Nazadnje pregledano: 07/07/2022

DDV

Države EU uporabljajo različne stopnje DDV: splošno stopnjo, znižano stopnjo, posebne stopnje. Oglejte si stopnje DDV za posamezno državo EU in informacije, ki jih je treba navesti za DDV na računih. Natančno se pozanimajte o posebnih pravilih, ki veljajo za obračunavanje DDV pri čezmejni prodaji in nakupu blaga in storitev v EU in zunaj EU.

Oglejte si, kdaj je treba obračunati DDV, kako se registrirati pri davčnih organih, kdaj je možen odbitek DDV, kako zahtevati vračilo DDV.

Za določeno blago in storitvene dejavnosti velja oprostitev plačila DDV. Za mala podjetja, ki ne obračunavajo DDV, se uporabljajo posebne ureditve DDV, za nekatere sektorje velja progresivna davčna olajšava.

V sistemu VIES lahko preverite, ali je podjetje zavezanec za DDV za čezmejno trgovanje v EU. Sistem VIES poišče podatke o zavezancih za DDV v nacionalnih bazah, ki se redno posodabljajo.

Sistem mini-VEM omogoča podjetjem opravljanje digitalnih storitev v državah EU, ne da bi se jim bilo za to treba registrirati v vsaki posamezni državi EU. Uporabljajo ga lahko podjetja s sedežem v EU in podjetja s sedežem zunaj EU.

Daj to stran v skupno rabo: