Ultima verificare: 01/08/2022

Furnizarea de servicii în străinătate

Dacă aveți o societate înregistrată și furnizați servicii (de exemplu, ca arhitect sau ghid turistic) în țara în care locuiți, puteți să oferiți aceste servicii și în altă țară din UE, fără să trebuiască să înființați o societate sau o sucursală acolo.

Acest lucru vă poate fi de folos dacă doriți:

În principiu, ar trebui să puteți furniza servicii în altă țară din UE fără a avea obligația de a respecta toate procedurile și normele administrative aplicabile în țara respectivă (cum ar fi obținerea unei autorizații prealabile pentru a desfășura activități comerciale). Totuși, ați putea fi nevoit să notificați autorităților publice faptul că veți oferi servicii pe teritoriul lor. Cealaltă țară trebuie să aibă motive întemeiate pentru a vă impune cerințele sale.

Dacă vă confruntați cu dificultăți în relația cu autoritățile publice, puteți cere ajutor din partea serviciilor noastre de asistență și consiliereDeschideți ca link extern.

Notă: În cazul în care oferiți servicii de telecomunicații, servicii de radiodifuziune și televiziune și servicii prestate pe cale electronică, acestea vor fi impozitate de en fr întotdeauna în țara în care se află clientul. Pentru un client persoană fizică, neimpozabilă, este vorba despre țara în care este stabilit, în care își are domiciliul sau reședința obișnuită. Pentru un client persoană juridică, este vorba despre țara în care își are sediul principal sau un sediu fix unde se furnizează serviciile în cauză.

În pofida acestui principiu de bază, nu trebuie să porniți de la ideea că puteți furniza pur și simplu servicii în altă țară fără a înființa o companie pe plan local. Această posibilitate depinde în principal de cât de des, pentru cât timp și cu ce frecvență doriți să furnizați servicii.

De asemenea, se pot aplica reguli diferite în anumite sectoare, de exemplu:

Dacă doriți să înregistrați o companie în altă țară din UE, va trebui să respectați legislația națională referitoare la constituirea/înregistrarea unei filiale, sucursale sau agenții, precum și majoritatea normelor naționale vizând înființarea unei companii (inclusiv pe cele privind recunoașterea calificărilor profesionale en și obținerea autorizațiilor necesare). De asemenea, vi s-ar putea cere să respectați standardele naționale, europene sau internaționale.

Pentru a afla ce trebuie să faceți concret în cazul dumneavoastră, adresați-vă punctului unic de contactDeschideți ca link extern din țara în care doriți să furnizați servicii.

Punctele unice de contact oferă informații în limba națională, dar multe dintre ele comunică și în alte limbi. Nivelul de informații și de servicii oferite poate să difere de la un punct de contact la altul.

Alegeţi ţara

Servicii de telecomunicații, servicii de radiodifuziune și televiziune și servicii prestate pe cale electronică

În cazul în care furnizați servicii de telecomunicații, servicii de radiodifuziune și televiziune și servicii prestate pe cale electronică, acestea vor fi de regulă impozitate de en fr în țara în care se află clientul.

Clienții persoane juridice

Pentru clienții persoane juridice, este vorba despre țara în care se află sediul principal sau un sediu fix unde se furnizează serviciile în cauză.

Clienții neimpozabili

Pentru clienții persoane fizice neimpozabile, este vorba despre țara de stabilire sau țara în care se află domiciliul ori reședința obișnuită.

Norme speciale pentru cifra de afaceri anuală redusă

Există unele excepții. În baza normelor simplificate puteți alege să aplicați regulile în materie de TVA din propriul dumneavoastră stat membru (în care sunteți stabilit, aveți o adresă permanentă sau reședința obișnuită), dacă îndepliniți următoarele criterii:

Dacă îndepliniți aceste condiții, nu va trebui să vă înregistrați, să completați declarații de TVA sau să efectuați plăți în fiecare din țările UE în care sunt stabiliți clienții dumneavoastră. Nu va trebui să vă înregistrați nici în sistemul M1SS. În schimb, va trebui să le facturați clienților TVA la cota aplicabilă în țara dumneavoastră. De asemenea, va trebui să plătiți și să declarați TVA-ul respectiv autorităților fiscale din țara dumneavoastră.

Dacă beneficiați de un regim special pentru întreprinderile mici din țara dumneavoastră, care vă scutește de plata TVA-ului până la un anumit prag, acest lucru se aplică și în cazul serviciilor de telecomunicații, al serviciilor de radiodifuziune și televiziune și al serviciilor prestate pe cale electronică.

Nu se face nicio diferență între clienți, nicăieri în UE

Deși aveți libertatea de a defini termenii și condițiile generale de vânzare, toți clienții dumneavoastră din UE trebuie să beneficieze de același acces la servicii (furnizate pe cale electronică sau la sediul dumneavoastră) ca și clienții locali. Dacă oferiți prețuri speciale sau anumite condiții de promovare ori vânzare, acestea ar trebui să le fie accesibile tuturor clienților, indiferent de țara UE în care se află, de naționalitate, de locul de reședință sau de locul de desfășurare a activității.

Aceste norme vizează tranzacțiile on-line și off-line, atâta timp cât vânzările se efectuează către utilizatorul final (persoană fizică sau întreprindere care nu intenționează să revândă, să transforme, să proceseze, să închirieze sau să subcontracteze achiziția). Normele nu se aplică serviciilor audiovizuale. Pentru alte tipuri de conținut on-line protejat de drepturi de autor, se pot aplica în continuare limitări teritoriale.

Accesul la interfețele on-line

Clienții trebuie să aibă posibilitatea de a accesa orice versiune a site-ului dumneavoastră – de exemplu, un client care se conectează din Italia ar trebui să poată naviga pe site-ul pentru Spania, dacă introduce adresa URL respectivă, fără a fi redirecționat automat către versiunea pentru Italia. Clienții trebuie să aibă posibilitatea să își dea consimțământul înainte de a fi redirecționați și să și-l retragă în orice moment.

Vânzarea de servicii prestate pe cale electronică

Clienții stabiliți în alte țări din UE care doresc să cumpere de la dumneavoastră servicii furnizate pe cale electronică (servicii de cloud, stocare de date sau găzduire de site-uri) trebuie să poată accesa și înregistra aceste servicii în același mod ca și clienții stabiliți la nivel local.

Dacă trebuie să treceți frontiera pentru a presta servicii în favoarea unui client din străinătate, s-ar putea să trebuiască să suportați costuri suplimentare - de exemplu, pentru depozitare sau îndeplinirea procedurilor administrative. Aceste costuri suplimentare ar putea justifica aplicarea unor prețuri mai ridicate pentru clienții din străinătate.

Nu sunteți sigur în ce constă un act de discriminare?

Dacă nu sunteți sigur că ați fost discriminat în mod ilegal de către un comerciant sau dacă aplicați condiții discriminatorii față de clienții dumneavoastră, adresați-vă punctului de contact en din țara dumneavoastră.

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă

Apelați la această procedură pentru a soluționa litigii de până la 2 000 EUR cu furnizori sau clienți din altă țară a UE.

Consilierul dumneavoastră EURES

Consilierul dumneavoastră EURES vă poate informa cu privire la condițiile de muncă și, în același timp, vă poate oferi asistență pe parcursul procesului de recrutare în țara dumneavoastră sau într-o regiune transfrontalieră.

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Partajați această pagină: