Ultima verificare : 18/09/2018

Furnizarea de servicii în străinătate

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Începând cu data de 30 martie 2019, legislația UE va înceta să se aplice Regatului Unit, cu excepția cazului în care un acord de retragere ratificat stabilește o altă dată sau Consiliul European și Regatul Unit decid în mod unanim să prelungească perioada de negociere de doi ani. Informații suplimentare despre consecințele juridice pentru întreprinderi:

Dacă aveți o societate înregistrată și furnizați servicii (de exemplu, ca arhitect sau ghid turistic) în țara în care locuiți, puteți să oferiți aceste servicii și în altă țară din UE, fără să trebuiască să înființați o societate sau o sucursală acolo.

Acest lucru vă poate fi de folos dacă doriți:

În principiu, ar trebui să puteți furniza servicii în altă țară din UE fără a avea obligația de a respecta toate procedurile și normele administrative aplicabile în țara respectivă (cum ar fi obținerea unei autorizații prealabile pentru a desfășura activități comerciale). Totuși, ați putea fi nevoit să notificați autorităților publice faptul că veți oferi servicii pe teritoriul lor. Cealaltă țară trebuie să aibă motive întemeiate pentru a vă impune cerințele sale.

Dacă vă confruntați cu dificultăți în relația cu autoritățile publice, puteți cere ajutor din partea serviciilor noastre de asistență și consiliere .

Notă: În cazul în care oferiți servicii de telecomunicații, servicii de radiodifuziune și televiziune și servicii prestate pe cale electronică, acestea vor fi impozitatedefren întotdeauna în țara în care se află clientul. Pentru un client persoană fizică, neimpozabilă, este vorba despre țara în care este stabilit, în care își are domiciliul sau reședința obișnuită. Pentru un client persoană juridică, este vorba despre țara în care își are sediul principal sau un sediu fix unde se furnizează serviciile în cauză.

În pofida acestui principiu de bază, nu trebuie să porniți de la ideea că puteți furniza pur și simplu servicii în altă țară fără a înființa o companie pe plan local. Această posibilitate depinde în principal de cât de des, pentru cât timp și cu ce frecvență doriți să furnizați servicii.

De asemenea, se pot aplica reguli diferite în anumite sectoare, de exemplu:

Dacă doriți să înregistrați o companie în altă țară din UE, va trebui să respectați legislația națională referitoare la constituirea/înregistrarea unei filiale, sucursale sau agenții, precum și majoritatea normelor naționale vizând înființarea unei companii (inclusiv pe cele privind recunoașterea calificărilor profesionaleen și obținerea autorizațiilor necesare). Respectarea standardelor naționale, europene sau internaționale ar putea fi, de asemenea, necesară.

Pentru a afla ce trebuie să faceți concret în cazul dumneavoastră, adresați-vă punctului unic de contact din țara în care doriți să furnizați servicii.

Punctele unice de contact oferă informații în limba națională,  dar multe dintre ele comunică și în alte limbi. Nivelul de informații și de servicii oferite poate să difere de la un punct de contact la altul.

Alegeţi ţara:


Nu se face nicio diferență între clienți, nicăieri în UE.

Normele UE interzic discriminarea utilizatorilor de servicii pe motiv de naționalitate sau de reședință. Aceasta înseamnă că:

Dacă vindeți produse on-line, nu puteți refuza să livrați către clienți din alte țări din UE, dacă nu aveți motive întemeiate. Pentru a se evita orice confuzie, trebuie să precizați clar pe site-ul dumneavoastră eventualele restricții în ceea ce privește livrarea.

Dacă trebuie să treceți frontiera pentru a presta servicii în favoarea unui client din străinătate, s-ar putea să trebuiască să suportați costuri suplimentare - de exemplu, pentru depozitare sau îndeplinirea procedurilor administrative. Aceste costuri suplimentare ar putea justifica aplicarea unor prețuri mai ridicate pentru clienții din străinătate.

Nu sunteți sigur în ce constă un act de discriminare?

Pentru a afla dacă ați fost discriminat în mod ilegal de către un comerciant sau dacă aplicați condiții discriminatorii față de clienți, adresați-vă en din țara dumneavoastră.

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă

Apelați la această procedură pentru a soluționa litigii de până la 2 000 EUR cu furnizori sau clienți din altă țară a UE.

Consilierul dumneavoastră EURES

Consilierul dumneavoastră EURES vă poate informa cu privire la condițiile de muncă și, în același timp, vă poate oferi asistență pe parcursul procesului de recrutare în țara dumneavoastră sau într-o regiune transfrontalieră.

Asistență locală pentru întreprinderi - Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Partajați această pagină: