Ultima verificare: 04/02/2019

Accesul la internet

Conectarea la internet

Oriunde v-ați afla în UE trebuie să puteți beneficia, la un preț decent, de servicii de comunicații electronice de bună calitate, inclusiv de acces de bază la internet. Ar trebui să existe cel puțin un furnizor care să vă ofere aceste servicii, în baza așa-numitului principiu al „serviciilor universale".

În cazuri specifice, dacă există probleme legate de fezabilitatea tehnică a unei conectări la rețea, este posibil ca cererea respectivă de conectare să fie considerată nerezonabilă și să fie respinsă.

Pentru detalii, contactați autoritățile naționale de reglementare din țara dumneavoastră. Acestea vă vor pune în legătură cu furnizorul de servicii universale.

Caz real

Aveți întotdeauna dreptul la acces de bază la internet

Stathis s-a mutat pe o insulă îndepărtată din Grecia și a dorit să-și instaleze o conexiune de internet în noua sa locuință. A contactat mai multe companii, dar toate i-au spus că rețeaua lor nu acoperă zona în care locuiește. În cele din urmă, Stathis a aflat care este furnizorul de servicii universale pe teritoriul Greciei. S-a adresat acestuia și a putut beneficia de internet la noul său domiciliu.

Neutralitatea rețelei

Aveți dreptul de a accesa și distribui conținuturile și serviciile online care vă interesează. Furnizorul de internet nu poate bloca, încetini sau discrimina conținuturi, aplicații sau servicii online, decât în 3 cazuri specifice:

Acest lucru poartă numele de neutralitate a rețelei.

Caz real

Puteți accesa conținutul online care vă interesează

John este din Irlanda și a început de curând să lucreze în Germania. Ca să rămână în contact cu familia, evitând în același timp plata costurilor telefonice, el și-a propus să utilizeze o aplicație pentru apeluri video. I-a făcut plăcere să descopere că are la dispoziție o gamă largă de aplicații video pe care le-ar putea utiliza gratuit conectându-se prin internet.

Normele UE privind neutralitatea rețelei le interzic furnizorilor de acces la internet să blocheze aplicații sau să perceapă taxe suplimentare pentru utilizarea aplicațiilor pentru apeluri video.

Abonarea la servicii de internet

Furnizorul de internet trebuie să vă ofere informații despre:

Caz real

Furnizorul de internet trebuie să vă ofere informații despre serviciile sale

Laura din România își dorea să aibă conexiune la internet acasă, dar nu era prea sigură cu privire la calitatea serviciilor oferite în diverse pachete.

Din fericire, așa cum prevede legea, toți prestatorii de servicii prezentau detalii suficiente pe site-urile lor. Laura a fost în măsură să obțină informații suplimentare și din partea autorităților naționale de reglementare pentru comunicațiile electronice.

Furnizorul de internet trebuie, de asemenea:

Caz real

Contractele de lungă durată sunt ilegale

Enrique și-a dorit să aibă conexiune la internet în apartamentul său din Berlin, unde urma să rămână timp de un an pentru a participa la un schimb universitar. A contactat mai mulți furnizori, dar i s-a spus că abonamentele la internet pot fi încheiate doar pe perioade minime de 2 ani.

După ce a consultat autoritatea națională în domeniul comunicațiilor electronice și a aflat mai multe despre drepturile pe care le are, Enrique a contactat din nou furnizorii și a reușit să încheie un contract cu durata de numai 1 an.

Sprijin special pentru utilizatorii cu dizabilități

Dacă sunteți utilizator cu dizabilități, aveți dreptul la aceleași servicii ca și restul consumatorilor.

De asemenea, ați putea beneficia de dispozitive speciale de accesibilitate oferite de furnizor, cum ar fi un software de mărire a caracterelor sau un cititor de ecran, în cazul în care aveți deficiențe de vedere.

Autoritățile naționale de reglementare v-ar putea oferi mai multe detalii despre aceste drepturi privind accesibilitatea.

Caz real

Persoanele cu dizabilități trebuie să aibă acces la servicii

Véronique, care locuiește în Franța, are deficiențe parțiale de vedere și are nevoie de ajutor special pentru a citi pe internet.

La sugestia unui prieten, ea a contactat furnizorul de servicii universale din Franța și l-a întrebat dacă ar putea beneficia de un cititor de ecrane. Acesta i-a pus la dispoziție lui Véronique software-ul de care avea nevoie.

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: