Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 08/06/2022

Verkkosisältöjen saatavuus ulkomailla

Kun matkustat toiseen EU-maahan, sinulla on oikeus käyttää maksamiasi verkkosisältöpalveluja samalla tavoin kuin kotimaassasi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että maksamasi verkkotoistopalvelutilaus on voimassa kaikissa EU-maissa, jolloin voit ladata ja katsella samoja elokuvia ja televisio-ohjelmia kuin kotimaassasi.

Sama pätee kaikkiin maksamiisi verkkosisältötilauksiin, kuten sähkökirjoihin, peleihin, musiikkiin ja urheilutapahtumiin.

Nämä säännöt eivät ole voimassa silloin, kun olet tehnyt sopimuksen sellaisen verkkosisältöpalveluntarjoajan kanssa, joka rajoittaa verkkosisältöjen käyttöä muissa EU-maissa tai kun tarjoaja vaatii lisämaksun sisältöjen käytöstä ulkomailla.

Ilmaisten verkkosisältöjen saatavuus ulkomailla

EU:n säännöt koskevat vapaaehtoisuuden pohjalta myös ilmaisia verkkosisältötilauksia toiseen EU-maahan matkustettaessa. Tämä tarkoittaa, että pääsy ilmaisiin verkkosisältöihin ulkomailla määräytyy palveluntarjoajan mukaan.

Asuinmaan varmentaminen

Palveluntarjoaja voi käyttää enintään kahta seuraavista keinoista, joilla se varmentaa kuluttajan asuinmaan:

Yhdistettynä vain yhteen yllä mainituista keinoista palveluntarjoaja voi lisäksi tarvittaessa käyttää yhtä seuraavista keinoista asuinmaan varmentamiseen:

Esimerkkitapaus

Voit käyttää maksamiasi verkkosisältöjä, kun matkustat EU-maissa

Belgialainen opiskelija Sarah maksoi 10 euroa kuukaudessa musiikin suoratoistopalvelusta kuunnellakseen musiikkia tablettitietokoneellaan. Kun Sarah lähti Erasmus-vaihtoon Espanjaan 3 kuukaudeksi, hänen palveluntarjoajansa esti hänen pääsynsä suoratoistopalveluun, koska hän ei enää asunut Belgiassa.

Sarah teki valituksen palveluntarjoajalle, ja tarjoaja tarkasti hänen asuinmaansa. Palveluntarjoaja huomasi, että Sarah'n asuinpaikka oli edelleen Belgiassa, koska hänen oleskelunsa ulkomailla oli tilapäistä. Palveluntarjoaja palautti Sarah'n oikeudet musiikin suoratoistopalveluun.

Samojen verkkosisältöjen saatavuus sijainnista riippumatta

Oleskellessasi toisessa EU-maassa palveluntarjoaja ei saa laskuttaa lisähintaa sisällöistä, joihin sinulla on maksullinen tilaus. Palvelujen olisi oltava saatavillasi samoin ehdoin kuin kotimaassasi. Tämä tarkoittaa samaa sisältötarjontaa samalla laitevalikoimalla ja -määrällä, samalle käyttäjämäärälle ja samoin toiminnoin.

Palveluntarjoaja ei myöskään saa heikentää sisältöjen laatua tarkoituksellisesti silloin, kun olet ulkomailla. On silti muistettava, että verkkosisältöjen laatu riippuu myös käyttämästäsi verkosta (kuten WiFi-yhteys tai 3G/4G-verkko), jonka kautta vastaanotat sisältöjä.

Verkkosisältöjen selaaminen 3G- tai 4G-verkossa toisessa EU-maassa katsotaan matkapuhelinsopimuksessa datan käytöksi. Lue lisää verkkovierailusäännöistä.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: