Tarkistettu viimeksi: 02/04/2022

Reseptilääkkeen ostaminen ulkomailla

Oman maasi lääkärin kirjoittama lääkeresepti kelpaa kaikissa EU-maissa. Yhdessä maassa saatavilla oleva lääke ei kuitenkaan välttämättä ole myynnissä jossain toisessa maassa, tai sillä voi olla eri nimi.

Voit pyytää lääkäriltäsi toisessa EU-maassa kelpaavan eurooppalaisen lääkemääräyksen.

Tärkeää

Joillakin lääkkeillä ei ole välttämättä myyntilupaa tai niitä ei ole saatavana toisessa maassa edes EU:ssa.

Oikeat tiedot lääkemääräykseen

Toisessa EU-maassa käytettävälle lääkemääräykselle ei tarvita erityistä lomaketta, vaan useimmissa tapauksissa tavanomaisen (paperisen) lääkemääräyksen tiedot riittävät. Lääkemääräyksen on sisällettävä vähintään seuraavat tiedot:

Jos sinun on hankittava kotimaasi lääkemääräyksen lääkkeet ulkomailla, tai saat ulkomailla lääkemääräyksen, jonka lääkkeet sinun on saatava kotimaassasi, varmista että lääkäri kirjoittaa siihen vaadittavat tiedot. Tämä varmistaa, että resepti on ymmärrettävissä toisen EU-maan apteekissa, ja saat oikean lääkkeen ja annostuksen.

Tärkeää

Lääkemääräykseen sovelletaan sen maan sääntöjä, jossa lääke ostetaan. Myyvässä apteekissa on siis noudatettava myynnin yhteydessä kansallisia sääntöjä; esimerkiksi lääkkeen kerralla saatava määrä saattaa olla pienempi.

Sähköiset lääkemääräykset

Jos saat sähköisen lääkemääräyksen, sinun on tavallisesti pyydettävä lääkäriltä myös paperikopio, jos aiot käyttää sitä toisessa EU-maassa. Pelkkä sähköinen lääkemääräys ei välttämättä kelpaa muualla.

Suomessa annetut sähköiset lääkemääräykset kelpaavat kuitenkin myös Kroatiassa ja Virossa ilman paperikopiota.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: