporazumeti glede blaga ali storitve iz spletnega nakupa, uporabite spletišče EU za spletno reševanje sporov. Spletišče je brezplačno, uporabljate ga lahko v vseh jezikih EU.

Če boste pritožbo vložili na spletišču EU za spletno reševanje sporov, boste morali s trgovcem sporazumno izbrati organ za alternativno reševanje sporov, ki bo prevzel vašo zadevo. Vsak organ ravna po svojih pravilih in postopkih, možne so tudi pristojbine. Toda ves čas postopka se lahko za pomoč in informacije obrnete na svojo nacionalno kontaktno točkoOdpri na zunanji povezavi .

Praktični primer

Uporabite spletno reševanje sporov

Michaela s Češke je kupila nov pametni telefon na spletišču nemškega trgovca. Telefon ni ustrezal spletnemu opisu in njenemu naročilu. Ker se s trgovcem ni mogla sporazumeti, je pritožbo vložila na spletišču EU za spletno reševanje sporov.

Zadevo je prevzel organ za alternativno reševanje sporov, ki sta ga sporazumno izbrala Michaela in trgovec, in spor se je končal tako, da je Michaela dobila nov pametni telefon. Postopek je v celoti potekal na spletu, enostavno in z majhnimi stroški.

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: