Tarkistettu viimeksi : 11/02/2019

Maksut, tilisiirrot ja šekit

Jos rajat ylittävä maksu tehdään euroina EU:ssa, pankki ei saa veloittaa sinulta enempää kuin samansuuruisesta kotimaan tilisiirrosta euroina. Myös euroalueen ulkopuolisten EU-maiden pankkien on noudatettava tätä sääntöä.

Tämä pätee seuraavissa maksuissa:

Jos pankkisi esimerkiksi veloittaa muussa kuin omassa käteisautomaattiverkossaan tehdystä käteisnostosta kotimaassa 1 euroa, se voi veloittaa toisessa EU-maassa tehdystä käteisnostosta saman verran.

Korttimaksuista veloitettavat lisämaksut

Kun maksat EU:ssa luotto- tai pankkikortilla, myyjät ja pankit eivät saa veloittaa lisämaksua tietyn luotto- tai pankkikortin käytöstä. Tämä sääntö koskee kaikkia kortilla tehtyjä ostoja (kaupassa ja verkossa) kotimaassa tai toisessa EU-maassa.

Maksupalveluja koskevat EU-säännöt eivät kuitenkaan koske nk. kolmen osapuolen järjestelmissä myönnettyjä luotto- ja pankkikortteja (esim. American Express ja Diners Club) tai yritysten luottokortteja, joista laskutetaan työnantajaa, ja niiden käytöstä voidaan edelleen veloittaa lisämaksu.

Huomaa, että jos maksat jollakin muulla EU-valuutalla kuin euro, kortin toimittaja voi periä sinulta valuutanvaihtomaksun, kun käytät korttia toisessa maassa.

Esimerkkitapaus

Kortilla maksamisesta ei pitäisi veloittaa lisämaksua

Itävaltalainen Clara halusi ostaa lentoliput verkosta. Hän valitsi liput lentoyhtiön verkkosivuilta ja siirtyi maksamaan. Kun Clara antoi luottokorttitietonsa, lentoyhtiö lisäsi hintaan 10 euroa Visa-kortin käytöstä.

Clara otti yhteyttä paikalliseen Euroopan kuluttajakeskukseen, joka teki lisämaksusta valituksen lentoyhtiölle. Lentoyhtiö hyvitti Claralle 10 euron lisämaksun ja muutti varausprosessiaan niin, että laiton lisämaksu poistettiin.

Kortti- ja maksupetokset

EU-säännöillä rajoitetaan asiakkaan maksettavaksi tulevaa määrää, jos on kysymys kortti- tai maksupetoksesta, jossa korttia tai tiliä veloitetaan ilman asiakkaan lupaa. Kaikissa tapauksissa sinulta voidaan veloittaa enintään 50 euroa luvatta tehdyistä maksuista.

Silloin kun rahojen katoaminen, varastaminen tai väärinkäyttö on tapahtunut tietämättäsi (esim. tilisi on hakkeroitu tai korttisi on kopioitu ja siltä on tehty tietämättäsi maksuja), sinun ei tarvitse maksaa mitään. Pankkisi tai kortin toimittajasi on tällöin vastattava kaikista kuluista. Tätä sääntöä sovelletaan myös pankin työntekijöistä aiheutuviin menetyksiin.

Vakuus

Joissakin tapauksissa, esimerkiksi hotellivarauksen tai autonvuokrauksen yhteydessä, sinua voidaan pyytää antamaan korttisi tiedot varauksen vakuutena. Elinkeinonharjoittaja voi varauksen yhteydessä myös pyytää, että kortiltasi veloitetaan tietty vakuussumma. Tämä tarkoittaa, että elinkeinonharjoittaja varaa osan kortin luottorajasta tai tilin saldosta kattamaan kaikki varaukseesi liittyvät mahdolliset lisäkulut (esim. hotellin huonepalvelut tai vuokra-auton vahingot).

Elinkeinonharjoittajan on ilmoitettava sinulle, jos hän aikoo periä luottokortiltasi vakuussumman, ja sinun on vahvistettava, että hyväksyt vakuuden antamisen ja sen tarkan määrän.

Heti kun olet maksanut todellisen laskun – esimerkiksi kun hotellista lähtiessäsi maksat huoneen luottokortilla tai kun palautat vuokra-auton ja maksat loppulaskun – pankin on välittömästi vapautettava vakuus.

Esimerkkitapaus

Vakuus on vapautettava heti laskun maksamisen jälkeen

Unkarilainen Boris matkusti tyttöystävänsä kanssa Venetsiaan viikonlopuksi. Hotelliin kirjautumisen yhteydessä vastaanottovirkailija kirjasi Boriksen luottokorttitiedot. Virkailija tiedusteli, voisiko luottokortilta veloittaa 500 euroa vakuudeksi, joka kattaisi huonevarauksen, minibaarin ja mahdollisten ravintolapalvelujen kulut oleskelun ajalta. Boris hyväksyi vakuuden ja sen määrän.

Vierailun päätteeksi Boris maksoi hotellilaskun luottokortilla. Viikkoa myöhemmin hän yritti ostaa lentolippuja luottokortilla, mutta huomasi tässä yhteydessä, että 500 euron vakuutta ei ollut vapautettu. Boris soitti hotelliin ja valitti asiasta. Hotelli pahoitteli virhettä ja pyysi pankkia heti vapauttamaan vakuussumman.

Suoraveloitukset

Jos jokin maksu suoritetaan suoraveloituksena pankkitililtäsi, on mahdollista, että joskus maksu tehdään vahingossa tai tililtäsi veloitetaan väärä summa. Näin voi tapahtua esimerkiksi silloin, jos olet perunut tavaran- tai palveluntoimittajan kanssa tekemäsi sopimuksen, mutta maksu suoritetaan suoraveloituksena vielä sopimuksen purkamisen jälkeen. Näissä tilanteissa sinulla on oikeus maksun palautukseen 8 viikon kuluessa. Tämä koskee kaikkia suoraveloituksia – niin kotimaisia kuin rajat ylittäviä suoraveloituksia EU:ssa.

Apua ongelmatilanteissa

Jos sinulla on maksutapahtumiin liittyviä ongelmia EU:ssa, ota yhteyttä pankkiisi tai kortin toimittajaan. Niiden on annettava kirjallinen vastaus valitukseesi 15 päivän kuluessa (tai enintään 35 päivän kuluessa tietyissä poikkeuksellisissa tilanteissa). Niillä on myös oltava virallinen valitusmenettely kuluttajia varten.

Jos oikeutesi eivät toteudu haluamallasi tavalla, saat apua FIN-NETen -neuvontapalvelusta (ongelmat finanssipalvelujen tarjoajien kanssa) tai Euroopan kuluttajakeskusten verkostosta (ECC-Net) (ongelmat myyjien kanssa).

Šekit

Kansainvälisistä ja kotimaan tilisiirroista veloitettavia maksuja koskevat EU:n säännöt eivät päde šekkeihin.

Šekin lunastaminen toisessa EU-maassa saattaa joskus olla erittäin kallista. Lisäksi monissa EU-maissa šekkejä ei enää hyväksytä maksuvälineenä.

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: