Последна проверка: 08/06/2022

Достъп до онлайн съдържание в чужбина

Когато пътувате в друга страна от ЕС, имате право на достъп до вашите платени услуги за онлайн съдържание по същия начин като във вашата страна. Това означава например, че ако имате абонамент за онлайн доставчик на телевизионно съдържание, когато пътувате в друга страна от ЕС можете да гледате и изтегляте същите филми и сериали, както във вашата страна.

Същите правила важат за всички ваши платени абонаменти за онлайн съдържание, като електронни книги, игри, музика и спортни прояви.

Ако имате договор с доставчик на онлайн съдържание, който ограничава достъпа ви в други страни от ЕС, или ако е трябвало да заплащате допълнително за достъп до съдържанието, докато сте в чужбина, тези ограничения вече не важат.

Достъп до онлайн съдържание в чужбина

Правилата на ЕС също така обхващат безплатните абонаменти за онлайн съдържание, когато пътувате в други страни от ЕС, но само по избор. Това означава, че достъпът до вашите безплатни онлайн услуги за съдържание, докато сте в чужбина, зависи от вашия доставчик на услуги.

Проверка на вашата държава от ЕС по пребиваване

Вашият доставчик на съдържание може да използва до 2 от следните начини за проверка на вашата държава от ЕС по пребиваване:

Ако е необходимо, вашият доставчик на съдържание може също така да използва един от следните начини за проверка на вашата държава по пребиваване, но само в комбинация с един от изброените по-горе методи:

Лична история

Имате достъп до вашите платени услуги за онлайн съдържание, когато пътувате в Европа

Сара, която е студентка в Белгия, плаща 10 евро месечно за абонамент за онлайн музикална услуга, за да може да слуша музика на таблета си. Когато заминава на тримесечен стаж в Испания по програма „Еразъм", доставчикът спира нейния достъп до услугата с аргумента, че тя вече не живее в Белгия.

Сара се оплаква на компанията доставчик и оттам проверяват коя е нейната държава по пребиваване. Тогава става ясно, че Сара все още е постоянно пребиваваща в Белгия, тъй като престоят ѝ в чужбина е само временен. Доставчикът отново предоставя на студентката пълен достъп до онлайн музикалната услуга.

Достъп до същото съдържание без значение къде се намирате

Вашият доставчик на съдържание няма право да изисква допълнителни плащания за това, че ви предоставя достъп до съдържание, за което имате платен абонамент, докато сте в друга държава от ЕС. Трябва също така да имате достъп при същите условия като във вашата страна, тоест достъп до същото съдържание, на същите видове и брой устройства, за същия брой ползватели и същия диапазон от възможности.

Вашият доставчик на съдържание освен това не може умишлено да понижава качеството на съдържанието, което получавате, докато сте в чужбина. Трябва да имате предвид обаче, че качеството на вашето онлайн съдържание ще зависи и от мрежата, която използвате за достъп до него (като Wi-Fi връзка или 3G/4G мрежа).

Достъпът до онлайн съдържание чрез 3G/4G мрежа, докато се намирате в друга страна от ЕС, ще бъде част от вашето използване на данни съгласно договора ви за мобилни телефонни услуги. Прочетете повече за правилата на ЕС за роуминга

Често задавани въпроси

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: