Tarkistettu viimeksi: 21/06/2022

Sähköiset maksut ja käteismaksut

Sähköiset maksut

EU-sääntöjen ansiosta sähköisten maksujen suorittaminen ja vastaanottaminen on vaivatonta niin yrityksille kuin kuluttajillekin. Pankit eivät voi veloittaa EU-maasta toiseen euroina suoritettavista maksuista enempää kuin samansuuruisista kotimaan tilisiirroista.

Myös euroalueen (Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi ja Viro.) ulkopuolisten EU-maiden pankkien on noudatettava tätä sääntöä. Ne eivät voi veloittaa EU-maassa tai EU-maasta toiseen euroina suoritettavista maksuista enempää kuin kansallisessa valuutassa suoritettavista kotimaan tilisiirroista.

Korttimaksujen lisämaksut eivät ole sallittuja

Yritykset eivät voi periä asiakkailta lisämaksuja luotto- tai maksukortin käytöstä. Tämä koskee kaikkia korttiostoja sekä myymälöissä että verkkokaupassa kaikkialla EU:ssa.

Dynaaminen valuutan muuntaminen

Voivatko yrityksesi asiakkaat valita, maksavatko he kortilla oman maansa valuutassa yrityksesi verkkosivuston valuutan tai sijaintimaan valuutan sijaan?

Tällöin yrityksesi on ilmoitettava asiakkaalle ostohetkellä kaikista valuutan muuntamisesta veloitettavista maksuista. Nämä maksut on ilmaistava prosenttiosuutena, joka perustuu viimeisimpiin saatavilla oleviin Euroopan keskuspankin julkaisemiin euron viitekursseihin en .

Esimerkkitapaus: Hotelliasiakkaat, joilla on ulkomainen maksukortti, voivat valita, maksavatko he majoituksesta oman maansa valuutassa. Hotellin on muunnettava laskun määrä Euroopan keskuspankin julkaisemien valuuttakurssien perusteella. Asiakkaille on myös ilmoitettava laskuun lisättävä valuutanmuuntomaksu.

Esimerkkitapaus

Korttimaksuista veloitettavista lisämaksuista voi tehdä valituksen

Lippuja myyvä ja välittävä yritys veloittaa asiakkailtaan 6 euroa verkossa tehtävistä luottokorttiostoksista. Asiakas ei ole tyytyväinen tilanteeseen, vaan valittaa asiasta kuluttajakeskukseen. Kuluttajakeskus vahvistaa, että lisämaksun veloittaminen ei ole sallittua. Se ottaa yhteyttä yritykseen ja pyytää sitä poistamaan lisämaksun välittömästi verkkokauppansa sivuilta.

Maksujen syrjimättömyys

Myyjä voi vapaasti valita, mitkä maksutavat se hyväksyy, mutta jos asiakas haluaa suorittaa maksun sähköisesti (esim. suoraveloituksella tai korttipohjaisella maksulla) myyjän hyväksymässä valuutassa, myyjän on hyväksyttävä maksu riippumatta siitä, missä asiakas tai tämän maksupalveluntarjoaja sijaitsee EU:n alueella.

Esimerkkitapaus

Kaupan hyväksymät maksutavat – EU:ssa myönnetyllä pankki- tai luottokortilla maksaminen

Belgiassa asuva asiakas ostaa saksalaisesta verkkokaupasta kengät Suomessa myönnetyllä luottokortilla. Saksalaisen yrityksen on hyväksyttävä maksu, koska EU:ssa myönnetyt luottokortit kuuluvat sen hyväksymiin maksutapoihin, mikä myös kaupan verkkosivustolla mainitaan.

Monivaiheinen todentaminen

Verkkokauppaa harjoittavan yrityksen on varmistettava joulukuuhun 2020 mennessä, että sähköisten maksujen yhteydessä on käytössä asiakkaan vahva tunnistaminen (esim. kaksi- tai monivaiheinen todentaminen). Jos asiakas haluaa tehdä yli 30 euron suuruisen verkkomaksun, hänen on käytettävä vähintään kahden tunnistamistekijän yhdistelmää. Tällaisia tunnistamistekijöitä ovat:

Ota selvää yrityksesi maksupalveluntarjoajalta, kuinka asiakkaan vahvaa tunnistamista koskeva velvoite voidaan täyttää.

Rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjunta

Niin yrittäjien kuin yksityishenkilöidenkin on ennen liikesuhteen aloittamista tai yksittäisten liiketoimien suorittamista toteutettava tiettyjä varotoimenpiteitä rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjumiseksi.

Varotoimenpiteitä tarvitaan yksittäisissä liiketoimissa tai liiketoimissa, jotka näyttävät olevan toisiinsa kytkeytyneitä, kun

Tällaisissa tilanteissa on asiakkaan tuntemisvelvollisuus: liiketoimen suorittajan on todennettava asiakkaan sekä tosiasiallisen omistajan ja edunsaajan henkilöllisyys. Tosiasiallisella omistajalla ja edunsaajalla tarkoitetaan henkilöä, joka viime kädessä omistaa asiakasyrityksen tai käyttää siinä määräysvaltaa tai jonka lukuun liiketoimi suoritetaan. Epäilyttävissä tapauksissa on otettava yhteyttä asianomaisen maan rahanpesun selvittelykeskukseen en .

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

<span>Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi</span>

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Voit hakea neuvontapalveluja myös tukipalveluhaku avulla.

Jaa tämä sivu: