Nazadnje pregledano: 02/01/2023

Službeni avtomobili

Službena vozila morajo biti registrirana v državi sedeža podjetja.

To pravilo se uporablja, ne glede na to, ali ste lastnik podjetja ali zaposleni v podjetju, če je bilo vozilo kupljeno v imenu podjetja.  

Uporaba službenega vozila v tujini

Manj kot 6 mesecev

Če morate zaradi dela redno potovati med različnimi državami EU, je treba vedeti, da vas lahko ustavi policijska kontrola.

Policija bo morda zahtevala, da pokažete kopijo pogodbe o zaposlitvi ali dokazilo o delu, ki ga opravljate v zadevni državi EU, zlasti če potujete ponoči ali ob koncu tedna.

Praktični primer

Andrea dela kot prodajalec za italijansko podjetje. Med drugim promovira izdelke podjetja na Madžarskem, v Bolgariji in Romuniji. V te države se običajno odpelje s svojim italijanskim službenim avtomobilom. Pogosto ga ustavi romunska policija, ki preverja, ali v Romuniji zakonito uporablja avtomobil, registriran v Italiji.

Zato ima vedno s seboj svojo pogodbo o zaposlitvi in dovoljenje svojega podjetja, da lahko uporablja vozilo za poslovne namene zunaj Italije.

Več kot 6 mesecev

V nekaterih državah lahko zaprosite za izvzetje iz pravila o registraciji, da bi službeno vozilo uporabljali v tej državi dalj kot 6 mesecev Najprej se o tem pozanimajte pri pristojnem nacionalnem organu.

Praktični primer

Marco dela za finsko družbo. Družba se je odločila, da ga bo poslala na Portugalsko za eno leto. Med bivanjem na Portugalskem bo potreboval svoj finski službeni avtomobil. Da bi lahko na Portugalskem več kot 6 mesecev uporabljal službeni avtomobil, registriran na Finskem, mora portugalske organe zaprositi za posebno dovoljenje, imenovano Guia de Circulação.

Ko mu portugalski organi izdajo to dovoljenje, bo lahko v obdobju napotitve na Portugalskem vozil svoj službeni avtomobil, registiran na Finskem.

Obmejni delavci v EU

Če ste obmejni delavec, kar pomeni, da delate v eni državi, prebivate pa v sosednji, in se vračate domov najmanj enkrat na teden, lahko uporabljate svoje službeno vozilo v državi, v kateri prebivate, ne da bi ga tam tudi registrirali:

Praktični primer

Jacob se je pred letom preselil na Nizozemsko, vendar ima v Belgiji še vedno svojo zobozdravstveno ordinacijo. Med običajno policijsko kontrolo je nizozemska policija ugotovila, da živi na Nizozemskem. Kaznovali so ga in mu naročili, da mora avtomobil registrirati na Nizozemskem.

Jacob se je pritožil in pojasnil, da ga je kupil za poslovno dejavnosti (kar je dokazal s predloženimi računi) in da je vozilo registrirano v Belgiji na ime podjetja. Tudi na Nizozemskem ga uporablja predvsem za službene namene.

Ko so nizozemski organi pregledali dokumente, mu kazni ni bilo treba plačati.

Obmejni delavci zunaj EU

Če ima podjetje sedež v državi zunaj EU, veljajo stroga pravila glede uporabe službenega vozila za zasebno potovanje.

Službeno vozilo, registrirano zunaj EU, lahko uporabljate samo za potovanje med domom in krajem opravljanja dela ter za opravljanje z delom povezanih dejavnosti v EU.

V pogodbi o zaposlitvi morajo biti navedene vse dejavnosti, ki jih opravljate v EU.

V vseh drugih primerih bo najbrž podjetje moralo plačati uvozne dajatve za vozilo.

Praktični primer

Diana živi v Franciji, dela pa v Švici za švicarsko podjetje. Neko nedeljo jo je med vožnjo ustavila francoska policijska patrulja. Povedali so ji, da lahko svoj službeni avtomobil, registriran v Švici, uporablja v Franciji samo za vožnjo na delo in domov ali za opravljanje z delom povezanih dejavnosti v Franciji.

Švica ni del EU, zato mora Diana dokazati, da svoje službeno vozilo uporablja za potrebe dela v Franciji, sicer bo najbrž podjetje moralo plačati uvozne dajatve za vozilo.

Zasebna uporaba službenega vozila

Če želite službeno vozilo uporabljati za zasebne in službene namene, mora biti to jasno navedeno v vaši pogodbi o zaposlitvi.

Opozorilo

Zavedajte se, da je treba službeno vozilo uporabljati v glavnem za delo ali službene namene in samo občasno za zasebne namene.

Praktični primer

Magda živi na Češkem in dela na Slovaškem. Službeno vozilo, registrirano na Slovaškem, uporablja v glavnem na Slovaškem in za vožnjo od kraja opravljanja dela do domačega kraja.

S svojim podjetjem se je dogovorila, da lahko vozilo občasno uporabi tudi za zasebne namene na Češkem. To lahko stori, dokler je ta dogovor jasno zapisan v pogodbi o zaposlitvi. Tako ne bi smela imeti težav s češko policijo. 

Posojanje službenega vozila

Kadar svoje službeno vozilo začasno uporabljate v drugi državi EU, ga ne smete posojati ali dajati v najem drugi osebi, denimo svojemu zakonskemu partnerju ali otrokom.

V nekaterih državah mogoče veljajo izjeme za to pravilo, če je uporaba avtomobila s strani druge osebe navedena v pogodbi o zaposlitvi. To najprej preverite pri zadevnem nacionalnem registracijskem organu.

Informacije po državah

Preverite pogoje za uporabo službenega vozila v različnih državah EU.

Izberite državo

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: