Nazadnje pregledano: 02/04/2022

Zunajzakonski in registrirani partnerji

Če ste državljan EU in se preselite v drugo državo EU, da bi tam živeli, delali ali študirali, predpisi EU omogočajo, da se vam v tujini pridružijo družinski člani. Na tej strani boste našli informacije o tem, kdaj in kako se vam lahko pridruži partner, s katerim živite v zunajzakonski ali registrirani skupnosti.

Opozorilo

Toda za družinske člane državljanov EU, ki ne živijo v drugi državi EU, veljajo samo nacionalni predpisi.

Če ste v istospolni partnerski skupnosti, mora vaša država gostiteljica priznati pravico partnerja do prebivanja pod enakimi pogoji, kot se uporabljajo bodisi za zunajzakonske in registrirane partnerje bodisi za druge sorodnike.

Partner je državljan EU

Pravica do prebivanja v tujini, ker je državljan EU

Registrirani partner, ki je državljan EU, lahko prebiva z vami v drugi državi EU pod pogoji, ki veljajo za državljane EU.

Če je vaš partner zaposlen ali išče zaposlitev, je upokojenec ali študent, preverite pogoje in formalnosti, ki veljajo za:

Pravica do prebivanja v tujini, ker je vzdrževan družinski član

Vaš partner se ne namerava zaposliti ali poiskati službe, ne študira in ni upokojen?

V tujini se vam še vedno lahko pridruži kot vzdrževani družinski član.

V nekaterih državah EU obravnavajo zunajzakonsko in registrirano partnersko skupnost enako kot zakonsko zvezo. V tem primeru preverite pravico do prebivanja in pogoje, ki veljajo za zakonca.

V drugih državah EU ne priznavajo zunajzakonski in registrirani partnerski skupnosti enakih pravic kot zakonski zvezi. V tem primeru preverite pravico do prebivanja in pogoje, ki veljajo za druge sorodnike.

Več o priznavanju zunajzakonske skupnosti v Evropi.

Partner ni državljan EU

V nekaterih državah EU obravnavajo zunajzakonsko in registrirano partnersko skupnost enako kot zakonsko zvezo. V tem primeru preverite pravico do prebivanja in pogoje, ki veljajo za zakonca, ki ni državljan EU.

V drugih državah EU ne priznavajo zunajzakonski in registrirani partnerski skupnosti enakih pravic kot zakonski zvezi. V tem primeru preverite pravico do prebivanja in pogoje, ki veljajo za druge sorodnike, ki niso državljani EU.

Več o priznavanju zunajzakonske skupnosti v Evropi.

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: