Întreprinderi
Ultima verificare: 01/04/2022

eCall – apelarea automată de la bord a numărului de urgență 112

Coronavirusul: Reluarea în condiții de siguranță a călătoriilor

eCall este un sistem instalat în vehicule în toate țările UE care efectuează automat un apel gratuit către numărul de urgență 112, în cazul în care vehiculul este implicat într-un accident rutier grav. Sistemul eCall poate fi accesat și manual, prin apăsarea unui buton.

Cum funcționează sistemul eCall

Sistemul funcționează în toate țările din UE. Oriunde v-ați afla, dacă mașina dumneavoastră este implicată într-un accident grav, va fi pusă în legătură cu cea mai apropiată rețea de intervenție în situații de urgență. Nu contează de unde ați cumpărat mașina sau unde ați înmatriculat-o.

Când este activat, sistemul eCall se conectează la cel mai apropiat centru de intervenție în caz de urgență, cu ajutorul unui telefon și al unei legături de date. Astfel, pasagerii din vehicul pot vorbi cu operatorul centrului de urgență și în același timp se transmite automat un set minim de date (locul exact în care vă aflați, ora accidentului, numărul de identificare al vehiculului și direcția de mers). Serviciile de urgență pot așadar să evalueze și să gestioneze situația.

Dacă sistemul eCall nu funcționează, utilizatorii primesc un mesaj de avertizare.

Avertisment

Informațiile sunt transmise numai în cazul unui accident grav.

Servicii eCall oferite de părți terțe

În baza normelor UE, aveți dreptul de a utiliza sisteme eCall de servicii prestate de părți terțe, pe lângă sistemul standard bazat pe numărul 112. Aceste servicii adiționale ar putea include, de exemplu, asistența rutieră. Este posibil ca serviciile adiționale oferite de părți terțe să fie contra cost (spre deosebire de serviciul eCall bazat pe numărul 112, care este gratuit).

Orice sistem eCall cu servicii asigurate de părți terțe trebuie:

Avertisment

Dacă beneficiați de servicii adiționale prin intermediul unui sistem eCall furnizat de părți terțe, trebuie să vă exprimați acordul în mod explicit pentru a permite trasabilitatea, monitorizarea și procesarea datelor personale în acest context.

Sistem obligatoriu pentru modelele noi de autovehicule

Toate modelele noi de autovehicule, aprobate în vederea fabricării după 31 martie 2018, trebuie să includă sistemul eCall bazat pe numărul 112. Această regulă vizează atât autoturismele cu maximum 8 locuri, cât și vehiculele comerciale ușoare. Dacă dețineți o mașină care este deja înmatriculată, nu aveți obligația de a instala un dispozitiv eCall, dar puteți face acest lucru, dacă mașina întrunește cerințele tehnice necesare.

eCall – viața privată și protecția datelor cu caracter personal

Sistemul eCall este activat doar în cazul în care vehiculul este implicat într-un accident grav. În restul timpului, rămâne inactiv. Aceasta înseamnă că atunci când vă aflați la volan nu se produce nicio monitorizare (pentru a controla poziția vehiculului sau modul în care acesta este condus) și nu se transmit date.

Când se efectuează un apel prin intermediul sistemului eCall bazat pe numărul de urgență 112, datele dumneavoastră cu caracter personal sunt procesate în conformitate cu normele UE privind protecția datelor. Prin urmare, serviciile de urgență primesc numai informațiile limitate de care au nevoie pentru a gestiona accidentul. Datele dumneavoastră sunt stocate doar pe perioada necesară și sunt șterse în momentul în care nu mai este nevoie de ele. Informații suplimentare despre normele UE privind protecția datelor și confidențialitatea.

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: