Întreprinderi
Ultima verificare: 16/01/2023

Călătoria cu animale de companie și alte animale în UE

Călătoriile cu animale de companie: câini, pisici și dihori domestici

Normele UE facilitează călătoriile în altă țară din UE (în acest caz, cele 27 de state membre ale UE + Norvegia și Irlanda de Nord) împreună cu câinele, pisica sau dihorul de companie. Aceste norme acoperă, de asemenea, călătoriile în UE dintr-o țară sau un teritoriu din afara Uniunii.

Cu câteva excepții, animalul dumneavoastră de companie vă poate însoți în altă țară din UE sau când intrați dintr-o țară terță într-o țară din UE, dacă:

Avertisment

Normele UE privind călătoriile cu animalele de companie descrise mai sus vizează călătoriile private cu animale de companie care nu implică o schimbare a proprietății sau vânzarea.

Documente de călătorie pentru câinele, pisica sau dihorul de companie

Pașaportul european pentru animale de companie

Pașaportul european pentru animale de companie este un document care urmează un model standard la nivelul UE și este esențial pentru călătoriile între țările Uniunii. Conține o descriere a animalului de companie, precum și alte detalii, inclusiv despre microcipul sau codul tatuat, evidența privind vaccinarea antirabică și datele de contact ale proprietarului și ale veterinarului care a emis pașaportul. Puteți obține un pașaport pentru câinii, pisicile sau dihorii de companie de la orice medic veterinar autorizat (căruia autoritățile competente i-au permis să emită pașapoarte pentru animalele de companie). Un pașaport pentru animale de companie este valabil pe toată durata vieții, atâta timp cât animalele respective sunt la zi cu vaccinurile contra rabiei.

Avertisment

În cazul în care călătoriți într-o țară din UE sau Irlanda de Nord din Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino sau Vatican, animalul dumneavoastră de companie poate intra în UE cu un pașaport eliberat într-una din aceste țări sau teritorii.

Certificatul UE privind sănătatea animalelor

Certificatul UE privind sănătatea animalelor este un alt tip de document care conține informații specifice despre animalul dumneavoastră de companie (identitate, sănătate, vaccinare antirabică) și se bazează pe un model standard al UE.

În cazul în care călătoriți dintr-o țară sau un teritoriu din afara UE, animalul dumneavoastră de companie trebuie să dețină un certificat sanitar UE emis de un veterinar oficial din țara de plecare cu cel mult 10 zile înainte de sosirea animalului de companie în UE. Certificatul este valabil pentru călătoriile între țările UE timp de 4 luni de la această dată sau până la expirarea vaccinului antirabic (primul termen care intervine).

În plus, ar trebui să completați și să anexați o declarație scrisă la certificatul de sănătate al animalului dumneavoastră de companie, care să ateste faptul că relocarea sa nu se face în scop comercial. Această declarație este, de asemenea, necesară în cazul în care animalul dumneavoastră de companie călătorește sub responsabilitatea unei persoane autorizate de dumneavoastră. În acest caz, animalul de companie trebuie să ajungă la dumneavoastră în termen de 5 zile de la relocarea dumneavoastră.

Avertisment

Începând cu 1 ianuarie 2021, pașapoartele UE pentru animalele de companie emise proprietarilor de animale de companie cu reședința în Marea Britanie nu mai sunt valabile pentru călătoriile cu animale de companie din Marea Britanie către o țară din UE sau Irlanda de Nord.

Animalele de companie care călătoresc fără proprietar

Ca regulă generală, animalele de companie trebuie să călătorească împreună cu proprietarii lor. Totuși, îi puteți da o autorizație scrisă unei alte persoane care să însoțească animalul de companie în locul dumneavoastră (această declarație scrisă este prezentată mai sus). Totuși, animalul de companie trebuie să ajungă la dumneavoastră în termen de 5 zile de la relocarea sa.

Avertisment

Dacă animalul dumneavoastră de companie călătorește neînsoțit, va trebui să respecte normele privind sănătatea animalelor care se aplică importului sau comercializării în UE de câini, pisici sau dihori domestici.

Călătoriile cu mai mult de cinci animale de companie

Puteți călători cu maximum 5 animale de companie (câini, pisici, dihori domestici). Dacă depășiți acest număr, trebuie să furnizați dovezi că:

Avertisment

În cazul în care călătoriți cu mai mult de 5 animale de companie (câini, pisici sau dihori domestici) și nu îndepliniți niciuna dintre excepțiile menționate mai sus, animalele dumneavoastră de companie trebuie să respecte normele privind sănătatea animalelor care se aplică importului sau comerțului în UE cu câini, pisici sau dihori domestici.

Verificați normele detaliate aplicabile atunci când călătoriți cu câinele, pisica sau dihorul domestic:

Selectați țara din care călătoriți:

Vaccinarea antirabică

Înainte să poată călători, animalul de companie trebuie vaccinat împotriva rabiei de către un veterinar autorizat. Pentru ca vaccinarea să fie valabilă, animalul dumneavoastră de companie trebuie să aibă vârsta de cel puțin 12 săptămâni și să fie microcipat înainte de vaccinare. Animalul dumneavoastră de companie poate călători, cel mai devreme, după 21 de zile de la încheierea protocolului de vaccinare. Trebuie să vă asigurați că toate vaccinările ulterioare sunt efectuate înainte de expirarea perioadei de valabilitate a vaccinului anterior.

Vaccinarea antirabică – excepții pentru câini, pisici, dihori domestici

Puteți călători în Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Luxemburg, România, Slovacia, Slovenia și Elveția cu un animal de companie care are mai puțin de 12 săptămâni și nu a fost vaccinat împotriva rabiei sau care are între 12 și 16 săptămâni, a fost vaccinat, dar nu este încă total imun împotriva rabiei.

Pentru a vi se permite să călătoriți cu animalul dumneavoastră de companie în aceste cazuri:

  • trebuie să anexați o declarație la pașaportul animalului de companie care să ateste că nu a avut niciodată contact, între naștere și momentul călătoriei, cu nicio specie de animale sălbatice predispusă la rabie

sau

  • animalul dumneavoastră de companie trebuie să fie însoțit de mama sa, al cărei pașaport să indice clar că a fost vaccinată împotriva rabiei înainte de a naște.

Avertisment

Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Norvegia și Irlanda de Nord nu vă permit să intrați pe teritoriul lor cu un animal tânăr care nu a fost vaccinat împotriva rabiei sau care a fost vaccinat, dar nu este încă total imun.

Norme speciale pentru tratarea împotriva teniei Echinococcus (numai pentru câini)

În cazul în care călătoriți cu câinele dumneavoastră în Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia sau Irlanda de Nord, este necesar ca acestuia să i se aplice tratamentul împotriva teniei Echinococcus cu minimum 24 și maximum 120 de ore înainte de călătorie. Toate detaliile referitoare la tratament trebuie să fie incluse în certificatul de sănătate sau în pașaportul animalului de companie.

Avertisment

Tratamentul împotriva teniei Echinococcus nu este necesar pentru câinii care se deplasează direct între Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia și Irlanda de Nord.

Vaccinarea antirabică

Înainte să poată călători, animalul de companie trebuie vaccinat împotriva rabiei de către un veterinar autorizat. Pentru ca vaccinarea să fie valabilă, animalul dumneavoastră de companie trebuie să aibă vârsta de cel puțin 12 săptămâni și să fie microcipat înainte de vaccinare. Animalul dumneavoastră de companie poate călători, cel mai devreme, după 21 de zile de la încheierea protocolului de vaccinare. Trebuie să vă asigurați că toate vaccinările ulterioare sunt efectuate înainte de expirarea perioadei de valabilitate a vaccinului anterior.

Vaccinarea antirabică – excepții pentru câini, pisici, dihori domestici

Puteți călători în Austria, Cehia, Danemarca și Elveția cu animalul de companie (câine, pisică sau dihor domestic) care are mai puțin de 12 săptămâni și nu a fost vaccinat împotriva rabiei sau care are între 12 și 16 săptămâni, a fost vaccinat, dar nu este încă imun împotriva rabiei.

Pentru a vi se permite să călătoriți cu animalul de companie în aceste cazuri:

  • trebuie să aveți fie o declarație anexată la pașaport sau la certificatul UE privind sănătatea animalelor (doar în cazul în care călătoriți din Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican) care să ateste faptul că animalul de companie nu a avut contact, între naștere și momentul călătoriei, cu nicio specie de animale sălbatice predispuse la rabie

sau

  • trebuie ca animalul dumneavoastră de companie să fie însoțit de mama sa, din al cărei pașaport sau certificat de sănătate (în cazul în care călătorește din Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican), să rezulte în mod clar că a fost vaccinată împotriva rabiei înainte de a naște.

Avertisment

Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Norvegia și Irlanda de Nord nu vă permit să intrați pe teritoriul lor cu un animal de companie tânăr care nu a fost vaccinat împotriva rabiei sau care a fost vaccinat, dar nu este încă total imun.

Norme speciale pentru tratarea împotriva teniei Echinococcus (numai pentru câini)

În cazul în care călătoriți cu câinele dumneavoastră în Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia sau Irlanda de Nord, este necesar ca acestuia să i se aplice tratamentul împotriva teniei Echinococcus cu minimum 24 și maximum 120 de ore înainte de călătorie. Toate detaliile referitoare la tratament trebuie să fie incluse în certificatul de sănătate sau în pașaportul animalului de companie.

Avertisment

Tratamentul împotriva teniei Echinococcus nu este necesar pentru câinii care se deplasează direct între Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia și Irlanda de Nord.

Vaccinarea antirabică

Înainte să poată călători, animalul de companie trebuie vaccinat împotriva rabiei de către un veterinar autorizat. Pentru ca vaccinarea să fie valabilă, animalul dumneavoastră de companie trebuie să aibă vârsta de cel puțin 12 săptămâni și să fie microcipat înainte de vaccinare. Animalul dumneavoastră de companie poate călători, cel mai devreme, după 21 de zile de la încheierea protocolului de vaccinare. Trebuie să vă asigurați că toate vaccinările ulterioare sunt efectuate înainte de expirarea perioadei de valabilitate a vaccinului anterior.

Vaccinarea antirabică – excepții pentru câini, pisici, dihori domestici

Puteți călători în Austria, Cehia, Danemarca și Elveția cu animalul de companie (câine, pisică sau dihor domestic) care are mai puțin de 12 săptămâni și nu a fost vaccinat împotriva rabiei sau care are între 12 și 16 săptămâni, a fost vaccinat, dar nu este încă imun împotriva rabiei.

Pentru a vi se permite să călătoriți cu animalul de companie în aceste cazuri:

  • trebuie să aveți o declarație anexată la pașaport sau la certificatul UE privind sănătatea animalelor (doar în cazul în care călătoriți din Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican) care să ateste faptul că animalul de companie nu a avut contact, între naștere și momentul călătoriei, cu nicio specie de animale sălbatice predispuse la rabie

sau

  • trebuie ca animalul dumneavoastră de companie să fie însoțit de mama sa, din al cărei pașaport sau certificat de sănătate (în cazul în care călătorește din Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican), să rezulte în mod clar că a fost vaccinată împotriva rabiei înainte de a naște.

Avertisment

Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Norvegia sau Irlanda de Nord nu vă permit să intrați pe teritoriul lor cu un animal de companie tânăr care nu a fost vaccinat împotriva rabiei sau care a fost vaccinat, dar nu este încă total imun.

Norme speciale pentru tratarea împotriva teniei Echinococcus (numai pentru câini)

În cazul în care călătoriți cu câinele dumneavoastră în Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia sau Irlanda de Nord, este necesar ca acestuia să i se aplice tratamentul împotriva teniei Echinococcus cu minimum 24 și maximum 120 de ore înainte de călătorie. Toate detaliile referitoare la tratament trebuie să fie incluse în certificatul de sănătate sau în pașaportul animalului de companie.

Avertisment

Tratamentul împotriva teniei Echinococcus nu este necesar pentru câinii care se deplasează direct între Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia și Irlanda de Nord.

Intrarea în UE sau Irlanda de Nord cu animalul de companie

Puteți intra în UE cu animalul dumneavoastră de companie pe la un punct de intrare pentru călători en din țara de destinație, iar documentele și identitatea animalelor de companie vor fi verificate de autoritățile competente. Dacă animalul dumneavoastră de companie nu trece de aceste controale de conformitate, el poate fi plasat în carantină până în momentul în care îndeplinește normele UE în materie de sănătate sau, dacă niciuna dintre aceste opțiuni nu este posibilă, animalul poate fi eutanasiat.

Avertisment

În cazul în care călătoriți din Irlanda de Nord către o țară din UE, nu este nevoie să utilizați un punct de intrare pentru călători din țara UE de destinație.

Vaccinarea antirabică

Înainte să poată călători, animalul de companie trebuie vaccinat împotriva rabiei de către un veterinar autorizat. Pentru ca vaccinarea să fie valabilă, animalul dumneavoastră de companie trebuie să aibă vârsta de cel puțin 12 săptămâni și să fie microcipat înainte de vaccinare. Animalul dumneavoastră de companie poate călători, cel mai devreme, după 21 de zile de la încheierea protocolului de vaccinare. Trebuie să vă asigurați că toate vaccinările ulterioare sunt efectuate înainte de expirarea perioadei de valabilitate a vaccinului anterior.

În plus față de cerințele standard (microcip, vaccinare antirabică, tratament împotriva teniei Echinococcus acolo unde este necesar, certificatul de sănătate), animalul dumneavoastră de companie trebuie supus unui test de depistare a anticorpilor antirabici după 30 de zile de la vaccinarea antirabică și cu cel puțin 3 luni înainte de a călători în UE. Un veterinar autorizat trebuie să recolteze o probă de sânge pentru testarea într-un laborator aprobat de UE en .

Rezultatele testului de depistare a anticorpilor trebuie anexate la certificatul de sănătate al animalului de companie.

Intrarea în UE cu animalul de companie

Puteți intra în UE cu animalul dumneavoastră de companie pe la un punct de intrare pentru călători en din țara de destinație, iar documentele și identitatea animalelor de companie vor fi verificate de autoritățile competente. Dacă animalul dumneavoastră de companie nu trece de aceste controale de conformitate, el poate fi plasat în carantină până în momentul în care îndeplinește normele UE în materie de sănătate sau, dacă niciuna dintre aceste opțiuni nu este posibilă, animalul poate fi eutanasiat.

Călătoria cu alte animale de companie

Pașapoartele europene pentru animale de companie sunt eliberate numai pentru câini, pisici și dihori domestici. În cazul în care călătoriți în altă țară din UE cu alte animale de companie (păsări, animale acvatice ornamentale, reptile, rozătoare sau iepuri), verificați normele naționale en aplicabile în țara pe intenționați să o vizitați pentru informații despre condițiile de intrare.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: