Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 14/12/2022

Lomaosakkeet ja muut pitkäkestoiset lomatuotteet EU:ssa

Lomaosakkeella tarkoitetaan kiinteistön osa-aikaista käyttöoikeutta, joka oikeuttaa oleskelemaan kiinteistössä tietyn jakson useamman vuoden aikana. Lomaosakkeen ostamiseen voi liittyä monenlaisia ongelmia. Sama pätee myös pitkäkestoisiin lomatuotteisiin, kuten lomaklubeihin, joihin hankitaan useampivuotinen jäsenyys ja saadaan alennusta majoituksesta tai muita etuja mahdollisesti kuljetus- tai muihin palveluihin yhdistettyinä.

Sekä tavanomaisiin lomaosakkeisiin että viime vuosina kehitettyihin erilaisiin pitkäkestoisiin lomatuotteisiin voi liittyä huomattavia pitkäaikaisia tai pysyviä taloudellisia sitoumuksia. Niihin liittyy myös toistuvia menoeriä (esimerkiksi verot, vastikkeet, ylläpito- ja vakuutuskulut).

Sopimusehdot – sinun oikeutesi

EU-säännöt suojaavat kuluttajaa häikäilemättömiltä kauppiailta lomaosakkeiden ja muiden pitkäkestoisten lomatuotteiden kaupan yhteydessä. Sääntöjä sovelletaan 23.2.2011 jälkeen tehtyihin sopimuksiin (ajankohta voi olla myöhäisempi joissakin EU-maissa).

Nämä säännöt suojelevat sinua myös kun teet

Sääntöjä sovelletaan erityyppisiin lomaosakkeisiin ja niiden piiriin kuuluvat esimerkiksi:

Perehdy sopimusehtoihin ennen ostopäätöstä

Ennen kuin teet päätöksesi, ota selvää oikeuksistasi:

Tärkeää

Jos sopimuksesi koskee lomaosaketta tai muuta pitkäkestoista lomatuotetta, siihen sovelletaan näitä sääntöjä, vaikka myyjä väittäisikin toisin.

Hyvän kauppatavan vastaiset käytännöt ja kohtuuttomat sopimusehdot

Varaudu myös ongelmatilanteisiin:

Jos tarvitset neuvoja omassa asuinmaassasi ilmenneessä ongelmatapauksessa, ota yhteyttä kansalliseen kuluttajajärjestöön . Jos tarvitset tietoa oikeuksistasi riitatapauksessa, jossa myyjä on toisesta EU-maasta, ota yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen ( ECC-verkosto).

Voit yrittää hakea ratkaisua riitaan tuomioistuimen ulkopuolella vaihtoehtoisen riidanratkaisun menettelyssä. Jos ostit lomaosakkeen tai muun pitkäaikaisen lomatuotteen verkossa, voit myös tehdä valituksen verkossa ODR-järjestelmässä.

Esimerkkitapaus

Lomaosakesopimuksen peruutus

Irlantilainen Patrick teki lomaosakesopimuksen maltalaisen palveluntarjoajan kanssa vuonna 2013. Myyjä ei antanut Patrickille vakiomuotoista peruutuslomaketta eikä tietoa siitä, että ennakko- tai takuumaksuja ei voida ottaa vastaan harkinta-ajan aikana.

Patrick maksoi 1 260 euron takuumaksun ja teki suoraveloitusjärjestelyn 122,50 euron kuukausimaksusta kahden vuoden jaksolle.

Voidakseen varata lomajakson palveluntarjoajan valikoimasta hän olisi tarvinnut tunnuskoodin. Toistuvista pyynnöistään huolimatta hän ei saanut koodia.

Vuotta myöhemmin hän ei vieläkään ollut onnistunut varaamaan yhtään lomajaksoa. Hän päätti perua sopimuksen sillä perusteella, että harkinta-aika oli tässä tapauksessa pidentynyt vuodella. Tässä vaiheessa hän oli jo maksanut 2 730 euroa.

Myyjä ei hyväksynyt peruutusta eikä suostunut palauttamaan Patrickin rahoja.

Patrick kysyi neuvoa ECC:n Irlannin toimistosta ja ryhtyi oikeustoimiin nk. eurooppalaisen vähäisiin vaatimuksiin sovellettavan menettelyn kautta. Tapaus ratkaistiin hänen edukseen. Myyjä ei vieläkään suostunut palauttamaan rahoja. Kun ECC:n Maltan toimisto puuttui asiaan, Patrick sai lopulta rahansa takaisin.

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: