Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 10/08/2017

Potovanje - živali in rastline

Hišne živali (psi, mačke in beli dihurji)

lahko prosto potujejo s svojimi hišnimi živalmi, denimo mačko, psom ali belim dihurjem, ki imajo svoj English. Potni list lahko dobite pri pooblaščenem veterinarju. Vsebovati mora podatke o veljavnih cepljenjih proti steklini.

Če imate psa, mačko ali belega dihurja, starega manj kot 3 mesece (ki ni cepljen proti steklini), preverite veljavne nacionalne predpiseEnglish .

Potni list EU za hišne živali se izda samo za pse, mačke in bele dihurje. Za druge hišne živali, denimo zajce ali kanarčke, so merodajna nacionalna pravilaEnglish o premiku živali čez mejo.

Če nameravate hišnega ljubljenčka odpeljati s sabo na Finsko, Irsko, Malto ali v Združeno kraljestvo, mora biti zdravljen proti trakulji (Echinococcus):

  • zdravljenje mora opraviti veterinar, in sicer največ 120 ur in najmanj 24 ur pred načrtovanim vstopom na Finsko, Irsko, Malto ali Združeno kraljestvo;
  • veterinar potrdilo o zdravljenju vpiše v ustrezni del potnega lista za hišne živali.

Identifikacija

Hišne živali morajo biti označene z elektronskim mikročipom ali jasno čitljivo tetovirno številko, ki je bila vtetovirana pred 3. julijem 2011. Identifikacijska številka mikročipa ali tetovirna številka mora biti navedena tudi v potnem listu.

Druge živali in rastline

Živali in rastlineEnglish - vključno z deli rastlin in izdelki iz živali - lahko vzamete s seboj na potovanje v države EU. Vendar v večini držav EU veljajo stroga pravila o prevozu ogroženih vrst oz. proizvodov, izvedenih iz njih. Za nekatere vrste boste potrebovali posebno dovoljenje.

Več informacij o posameznih vrstah je na voljo v podatkovni zbirki EU o trgovini s prostoživečimi vrstamiEnglish. Obrnete se lahko tudi na organ CITESespañolfrançaisбългарскиEnglish v vaši državi, kjer vam bodo povedali, ali za določeno rastlinsko ali živalsko vrsto potrebujete dovoljenje.

Med izbruhi bolezni živali se tudi lahko uvedejo lokalne omejitve gibanja živih živali in prenosa proizvodov živalskega izvora. Če načrtujete prevoz živali, se zato obrnite na pristojne veterinarske organe.

Praktični primer

Vedno preverite, ali lahko kupljene živali in rastline prinesete domov

Kaja je šla na dopust v Grčijo. Na Malto se je vrnila z ogrlico iz oklepa morskih želv. Na carini so zahtevali dovoljenje za ogrlico in ker ga ni imela, so ji ogrlico odvzeli. Na splošno za države EU velja prosti pretok blaga. Vendar je prenos ogroženih vrst med državami članicami strogo nadzorovan. Kaja bi se morala obrniti na malteški organ CITES, kjer bi ji povedali, za katere proizvode, ki jih želi prinesti v domovino, potrebuje dovoljenje.

Javna posvetovanja
    Potrebujete pomoč podporne službe?
    Pomoč in svetovanje