Reseptilääkkeen ostaminen toisesta EU-maasta

Lääkärin jossakin EU-maassa kirjoittama lääkeresepti kelpaa kaikissa EU-maissa. Yhdessä maassa saatavilla oleva lääke ei kuitenkaan välttämättä ole myynnissä jossain toisessa maassa, tai sillä voi olla eri nimi.

Voit pyytää lääkäriltäsi toisessa EU-maassa kelpaavan lääkemääräyksen eli nk. eurooppalaisen lääkemääräyksen.

Tärkeää

Joillakin lääkkeillä ei ole välttämättä myyntilupaa tai niitä ei ole saatavana toisessa maassa edes EU:n alueella.

Oikeat tiedot lääkemääräykseen

Toisessa EU-maassa käytettävälle lääkemääräykselle ei tarvita erityistä lomaketta, vaan useimmissa tapauksissa EU-maassa tavanomaisesti käytetyn lääkemääräyksen tiedot riittävät toisessakin EU-maassa. Lääkemääräyksen on sisällettävä vähintään seuraavat tiedot:

  • tiedot potilaasta: sukunimi ja etunimi (kumpikin kokonaisuudessaan) ja syntymäaika
  • lääkemääräyksen antamispäivä
  • lääkärin tiedot: sukunimi ja etunimi (kokonaisuudessaan), ammatillinen pätevyys, suorat yhteystiedot, työosoite (myös maa) ja allekirjoitus (kirjallinen tai digitaalinen)
  • määrätyn tuotteen nimi: yleisnimi (ei kauppanimeä, joka voi olla eri toisessa maassa), muoto (tabletti, liuos tmv.), määrä, vahvuus ja annostus.

Jos sinun on hankittava kotimaasi lääkemääräyksen lääkkeet ulkomailla, tai saat ulkomailla lääkemääräyksen, jonka lääkkeet sinun on saatava kotimaassasi, varmista että lääkäri kirjoittaa siihen vaadittavat tiedot. Tämä varmistaa, että resepti on ymmärrettävissä toisen EU-maan apteekissa, ja saat oikean lääkkeen ja annostuksen.

Tärkeää

Reseptilääkkeen myymiseen sovelletaan sen maan sääntöjä, jossa lääke ostetaan. Apteekissa siis sovelletaan lääkettä luovutettaessa maan omia kansallisia sääntöjä – esimerkiksi lääkemääräysten toimittamiselle asetettuja aika- tai annosrajoituksia.

Sähköiset lääkemääräykset

Jos saat sähköisen lääkemääräyksen, sinun on tavallisesti pyydettävä lääkäriltä myös paperikopio, jos aiot käyttää sitä toisessa EU-maassa. Pelkkä sähköinen lääkemääräys ei välttämättä ole käytössä muualla.

Jotkin EU-maat ovat kuitenkin ottaneet käyttöön yhteentoimivia järjestelmiä sähköisiä lääkemääräyksiä varten. Esimerkiksi Suomessa annetut sähköiset lääkemääräykset käyvät tällä hetkellä Kroatiassa, Portugalissa ja Virossa ilman paperikopion tarvetta. Luettelo valtioiden rajat ylittävistä sähköisistä terveyspalveluista

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Tarkistettu viimeksi: 03/07/2023
Jaa tämä sivu