Tarkistettu viimeksi: 11/10/2022

EU-vaalit

Jos olet EU-kansalainen, sinulla on oikeus äänestää ja asettua ehdolle Euroopan parlamentin vaaleissa.

Äänioikeus

Jos asut kotimaassasi, voit äänestää ainoastaan oman maasi ehdokkaita.

Jos asut toisessa EU-maassa ja olet rekisteröitynyt siellä, voit

Tärkeää

Voit kuitenkin äänestää EU-vaaleissa vain yhden kerran.

Asuinmaassasi voidaan vaatia, että rekisteröidyt äänestäjäksi ennen vaaleja. Joissakin EU-maissa äänestäjäksi rekisteröityminen tapahtuu automaattisesti samalla, kun rekisteröityy kyseisen maan asukkaaksi.

Jos sinun on rekisteröidyttävä äänestäjäksi, tarkista rekisteröitymisen määräaika hyvissä ajoin. Käytännöt vaihtelevat maasta toiseen.

Tarkista tästä, pitääkö sinun rekisteröityä äänestäjäksi vaaliluetteloon. Valitse, missä asut ja missä haluaisit äänestää:

Jos asut EU:n ulkopuolella, voit yleensä äänestää EU-vaaleissa oman maasi lähetystössä tai konsulaatissa.

Tärkeää

Jos olet Bulgarian, Italian, Kreikan, Kyproksen tai Tanskan kansalainen, et voi äänestää kotimaasi ulkopuolella.

Valitse maa

Useimmissa EU-maissa oikeus äänestää kotimaassa rekisteröityy automaattisesti.

Tärkeää

Kyproksen ja Irlannin kansalaisten on rekisteröidyttävä ennen kuin he voivat äänestää. Rekisteröitymisen määräaika on Kyproksessa 1.4.2019 ja Irlannissa 9.5.2019.

Lisätietoa EU-vaaleista eri EU-maissa:

Valitse maa

 

Jos asut kotimaassasi, mutta haluat äänestää toisessa EU-maassa, tarkista maasi vaalilautakunnalta, onko se mahdollista.

Lisätietoa kansallisista säännöistä:

Valitse maa

 

Jos haluat äänestää kotimaassasi ehdolla olevaa EU-vaaliehdokasta ja asut toisessa EU-maassa, ota selvää, oletko edelleen rekisteröityneenä äänestäjäksi kotimaassasi vai pitääkö sinun rekisteröityä uudestaan.

Ulkomailla asuvia kansalaisia koskevat säännöt vaihtelevat EU-maittain. Kotimaastasi riippuu,

Tärkeää

Jos olet Irlannin, Maltan, Slovakian tai Tšekin kansalainen etkä asu enää kotimaassasi, et voi äänestää EU-vaaleissa kotimaassasi.

Sinun on mahdollisesti rekisteröidyttävä kotimaassasi ennen kuin voit äänestää. Voit joko matkustaa kotimaahasi äänestämään tai äänestää asuinmaassasi sijaitsevassa lähetystössä tai konsulaatissa.

Valitse maa

 

Edellä ei ole lueteltu tyhjentävästi kaikkia vaihtoehtoja. Joissakin EU-maissa voi olla muitakin äänestysvaihtoehtoja, joita ei ole tässä mainittu.

Lisätietoja vuoden 2019 EU-vaaleista on EU-vaalien portaalissa.

Äänestäminen toisessa EU-maassa

EU-kansalaisena sinua koskevat äänestyksen suhteen samat säännöt kuin asuinmaasi omia kansalaisia. Jos maan omilta kansalaisilta edellytetään, että he ovat asuneet maassa tietyn ajanjakson saadakseen äänioikeuden, sama pätee myös sinuun. Saatat joutua todistamaan, että sinulla ei ole merkintöjä rikosrekisteriotteessa.

Asumislaskelmassa on otettava huomioon myös muissa EU-maissa kuin kotimaassasi viettämäsi aika.

Tärkeää

Luxemburgissa sovelletaan poikkeussääntöä, koska siellä äänioikeutetuista yli 20 prosenttia ei ole Luxemburgin kansalaisia. Tämän vuoksi Luxemburgilla on oikeus edellyttää äänestäjiltä pidempää oleskelua maassa. Tällä hetkellä aikaraja on 5 vuotta.

Äänestyspakko

Jos EU-vaaleissa äänestäminen on asuinmaassasi pakollista ja olet rekisteröitynyt siellä vaaliluetteloon, äänestyspakko koskee myös sinua, kuten maan omia kansalaisia.

Tärkeää

Äänestäminen on pakollista Belgiassa, Bulgariassa, Kreikassa, Kyproksessa ja Luxemburgissa.

Oikeus asettua ehdolle

Kun asetut ehdolle EU-vaaleissa, sinun on todistettava, että täytät kaikki ehdolle asettumisen edellytykset etkä ole asettunut ehdolle missään toisessa EU-maassa. Saatat joutua todistamaan, että sinulla ei ole merkintöjä rikosrekisteriotteessa​.

Tärkeää

EU-vaaleissa voit asettua ehdolle vain yhdessä maassa.

Jos päätät äänestää tai asettua ehdolle asuinmaassasi, et voi enää tehdä kumpaakaan kotimaassasi.

Vaalikelpoisuus

EU-kansalaisena sinua koskevat ehdokkaaksi asettumisen suhteen samat säännöt kuin asuinmaasi omia kansalaisia. Jos maan omilta kansalaisilta edellytetään, että he ovat asuneet maassa tietyn ajanjakson voidakseen asettua ehdolle, sama pätee myös sinuun.

Kuitenkin myös muissa EU-maissa kuin kotimaassasi viettämäsi aika on otettava laskelmassa huomioon.

Tärkeää

Luxemburgissa sovelletaan poikkeussääntöä, koska siellä äänioikeutetuista yli 20 prosenttia ei ole Luxemburgin kansalaisia. Tämän vuoksi Luxemburgilla on oikeus edellyttää ehdokkaaksi asettuvilta pidempää oleskelua maassa. Tällä hetkellä aikaraja on 5 vuotta.

Lisätietoa äänestämisestä ja asettumisesta ehdolle asuinmaassasi:

Valitse maa

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: