Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Ultima verificare : 08/05/2018

Accesul la internet

Conectarea la internet

Oriunde v-ați afla în UE trebuie să puteți beneficia, la un preț accesibil, de servicii de comunicații electronice de bună calitate, inclusiv de acces de bază la internet. Ar trebui să existe cel puțin un furnizor care să vă ofere aceste servicii, în baza așa-numitului principiu al „serviciilor universale".

În cazuri specifice, dacă există probleme legate de fezabilitatea tehnică a unei conectări la rețea, este posibil ca cererea respectivă de conectare să fie considerată nerezonabilă și să fie respinsă.

Pentru detalii, contactați autoritățile naționale de reglementareEnglish din țara dumneavoastră. Acestea vă vor pune în legătură cu furnizorul de servicii universale.

Caz real

Jack s-a mutat într-o zonă rurală retrasă din Scoția și a dorit să-și instaleze o conexiune de internet în noua sa locuință. A contactat mai multe companii, dar toate i-au spus că rețeaua lor nu acoperă zona în care locuiește. În cele din urmă, Jack a aflat care este furnizorul de servicii universale pe teritoriul Scoției. S-a adresat acestuia și a putut beneficia de internet la noul său domiciliu.

Neutralitatea rețelei

Aveți dreptul de a accesa și distribui conținuturile și serviciile on-line care vă interesează. Furnizorul de internet nu poate bloca, încetini sau discrimina conținuturi, aplicații sau servicii on-line, decât în 3 cazuri specifice:

  • pentru a respecta anumite obligații juridice, cum ar fi o hotărâre judecătorească privind blocarea unor conținuturi ilegale specifice
  • pentru a menține securitatea și integritatea rețelei, de exemplu pentru a combate viruși sau disfuncționalități
  • pentru a gestiona congestionarea temporară sau excepțională a rețelei.

Acest lucru poartă numele de neutralitate.

Caz real

John este din Regatul Unit și a început de curând să lucreze în Germania. Ca să rămână în contact cu familia, evitând în același timp plata costurilor telefonice, el și-a propus să utilizeze o aplicație pentru apeluri video. I-a făcut plăcere să descopere că are la dispoziție o gamă largă de aplicații video pe care le-ar putea utiliza gratuit conectându-se prin internet.

Normele UE privind neutralitatea rețelei le interzic furnizorilor de acces la internet să blocheze aplicații sau să perceapă taxe suplimentare pentru utilizarea aplicațiilor pentru apeluri video.

Abonarea la servicii de internet

Furnizorul de internet trebuie să vă ofere informații despre:

  • prețurile, tarifele și taxele aplicabile, inclusiv opțiuni și pachete
  • clauze și condiții standard
  • calitatea serviciului (ex. viteza de descărcare).

Caz real

Laura din România își dorea să aibă conexiune la internet acasă, dar nu era prea sigură cu privire la calitatea serviciilor oferite în diverse pachete.

Din fericire, așa cum prevede legea, toți prestatorii de servicii prezentau detalii suficiente pe site-urile lor. Laura a fost în măsură să obțină informații suplimentare și din partea autorităților naționale de reglementare pentru comunicațiile electronice.

Furnizorul de internet trebuie, de asemenea:

  • să vă anunțe, din timp, dacă dorește să modifice contractul (ex. să mărească prețurile)
  • să vă permită să vă retrageți din contract fără a suporta penalități, dacă nu acceptați noile condiții
  • să vă ofere posibilitatea de a încheia contractul pe o perioadă minimă rezonabilă - un contract pe o perioadă inițială care să nu depășească 12 luni; contractele cu durată minimă de peste 2 ani sunt ilegale.

Caz real

Eric și-a dorit să aibă conexiune la internet în apartamentul său din Londra, unde urma să rămână timp de un an pentru a participa la un schimb universitar. A contactat mai mulți furnizori, dar i s-a spus că abonamentele la internet pot fi încheiate doar pe perioade minime de 2 ani.

După ce a consultat autoritatea națională în domeniul comunicațiilor electronice și a aflat mai multe despre drepturile pe care le are, Eric a contactat din nou furnizorii și a reușit să încheie un contract cu durata de numai 1 an.

Sprijin special pentru utilizatorii cu dizabilități

Dacă sunteți utilizator cu dizabilități, aveți dreptul la aceleași servicii ca și restul consumatorilor.

De asemenea, ați putea beneficia de dispozitive speciale de accesibilitate oferite de furnizor, cum ar fi un software de mărire a caracterelor sau un cititor de ecran, în cazul în care aveți deficiențe de vedere.

Autoritățile naționale de reglementareEnglish v-ar putea oferi mai multe detalii despre aceste drepturi privind accesibilitatea.

Caz real

Véronique, care locuiește în Franța, are deficiențe parțiale de vedere și are nevoie de ajutor special pentru a citi pe internet.

La sugestia unui prieten, ea a contactat furnizorul de servicii universale din Franța și l-a întrebat dacă ar putea beneficia de un cititor de ecrane. Acesta i-a pus la dispoziție lui Véronique software-ul de care avea nevoie.

Legislaţia UE
  • Directiva privind serviciul universal - versiunea consolidată neoficial (2002/22/CE) pdf English
Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
Solicitați sprijin și consiliere