Întreprinderi
Ultima verificare: 01/04/2019

Regimul de timeshare și alte contracte de vacanță pe termen lung în UE

Achiziționarea unei proprietăți în regimul tradițional de timeshare – dreptul de a utiliza proprietatea respectivă de mai multe ori în decursul unei perioade de peste un an – poate fi destul de problematică. Același lucru se poate afirma și despre aderarea la sisteme oferind produse de vacanță pe termen lung, cum ar fi cluburile de vacanță, care vă dau dreptul la reduceri la cazare sau acces la diverse beneficii, uneori în combinație cu călătorii sau alte servicii, pe o perioadă mai mare de un an.

Atât regimurile convenționale de timeshare, cât și diversele sisteme oferind produse de vacanță pe termen lung care au apărut de-a lungul anilor pot implica un angajament financiar substanțial, permanent sau pe termen lung. Ele prevăd, de asemenea, costuri recurente (taxe, cheltuieli de întreținere, asigurări etc.).

Clauze contractuale – drepturile dumneavoastră

Cele mai recente norme ale UE vă oferă protecție împotriva comercianților lipsiți de scrupule atunci când semnați contracte pentru achiziții în regim timeshare sau în alte sisteme oferind produse de vacanță pe termen lung. Aceste norme vizează contractele încheiate începând cu data de 23 februarie 2011 (sau cu o dată ulterioară în unele țări din UE).

Normele vă protejează și atunci când semnați:

Drepturile dumneavoastră se extind la tipuri diferite de proprietăți imobiliare în regim de timeshare inclusiv:

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra

Înainte de a vă decide să semnați un contract, este bine să vă cunoașteți drepturile. Printre acestea se numără:

Ori de câte ori contractul se referă la regimul de timeshare sau la alte sisteme oferind produse de vacanță cu drept de folosință pe termen lung, sunteți protejat de aceste norme, chiar dacă vânzătorul susține că ele nu sunt aplicabile.

Practici comerciale neloiale și clauze contractuale abuzive

De asemenea, vă recomandăm să acordați o mare atenție următoarelor aspecte:

Dacă întâmpinați probleme în țara în care locuiți, contactați autoritatea națională pentru protecția consumatoriloren. Dacă aveți un litigiu cu un vânzător din altă țară din UE, contactați Centrul european al consumatorilor ( ECC-Net) pentru a afla ce drepturi aveți și cum puteți fi protejat.

Pentru a rezolva problema pe cale amiabilă, puteți apela și la o procedură de soluționare alternativă a litigiiloren.  Dacă ați efectuat achiziția on-line, puteți introduce plângerea prin intermediul platformei SOL.

Caz real

Anularea unui contract în regim timeshare: cetățean vs comerciant

Patrick din Irlanda a semnat în 2013 un contract de timeshare cu un furnizor din Malta. Acesta nu i-a pus la dispoziție un formular standard de retragere și nici nu l-a informat că nu se acceptă depozite sau plăți în avans pe durata perioadei de reflecție.

Prin urmare, Patrick a plătit un depozit de 1 260 EUR și a autorizat debitarea directă, din contul său, a sumei de 122,50 EUR pe lună pe o perioadă de 2 ani.

Pentru a rezerva o vacanță pe una dintre proprietățile comerciantului, el avea nevoie de un cod special pe care comerciantul nu i l-a transmis, în ciuda solicitărilor repetate.

Nici la un an de la încheierea contractului, Patrick nu a putut face o rezervare, motiv pentru care a decis să se retragă din contract, bazându-se pe regulile care prevăd prelungirea perioadei de retragere la 1 an și 14 zile calendaristice. Însă, până în momentul respectiv, plătise 2 730 EUR.

Comerciantul a refuzat să accepte rezilierea contractului și nici nu i-a înapoiat banii.

La recomandarea Centrului european al consumatorilor din Irlanda, Patrick s-a adresat justiției, prin intermediul procedurii europene privind cererile cu valoare redusă, și a avut câștig de cauză. Cu toate acestea, comerciantul tot nu a plătit. Patrick și-a obținut banii de-abia în urma intervenției Centrului european al consumatorilor din Malta.

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: