Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Tarkistettu viimeksi : 12/04/2017

Pakettimatkat

Pakettimatkalla tarkoitetaan sitä, että ostat valmiita matkailupalveluita osana matkaasi, joka

 • kestää yli 24 tuntia tai
 • sisältää yöpymisen.

Paketin täytyy olla ennakkoon järjestetty ja siihen täytyy kuulua vähintään kaksi seuraavista palveluista:

 • matkat
 • majoitus
 • muita palveluita, jotka muodostavat huomattavan osan paketista (esim. rinnelippu loman ajaksi, kiertoajeluita).

Lisäksi paketti on myytävä yhtenä kokonaisuutena sille määrättyyn hintaan (hintaan tulee sisältyä kaikkien pakettiin kuuluvien palveluiden).

Pakettimatkan sääntöjä sovelletaan myös silloin, kun paketin osat laskutetaan erikseen.

Tarkista matkanjärjestäjältä tai matkatoimistolta, sovelletaanko matkoihin ja lomiin, jotka kestävät vähemmän kuin 24 tuntia ja joihin ei liity yöpymistä, joitakin kansallisia sääntöjä.

EU-säännötEnglish antavat tiettyjä oikeuksia, kun varaat matkaa ja kun olet matkoilla. Näistä tärkeimmät ovat:

 • Sinun on saatava selkeää ja tarkkaa tietoa lomamatkastasi ennen kuin allekirjoitat sopimuksen (myös tietoa esim. vapaaehtoisesta matkavakuutuksesta, passi- ja viisumimääräyksistä sekä terveysmääräyksistä).
 • Vähintään yhden tahon on oltava vastuussa koko paketista myös silloin, kun eri yritykset tuottavat yksittäiset palvelut. Maasta riippuen tämä vastuullinen taho voi olla matkanjärjestäjä, vähittäismyyjä (matkatoimisto) tai molemmat. Sinulle on annettava vastuutahon yhteystiedot siltä varalta, että haluat tehdä valituksen lomastasi tai hakea korvausta, kun olet palannut kotiin.
 • Sinulla on oikeus saada apua, jos joudut vaikeuksiin. Tämä vuoksi sinun on saatava matkanjärjestäjän tai matkatoimiston hätänumero.
 • Matkanjärjestäjän ja vähittäismyyjän konkurssitapauksessa taataan, että saat rahasi takaisin ja pääset takaisin kotiin, jos olet jo matkoilla. Käytännön yksityiskohdat riippuvat kansallisista säännöistä ja siitä elimestä, jonka kautta matkanjärjestäjä/vähittäismyyjä on tämän turvan järjestänyt.
 • Voit siirtää pakettisi jollekulle muulle, jos et voi lähteä varaamallesi lomalle. On mahdollista, että joudut kuitenkin maksamaan siirron aiheuttamia ylimääräisiä kuluja.
 • Sopimuksessasi ilmoitettua hintaa voidaan korottaa ainoastaan tietyissä erityistapauksissa (esim. kuljetuskustannusten nousu, kolmansien osapuolten laskuttamat verot/maksut, vaihtokurssit) vähintään 20 vuorokautta ennen pakettimatkan alkua.
 • Jos matkanjärjestäjä/vähittäismyyjä muuttaa paketin sisältöä (hinta mukaan luettuna) merkittävästi ja peruutat sen vuoksi lomasi, saat rahasi takaisin tai voit valita vaihtoehtoisen paketin. Sama pätee tapauksiin, joissa järjestäjä peruuttaa loman. Tietyissä tapauksissa sinulla voi myös olla oikeus saada korvausta.

Näitä sääntöjä EI sovelleta, jos olet itse koonnut lomapakettisi ostamalla siihen osia eri vähittäismyyjiltä tai verkkosivustoilta, joilla ei ole keskinäistä yhteyttä.

Jos lomalla menee sinusta riippumattomasta syystä jotain vikaan (esim. kiertoajelu on peruttu tai hotelli ei vastaa esitteen kuvausta), ota mahdollisimman pian yhteyttä

 • matkanjärjestäjään tai
 • matkanjärjestäjän paikalliseen edustajaan.

Matkanjärjestäjän tai sen paikallisen edustajan on ryhdyttävä välittömästi toimiin ongelman ratkaisemiseksi.

Jos ongelma ei ratkea, hanki mahdollisimman paljon todistusaineistoa (esim. valokuvia) ja tee valitus, kun olet palannut kotimaahan.

Joissakin maissa voi paketin myynyt matkatoimisto olla ensimmäinen taho, johon kannattaa ottaa yhteyttä. Joissakin maissa on lomaa koskevan valituksen tekemiselle määräaika.

Jos asia ei ratkea, ota yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen (ECC-verkosto ). Se voi olla erityisen hyödyllistä, jos matkanjärjestäjä on sijoittautunut toiseen EU-maahan.

Esimerkkitapaus

Merkittävä muutos pakettimatkan keskeiseen osaan

Belgialainen Michel varasi kolmen viikon pakettimatkan Kreikkaan kreikkalaiselta matkanjärjestäjältä. Matkan oli määrä alkaa kahden viikon opastetulla kiertomatkalla ja päättyä viikkoon rantakohteessa. Vain muutama päivä ennen lähtöä Michelille ilmoitettiin, että kahden viikon kiertomatkaa ei järjestettäisi. Michelille tarjottiin matkaa, joka alkaisi viikon oleskelulla rantakohteessa minkä jälkeen olisi 10 päivän pituinen opastettu kiertomatka. Michel ei pitänyt ehdotuksesta, sillä lyhyemmällä kiertomatkalle ei käytäisi kaikissa häntä eniten kiinnostavissa kohteissa eikä hän muutenkaan halunnut aloittaa matkaansa rantalomalla. Michel otti yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen, jonka edustaja kertoi, että oli kolme vaihtoehtoa:

 • Michel voi hyväksyä matkanjärjestäjän tarjouksen, jos hän saa myös asianmukaisen hinnanalennuksen
 • Michel voi pyytää matkanjärjestäjää tarjoamaan korvaavaa pakettimatkaa
 • Michel voi peruuttaa koko matkan ja saada siitä täysimääräisen korvauksen sekä mahdollisesti pyytää myös lisäkorvausta.

Näine tietoineen Michel otti uudestaan yhteyttä matkanjärjestäjään. Lopulta hän päätti valita ensimmäisen vaihtoehdon — ja sai 50 % alennuksen alkuperäisestä hinnasta.

Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa