Utilizarea și accesarea internetului

Obținerea unei conexiuni la internet

Oriunde v-ați afla în UE trebuie să puteți beneficia, la un preț accesibil, de servicii de comunicații electronice de bună calitate, inclusiv de acces de bază la internet. Este vorba despre așa-numitul principiu al „serviciului universal". Ar trebui să existe cel puțin un furnizor care să vă ofere acest serviciu.

Avertisment

În cazuri specifice, dacă există probleme legate de fezabilitatea tehnică a unei conectări la rețea, este posibil ca cererea respectivă de conectare să fie considerată nerezonabilă și să fie respinsă.

Pentru detalii, contactați autoritățile naționale de reglementare en din țara dumneavoastră. Acestea vă vor pune în legătură cu furnizorul de serviciu universal.

Internet deschis

Normele UE privind internetul deschis le permit utilizatorilor să acceseze și/sau să distribuie orice conținut și serviciu online. Furnizorul de internet nu poate bloca, încetini sau discrimina conținuturi, aplicații sau servicii online, decât în 3 cazuri specifice:

  • pentru a respecta anumite obligații juridice, cum ar fi o hotărâre judecătorească privind blocarea unor conținuturi ilegale specifice
  • pentru a menține securitatea și integritatea rețelei, de exemplu pentru a combate viruși sau disfuncționalități
  • pentru a gestiona congestionarea temporară sau excepțională a rețelei.

Caz real

Puteți accesa conținutul online care vă interesează

John este din Irlanda și a început de curând să lucreze în Germania. Ca să rămână în contact cu familia, evitând în același timp plata costurilor telefonice, el și-a propus să utilizeze o aplicație pentru apeluri video. I-a făcut plăcere să descopere că are la dispoziție o gamă largă de aplicații video pe care le-ar putea utiliza gratuit conectându-se prin internet.

Normele UE le interzic furnizorilor de acces la internet să blocheze aplicații sau să perceapă taxe suplimentare pentru utilizarea aplicațiilor pentru apeluri video.

Contracte cu furnizorii de internet

Înainte de semnarea unui contract de servicii de internet, furnizorul trebuie să vă ofere informații despre:

  • prețuri, tarife și taxe, inclusiv opțiuni și pachete
  • clauze și condiții standard
  • calitatea serviciului (ex. viteza de descărcare).

După semnarea contractului, furnizorul trebuie:

  • să vă anunțe, din timp, dacă dorește să modifice contractul (ex. să mărească prețurile)
  • să vă permită să vă retrageți din contract fără a suporta penalități, dacă nu acceptați noile condiții
  • să vă ofere posibilitatea de a încheia contractul pe o perioadă minimă rezonabilă – un contract pe o perioadă inițială care să nu depășească 12 luni; contractele cu durată minimă de peste 2 ani sunt ilegale

Caz real

Contractele de lungă durată sunt ilegale

Enrique și-a dorit să aibă conexiune la internet în apartamentul său din Berlin, unde urma să rămână timp de un an pentru a participa la un schimb universitar. A contactat mai mulți furnizori, dar i s-a spus că abonamentele la internet pot fi încheiate doar pe perioade minime de 2 ani.

După ce a consultat autoritatea națională în domeniul comunicațiilor electronice și a aflat mai multe despre drepturile pe care le are, Enrique a contactat din nou furnizorii și a reușit să încheie un contract cu durata de numai 1 an.

Sprijin suplimentar pentru utilizatorii cu handicap

Dacă sunteți utilizator cu dizabilități, aveți dreptul la aceleași servicii ca și restul consumatorilor.

De asemenea, ați putea beneficia de dispozitive speciale de accesibilitate oferite de furnizor, cum ar fi un software de mărire a caracterelor sau un cititor de ecran, în cazul în care aveți deficiențe de vedere.

Autoritățile naționale de reglementare en v-ar putea oferi mai multe detalii despre aceste drepturi privind accesibilitatea.

Caz real

Persoanele cu dizabilități trebuie să aibă acces la servicii

Véronique, din Franța, are probleme de vedere și îi este greu să citească site-uri.

La sugestia unui prieten, ea a contactat furnizorul de servicii universale din Franța pentru a afla dacă există soluții. Acesta i-a oferit un cititor de ecran care îi permite să citească și să acceseze informații online.

Acces la site-urile guvernamentale pentru toți utilizatorii

În țările UE, site-urile din sectorul public/guvernamental trebuie să respecte standarde stricte în materie de accesibilitate. Site-urile accesibile le oferă tuturor utilizatorilor acces egal la informațiile și funcționalitățile lor. În plus, conținutul lor ar trebui să fie compatibil cu toate browserele, dispozitivele, software-urile și tehnologiile de asistare, precum cititoarele de ecran.

Avertisment

Normele UE privind accesibilitatea nu vizează site-urile sau aplicațiile mobile deținute de organismele publice de radiodifuziune și transmisiunile audiovizuale în direct. În unele țări din UE, normele nu se aplică nici în cazul școlilor, grădinițelor și creșelor.

Standardele UE în materie de accesibilitate

În practică, site-urile din sectorul public din UE pe care le vizitați ar trebui să respecte anumite cerințe în materie de accesibilitate, printre care:

  • existența unei declarații clare cu privire la accesibilitate
  • utilizarea textului alternativ pentru conținutul netextual, precum fotografiile și materialele video
  • utilizarea subtitrării pentru conținutul audiovizual preînregistrat
  • garantarea faptului că structura conținutului este corectă și că acesta utilizează în mod clar elementele indicate (de ex., titlurile și linkurile) – în acest fel vă este mai ușor dacă trebuie să utilizați o tehnologie de asistare, cum ar fi un cititor de ecran
  • utilizarea de linkuri, titluri și etichete descriptive și ușor de înțeles
  • asigurarea navigării pe pagină doar cu ajutorul tastaturii
  • posibilitatea de a revizui și corecta formularele înainte de a le trimite
  • marcarea clară și explicarea eventualelor erori pe care le-ați făcut la completarea unui formular

Mai multe informații despre standardele internaționale în materie de accesibilitate a site-urilor web sunt furnizate de W3C (inițiativa privind accesibilitatea site-urilor web) en .

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 20/11/2023
Partajați această pagină